Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
POLICIJSKE BLOKADE OD JUTRA

POJAČANJA STIŽU IZ CIJELE DALMACIJE, POLJUD SE PRETVARA U NAJSIGURNIJE MJESTO U HRVATSKOJ Ovakve mjere nismo vidjeli još otkad je u Split dolazio Tito

Reprezentaciju na svakom koraku čuva policija, kojoj stižu pojačanja iz cijele Dalmacije. Sve zbog opreza da se ne bi isprovocirali neredi
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 08. listopad 2019. 10:10

Tri dana uoči utakmice Hrvatska - Mađarska stanje u Splitu je mirno, ali je policija već od ponedjeljka podigla pripravnost na visoku razinu. U stvari, računa se da su policijski službenici još uoči subotnje utakmice Hajduka i Varaždina provodili posebne mjere sigurnosti.

Dovoljno je približiti se, pa i doći u hotel Meridien Lav u Podstrani, pet kilometara od Splita, gdje je smještena hrvatska reprezentacija, pa da se osjeti i vidi koliko se sigurnosti igrača i vodstva pridaje važnosti po broju prisutnih policajaca, ali pogotovo zaštitara, koji su na svakom koraku, na parkingu, u marini, u holovima, na terasama, u restoranima…

Međutim, nadležni iz HNS-a uopće ne žele ni riječi prozboriti o svim tim mjerama sigurnosti, rečeno je:

- Ovo je nogometna utakmica, ne želimo pripreme za taj susret narušavati obavijestima i mjerama sigurnosti. Za sve je nadležna policija.

Šef priprema za utakmicu je Marko Srdarević, zamjenik načelnika splitske policijske uprave, njegova suradnica, glasnogovornica Antonela Lolić, ljubazno je poslala detalje uputstava policije navijačima, ali i uopće građanima Splita:

- Kontinuirano će policijski službenici obilaziti mjesta okupljanja navijača, posebno na dan utakmice. Tada će biti od ranog jutra uspostavljeni blokadni punktovi, tako da će nadomak stadionu biti zabranjen promet osim uz posebne dozvole.

Iz splitske policije zaista su postavili detaljan raspored osiguranja po gradu i oko stadiona u Poljudu. Već sada se može tvrditi da nikad do sada niti u prilici najvećih derbija nisu poduzete takve mjere osiguranja. Netko je kazao da čak ni kad je svojevremeno dolazio u Split maršal Tito nije bilo takvih mjera predostrožnosti.

Sigurno je da je splitska policija dobila pojačanja s područja Dalmacije, također se može zaključiti da su angažirani zaštitari brojnih tvrtki, zatim pripadnici vatrogasnih postrojbi, službe hitne pomoći, svakako i brojni redari, tako da će stadion Hajduka u četvrtak vjerojatno biti najsigurnije mjesto u Hrvatskoj. Posebno jer se očekuje dolazak uvaženih gostiju… No, ipak postoji stanovita opreznost da bi poneki bezumnik pokušao isprovocirati nered, ali takvi moraju biti svjesni da će vrlo brzo biti identificirani, uhićeni, sprovedeni u zatvor, podvrgnuti kaznenom postupku.

HNS je, inače, prije nekoliko dana objavio detaljne upute za navijače, u kojima stoji da će Poljud biti otvoren od 18.45 sati. Zbog opsežnih mjera sigurnosti koje će se poduzimati s ciljem onemogućavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona pozivaju navijače da dođu na stadion što ranije.

“Na dan utakmice neće biti prodaje niti zamjene ulaznica za utakmicu Hrvatske i Mađarske. Podsjećamo da su ulaznice personalizirane i kao preduvjet za ulazak na stadion potrebno je uz ulaznicu predočiti i važeći osobni dokument (osobna iskaznica ili putovnica). Osobama kojima se pri nadzoru osobni podaci ne slažu s podacima na ulaznici bit će zapriječen ulaz na stadion te će im ulaznice biti poništene bez prava na povrat novca, a napominjemo da mogu biti zadržani i predani policiji na nadležni prekršajni postupak”, stoji, između ostalog, u uputama koje je objavio Savez.

Linker
16. travanj 2024 22:48