Edis i Sandra Elkasević

 TOM DUBRAVEC Cropix
LUDO SLAVLJE

FOTO: Sandra napravila show na stadionu, ljubila Edisa i suparnice, vrištala, skakala...

Dvostruka olimpijska pobjednica se nakon "posta" u Tokiju prije tri godine vratila na olimpijsko postolje
Piše: Hrvoje Slišković iz ParizaObjavljeno: 05. kolovoz 2024. 22:35

Sandra Elkasević osvojila je treću olimpijsku medalju u svom četvrtom nastupa, ponovno je okružila stadion s visoko uzdignutom hrvatskom zastavom i slavila s publikom kao kada je bila prvakinja. Vodila je navijanje, veselila se, mahala, skakala... Toliko joj je značila ova medalja, možda i više nego što su mnogi u Hrvatskoj mislili.

Dvostruka olimpijska pobjednica se nakon "posta" u Tokiju prije tri godine vratila na olimpijsko postolje, u Hrvatsku će sletjeti s broncom oko vrata. Peta je to medalja za Hrvatsku na ovim Igrama, melem na rane koje je domovina doživjela bolnim padom Tina Srbića i gorkim porazom vaterpolista. Hrvatske sportašice u ovome trenutku vode 3-2 protiv sportaša kada su u pitanju pariška odličja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

U olimpijskom finalu na Stade Franceu u St. Denisu bacila je Elkasević svoj najbolji rezultat ove sezone (67,51), toliko njezin disk nije letio od prošlogodišnjeg Boris Hanžeković Memorijala. Taj je rezultat sinoć bio vrijedan brončanog odličja i potvrde statusa jedne od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena, koji je imala i prije dolaska u Pariz. S malo više konstantnosti bila bi vjerojatno srebrna jer je između Bin Fing i nje odluka o sjaju medalje donesena na osnovu drugog najboljeg rezultata. Kineskinja je također bacila disk 67,51 metar. Sandrin drugi najbolji rezultat bio je 64,25 iz prve serije, Bin Feng je imala još dva hica preko 67 metara.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Braniteljica naslova iz Tokija, Valarie Allman ponovno je bila klasa za sebe, kao nekada Sandra (Perković). Sva njezina četiri hica bila bi dovoljna za pobjedu. Najdalji je iznosio 69,50 metara. Oba puta kada je Sandra osvajala zlatne medalje bacala je preko 69 metara. U Londonu 69,11, u Riju 69,21. Za treći naslov olimpijske pobjednice trebao joj je još dalji hitac, ali nije ga uspjela izbaciti iz sebe. Preostala tri rezultata su bila: 69,21, 68,74 i 68,06. Razred iznad svih bacačica diska u ovome trenutku. Nakon posljednjeg hica, nakon zadnjeg bacanja, prva koja joj je čestitala i čvrsto je zagrlila bila je baš Sandra Elkasević.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Sandra je na poluvremenu je izgledala spremna na veliku borbu za zlato. Nakon trećeg hica u dva je navrata dizala ruke i tražila reakciju i podršku publike. Osjećala da u sebi ima više od ovih 67,51 i samo treba "kick" koji će spravu odbaciti na još veće distance. Uoči četvrtog pokušaja dobila je podršku koju je tražila, ali je disk završio izvan segmenta na lijevoj strani. Ranije, u drugoj seriji, disk je završio u desnoj strani mreže, kao i u posljednjem pokušaju. Nije joj bilo dragome, nikome nije, ali izašla je pobjednički iz kruga i lupajući se u srce pokazala koliko joj ova medalja znači u karijeri. I dalje je na velikoj sceni, i dalje je "faca" koju se pita kada je u pitanju podjela odličja.

Hrvatska prvakinja na vječnoj listi ostaje "kraljica diska" jer je i dalje najtrofejnija u ovoj disciplini što se tiče aktualnih bacačica. Došla je do brojke od osam medalja s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava. Sada će se i Allman će se moći hvaliti da je dvostruka olimpijska pobjednica, uzastopna kao i što je Sandra. Bin Feng je u Parizu osvojila prvo olimpijsko odličje u karijeri. Obje imaju i po dvije medalje sa svjetskih prvenstava s time da Allman još nije bila prvakinja u toj vrsti najvećih natjecanja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zanimljivost, nije bilo prvi put na Olimpijskim igrama da se na borilištu, preko razglasa, čuli taktove na koje se nasmiješimo i srce nam zaigra. Baby Lasagna i Rim, tim, tagi, dim i dalje se širi Europom i svijetom. Na Stade de Franceu nismo očekivali pjesmu koja bi mogla motivirati "kraljicu diska" sat prije finala, dok Sandra Elkasević još nije na stadionu. Komentatori na stadionu vodili su gledatelje kroz finalno natjecanje u skoku s motkom, s nesuđenim pobjednikom Eurovizije u podlozi. Kada bi oni zašutjeli, preko razglasa bi zagrmjelo: RIM TIM TAGI DIM.

Linker
05. kolovoz 2024 22:47