DAMIEN MEYER Afp
S GORČINOM IZ PARIZA

Hrvatska ispala s Olimpijskih igara, nije pomoglo ni 15 obrana čudesnog Kuzmanovića

Klarica nam je u drugom poluvremenu probudio nadu, ali Španjolci su prelako zabijali
Piše: Hina, SNObjavljeno: 04. kolovoz 2024. 22:44

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 31:32

HRVATSKA: Kuzmanović, Mihić 2, Šoštarić 4, Načinović 3, Lučin, Duvnjak, Martinović 6, Mandić, Šipić 2, Grahovac, Šarac, Srna 6, Cindrić 1, Klarica 7

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas, D. Fernandez 2, Abello 5, Serdio 2, D. Dušebajev 3, Casado 2, A. Dušebajev 1, Corrales; Migallon 1, Odriozola 4, Serdio, Maqueda 1, Terrafeta 4, Rodriguez 6, Garciandia 1

Standings provided by Sofascore

U posljednjem susretu 5. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša, Hrvatska je izgubila od Španjolske s 31:32 (15:20) ostavši bez plasmana u četvrtfinale.

Ispred hrvatskih rukometaša je bio trenutak istine, samo ih je pobjeda protiv Španjolske vodila u četvrtfinale. Nažalost, nije uspjela i ide kući.

image
ARIS MESSINIS Afp

Hrvatskoj reprezentaciji ovo je bio šesti nastup na olimpijskim igrama, a prvi put nismo prošli skupinu.

Španjolska je bolja ušla u susret, u devetoj minuti je povela 8:4. Hrvatska je uspjela izjednačiti, međutim Španjolci su serijom 4:0 ponovo došli do četiri gola plusa (12:8). U 25. minuti Španjolci su stigli do +5 (17:12) a s pet razlike završilo je i prvo poluvrijeme (20:15).

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Hrvatska je u nastavku susreta u nekoliko navrata stigla na gol zaostatka. Minus jedan je bilo i na ulazu u zadnju minutu (31:30), Španjolci nisu zabili, a Hrvatska je 16 sekundi prije kraja dobila sedmerac kojeg je iskoristio Martinović za 31:31. No Gomez je četiri sekunde prije kraja donio Španjolcima pobjedu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Španjolsku su do pobjede predvodili Javier Rodriguez sa šest golova, Aleix Gomez je zabio pet golova, dok je Gonzalo Perez de Vargas imao 14 obrana.

Na hrvatskoj strani Luka Lovre Klarica je postigao sedam, a Ivan Martinović i Zvonimir Srna po šest golova. Dominik Kuzmanović je sakupio 15 obrana.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

? Gomila je vaših reakcija na poraz Hrvatske, izdvajamo neke od njih:

"Realnost. Treba to prihvatiti u ovome trenutku i to je to. Nema to veze s trenerom." (Krunoslav Juraković)

"Dagur, vrime je." (Vladimir Glibušić)

"Nećemo ih sada blatiti, da smo dobili, bilo bi sve pet. Što je tu je, ne mogu stalno biti medalje." (Goran Vudrag)

"Nekad nism bili zadovoljni trećim mjestima, sada ćemo se veseliti što i uopće sudjelujemo, jednostavno nismo više tih top 8, pa i top 10 nacija na svijetu. Jedini je Kuzmanović bio svijetla točka ovih OI, a u napadu koliko-toliko Martinović, tako da nismo ni zaslužili proći dalje." (Kristian Krajina)

"Treba nam skuplji izbornik." (Ivica Podupski)

15 obrana upisao je Kuzmanović. Slovima: petnaest! Ni to nije bilo dovoljno za pobjedu...

image

Dominik Kuzmanović

TOM DUBRAVEC Cropix

⛔ HRVATSKI RUKOMETAŠI ISPALI SU S OLIMPIJSKIH IGARA

60. Martinović je zabio za 31:31! Ali Abello zabija za kraj...

60. Kuzmanović brani, evo i sedmerca za Hrvatsku! 15 sekundi je do kraja.

60. Zabija Načinović! Do kraja je 45 sekundi, treba nam dva gola i ni jedan u mreži Kuzmanovića!

59. Dušebajev zabija, a Šoštarić promašuje i pritom dobiva dvije minute zbog prekršaja na De Vargasu. Čini se da je to to, Španjolska ima 31:29 i igrača više, teško da ćemo zabiti tri gola u minutu i pol... I ne primiti ni jedan, naravno.

57. Dugo neviđeni Tarrafeta zabija u najgorem trenutku. Treći mu je ovo gol iz petog pokušaja, Šipić će s druge strane izboriti sedmerac. Šoštarić je opet precizan!

56. Načinović za 28:29, pet minuta je do kraja, Hrvatska je nadomak izjednačenja. Podsjećamo da nam samo pobjeda nešto znači, u slučaju neriješenog ishoda pakiramo kofere...

54. Rodriguez zabija šesti gol na utakmici i vraća plus dva Španjolskoj! Zatim će Srna izboriti dva prekršaja, a Martinović, nažalost, pogoditi vanjski dio mreže.

51. Duvnjak je prodao loptu, ali ni Španjolci se nisu snašli pokušajem "cepelina", što će kazniti Šipić svojim drugim golom na utakmici. Hrvatska je na minus dva, a izvrsna je vijest da Kuzmanović opet upisuje obranu! Iskoristit će to Klarica za 26:27!

U završnici nam treba još nekoliko "bombi" Ivana Martinovića.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

49. Rodriguez zabija za 27:25 Španjolske, Hrvatska će potom odužiti s napadom, a onda De Vargas brani Martinoviću dalekometni udarac, a Rodriguez potom vraća na plus tri Španjolaca...

47. Klarica izvrsno poteže za minus dva, a onda Srna vraća posjed Hrvatskoj požrtvovnim bacanjem na loptu na sredini terena, a Šipić će zaraditi sedmerac. Šoštarić je precizan za minus jedan!

46. Novi problem za Hrvatsku, Mihić je dobio dvije minute isključenja zbog povlaćenja, a Abello je siguran sa sedam metara.

45. Šteta! Martinović je pokušao s distance, ali samo u blok pa vratara de Vargasa. Imali smo moment, izgledalo je da možemo i do izjednačenja, a onda opet mini-kriza... No, oteli smo loptu u idućem španjolskom napadu i premda je naša ofenziva izgledala sporo, Srna je poentirao!

45. Maqueda je bio precizan, a zatim i Abello iz sedmerca. Španjolci su opet na plus tri.

43. Luka Lovre Klarica precizan u ključnim trenucima! Evo nas na minus jedan, evo nas natrag u igri zahvaljujući prvenstveno Kuzmanoviću i Klarici!

42. Bomba Klarice za minus dva! Imamo se čemu nadati, pogotovo s ovakvim Kuzmanovićem među vratnicama. No, nišanske sprave ipak treba još malo uštimati i, nadasve, spriječiti brze odgovore Španjolaca na svaki naš pogodak...

"Step by step", govori izbornik Dagur Sigurdsson na time-outu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

40. Martinović je zabio svoj peti gol na utakmici, a Kuzmanović radi čuda! Čak 13. obrana, bio je ovo čisti zicer, a s druge strane realizirat će ga Srna! Ipak, brzo se to vraća na plus tri Španjolaca preko brzog centra...

39. Srna je šutirao preko gola, no pod evidentnim prekršajem. Nisu to vidjeli i suci... Zatim će Martinović prodati loptu, a Španjolci opet zabiti na prazan gol...

Nevjerojatni Dominik Kuzmanović: 12 obrana u 37 minuta!

image
TOM DUBRAVEC Cropix

38. Šoštarić ide "na pauzu" dvije minute, a Španjolci će realizirati sedmerac preko Abella za plus tri.

37. Probudila se i hrvatska obrana! Prvo blok, a onda sučeve ruke u zraku priliom napada Španjolaca. U konačnici, Kuzmanović upisuje 11. obranu! Šteta što je De Vargas isto učinio nasuprot Srne na drugoj strani... Ostaje minus dva, ali ima života u našoj reprezentaciji!

34. Odlično smo ušli u drugu dionicu, sada je i Srna još jednom zatresao mrežu i evo nas na minus dva!

31. Počinje drugo poluvrijeme! Otvara ga Srna pogotkom, a zatim je precizan i Martinović!

? Glas naroda nije optimističan, izdvajamo komentare s društvenih mreža:

"Nadam se da spremamo taktičko iznenađenje u drugom poluvremenu. U vidu igranja obrane recimo... " (Ozren Zrilić)

"Jednostavno moramo prihvatiti i priznati da nema kvalitete i sam plasman na OI je uspjeh." (Vladimir Glibušić)

"Pratim godinama, "bilo je svakakvih utakmica i poraza,ali brate mili ovaj cijeli turnir je negledljiv, većina se ponaša kao da nisu došli na utakmicu" (Darija Boras)

Kuzmanović ima čak osam obrana, ali što to vrijedi kada smo u čak devet navrata prodali loptu u napadu? Efikasnost hrvatskih udaraca je na 15 od 26, tek nešto više od 50 posto... I zato semafor ne obećava ništa dobro! Španjolci nam prelako uzimaju lopte, još lakše zabijaju, a posebice nemamo lijeka za Odriozolu i D. Dušebajeva... Dodajmo da su Klarica i Martinović naši najbolji strijelci u prvom dijelu s tri pogotka.

image

Luka Lovre Klarica

TOM DUBRAVEC Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

30. Zabija Srna, ali što to vrijedi kad A. Dušebajev s najmanje 10 metara vraća Španjolce na plus pet!

30. Zabija Srna, ali što to vrijedi kad A. Dušebajev s najmanje 10 metara vraća Španjolce na plus pet!

29. Još jednom D. Dušebajev, kako lako Španjolci stižu do pogodaka, bilo udarcima izvana, bilo preko desnog krila, kako god hoćete... Za to vrijeme, Hrvatska se muči u napadu i gubi još jednu loptu.

Dominik Kuzmanović jedini je hrvatski igrač koji zasad zaslužuje prolaznu ocjenu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

27. Mihić je lijepo uletio s lijeve strane i zabio za minus četiri, ali odmah vraćaju Španjolci na staro preko D. Dušebajeva... Ne možemo se obraniti, time ni nadoknaditi veliki zaostatak, no Klarica sada zabija za 14:18 i kakvu-takvu nadu da će do kraja prve dionice semafor pokazivati nešto ljepše stanje.

26. Klarica je zabio za minus tri, ali odmah Španjolci odgovaraju na prazan gol preko Rodrigueza za 16:12. Uslijedit će promašaj Mihića i novi protivnički napad, koji Rodriguez iskorištava na crti. Plus pet ima Španjolska, a s vodstvom i novi napad...

24. Još jednom curimo na istoj strani, još jednom Odriozola, četvrti mu je ovo pogodak s desnog krila! Zatim će i Šipić zaraditi dvije minute isključenja, dok Maqueda još minutu mora mirovati na klupi, a Mihić zabija za minus tri Hrvatske.

23. Inače, Duvnjak se u jednom trenutku unio u lice Maquedi, očito frustriran protivničkim potezima. Na klupi je uoči izvođenja sedmerca požutio izbiornik Sigurdsson, koji vjerojatno misli da je Maqueda trebao biti isključen. No, ono što je najvažnije, Šoštarić je realizirao sedmerac!

22. Odriozola s njihove, a Klarica s naše strane. No, još jednom nam Španjolci prave problem po desnoj strani, Odriozola opet zabija za plus četiri Španjolske! Da bi stvar bila gora, De Vargas je obranio udarac Duvnjaka, koji traži prekršaj na crti. Suci provjeravaju situaciju, čini se da je Maqueda nehotice udario Duvnjaka u glavu prilikom udarca i zato će dobiti dvije minute isključenja, a mi sedmerac.

19. Casado zabija za plus tri Španjolske, svaka minuta s igračem manje dosad nas je skupo koštala... Opet protivnici povisuju vodstvo, a samo Kuzmanović spašava još gori scenarij. Obranio je Dušebajevu, ostat će tri razlike u korist Španjolaca.

Šoštarić je završio na podu nakon nezgodnog udarca.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

17. Moralo je jednom stati - Casado je probio Kuzmanovića za novo vodstvo Španjolske. No, minus jedan izgleda znatno ljepše od minus četiri, a bio bi i 'iks' da De Vargas nije obranio vanjski udarac Martinovića. Druga loša vijest je da Načinović ide "na hlađenje" dvije minute zbog prekršaja nad Terrafetom, ujedno vrijednog i sedmerca za protivnike, a iskoristit će ga Abello.

14. Još jedna izvrsna obrana Kuzmanovića, četvrta u nizu! A onda Načinović za izjednačenje, tako se to radi!

13. Nova obrana Kuzmanovića i pogodak Načinovića za minus jedan! Ekspresno smo se izvukli iz male "crne rupe" i natjerali Španjolce na time-out.

12. Kuzmanović se probudio i upisao drugu obranu u nizu, ali Načinović zatim promašuje čisti zicer... U nastavku akcije ipak je Martinović bio uspješan za minus dva naše reprezentacije.

11. Nastavak loših napada Hrvatske, sada je i Duvnjaku ispala lopta iz ruke... Sva sreća pa Kuzmanović upisuje prvu obranu, a Martinović zabija za 5:8!

Loše otvaranje za Hrvatsku, ali navijači će se nadati do zadnje sekunde.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

9. Izbornik Dagur zove time-out, ništa mu drugo nije ostalo... Moramo se oporaviti od ovako lošeg ulaska u igru.

8. Sjajna minijatura Aleksa Dušebajeva, koji vraća Španjolsku na plus dva! Srna je potom prodao loptu, a Španjolci nemaju problema pred praznim hrvatskim vratima! Nije dobro, na minus tri smo... S tim da protivnici imaju napad za povećanje vodstva.

8. Šoštarić je promašio čisti zicer, Serdio je to kaznio, a onda Cindrić vratio na minus jedan. U idućem napadu Španjolaca ostajemo s igračem manje, Mihić će dvije minute na klupu zbog povlačenja protivnika.

7. Terrafeta je još jednom savladao Kuzmanovića, a onda smo prodali loptu Dušebajevu, pa će Fernandez dovesti Španjolce u vodstvo. Loša vijest je da Španjolci imaju novi napad budući da se Šipić okliznuo pa napravio prijestup.

4. Imamo igrača više nakon što je Migallon završio "na hlađenju", izvrsno smo to iskoristili preko Šipića na crti za 2:2. Dugo su zatim kombinirali Španjolci, da bi Terrafeta s distance promašio Kuzmanovićeva vrata. Odmah će stići kazna preko Srne za 3:2 Hrvatske!

3. Odriozola je ekspresno odgovorio na Šoštarićev udarac, Serdio je napravio veliki dio posla i proigrao ga na crti. Srna potom nije uspio matirati španjolskog vratara, a Terrafeta je precizan s druge strane i dovodi Španjolce u prvo vodstvo.

2. Lijepo smo se obranili, Srna je ukrao loptu, a Šoštarić zabio prvi pogodak na utakmici!

1. Počinje susret! Španjolci prvi imaju napad.

20.55 Sve je spremno za utakmicu! Tablica jasno sugerira stanje: Hrvatska nema izbora i mora pobijediti želi li nastaviti svoju avanturu u Parizu.

Najavu piše: Dražen Pinević

Ovo će biti 27. veliki dvoboj Hrvatske i Španjolske na europskoj, svjetskoj i olimpijskoj sceni. Puno uspješnija je Hrvatska, ali je u toj priči bilo i dosta neugodnih situacija, poraza kada ih nismo očekivali.

Neke se utakmice izdvajaju. Najviše finala, dva jedno na svjetskoj i jedno na europskoj sceni kada su nam Španjolci odnijeli oba zlaza.

Prva velika koju smo odigrali u osmini finala u Kumamotu na SP '97 i ispali glatko. Tih godina su nas mučili s kulminacijom na našem EP-u u Zagrebu kada su nas startu Dušebajev i Šepkin pomeli.

No, onda je došlo naše vrijeme. U Francuskoj smo 2001. na njihovo 'čašćenje' prošli u osminu finala, ali ne i dalje zbog Ukrajine.

A onda je došao Portugal. Polufinale, mi kao senzacija u njemu, oni sigurni. Bušili su nas prvi dio, vodili pet razlike, no otad smo vidjeli drugačiju Hrvatsku. Velika igra Goluže, sjajne obrane Šole koji leti van, a ulazi Valter Matošević i brani Masipu zadnji šut u drugom produžetku i mi idemo u finale. Dalje znate…

I treće SP u nizu '05 u Tunisu imali smo posla. U skupini ih dobijemo u Sfaxu glatko 33:31, a onda u finalu u Radesu izgubimo nevjerojatnih 34:40. Razbili su nas, bili su predodređeni za taj naslov, svoj prvi.

I onda ono što se pamti, dva susreta za broncu na dva EP-a. Prvi smo u Srbiji dobili mi, uvjerljivih +4, drugi u Herningu oni, slatkih jedan, a u polufinalu u Poljskoj onaj nevjerojatno lagan poraz od 4 razlike…

I još dvaput smo se sreli u zadnje tri godine, oba na SP, oba puta bolja Hrvatska - u četvrtfinalu u Francuskoj i u finalu prvog kruga u Münchenu. Veliki rivalitet, koji je na Euru prije četiri godine nažalost po nas završio istim scenarijem kao u Tunisu 2005. Dobiješ ih u skupini i izgubiš u finalu…

A to što se dogodilo u siječnju u Mannheimu i sada zvuči nevjerojatno, 10 razlike za nas.

Linker
05. rujan 2024 15:23