Laurence Griffiths/Getty Images
'ROJIBLANCOSI' SLAVE NOVOG IDOLA

REAL ĆE JOŠ DUGO ŽALITI ZBOG NJEGOVE PRODAJE 'Pobjegao' od Kraljeva, potpuno nezasluženo pao u drugi plan, pa se prometnuo u velikog junaka!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. ožujak 2020. 14:29

Način na koji je Atlético Madrid uskrsnuo na Anfieldu, u trenutku kada su redari u krugu stadiona već počeli lijepiti posljednje pozdrave simpatičnom pokojniku, podsjetio je kroničare na prvi madridski trening Diega Simeonea, tamo iza Božića 2011. godine.

Apatičnu grupu nogometaša kojima je prijetila borba za opstanak ‘Cholo’ je okupio na centru igrališta, a prije nego što ih je prepustio kondicijskom treneru rekao je samo jednu rečenicu:

“Chicos, el esfuerzo no se negocia”. Momci, nećemo pregovarati o naporima koje ćete ulagati.

Dotle je Oscar Ortega zvani ‘Profe’, urugvajski kondicijski trener, u prošlom životu jedan od šefova inkvizicije, već igralište pretvorio u poligon za mučenje. Zlatno pravilo Ortegina treninga kaže da zemlja mora gorjeti uslijed nebrojenih serija sprinteva i ponavljanja te da nema ništa tragično u podatku da mnogi igrači teren napuštaju četveronoške i na putu do svlačionice povraćaju. Cilj je da na kraju dana igrači postanu tjelesno spremni kao američki marinci, mentalno spremni za bol, tako motivirani da s osmijehom na licu iskušavaju vlastite granice.

A upravo o tome, o testiranju vlastitih granica naime, radilo se na Anfieldu kada je Roberto Firmino pospremio loptu u mrežu za 2-0 vodstvo Liverpoola. Pogodak inkasiran u 94. minuti prisilio bi veliku većinu suparnika na kapitulaciju, njihov bi se interes ograničio na kontrolu štete, ali ‘colchonerosi’ ne funkcioniraju na taj način. Ako su prethodnih devedeset minuta proveli u parkiranom autobusu, sada su se rastrčali terenom u jurnjavi za pogotkom. Nedopustivo je samo tako podići ruke, o naporima se ne pregovara.

U četvrtak ujutro engleski su mediji u komentarima utakmice rafalnom vatrom napali Adriana, vratara čija je kardinalna pogreška prethodila prvom Atléticovu pogotku, što nije potpuno pogrešno, ali u drugi plan gura rolu neočekivanog heroja Marcosa Llorentea. Vezni nogometaš je u igru ušao s klupe u 56. minuti umjesto indisponiranog Diega Coste. Defenzivni vezni umjesto napadača: mnogi je Atléticov navijač tada posumnjao da se ‘Cholu’ pokvario kompas.

Pedeset minuta poslije, međutim, fanovi crveno-bijelih slavili su novog idola, strijelca dva efektna gola i autora jedne lucidne asistencije. 25-godišnjak je prošlog ljeta prešao iz jednog u drugi dio Madrida shvativši da pored Modrića, Valverdea, Kroosa i Casemira u ‘kraljevskom klubu’ neće tako brzo doći do prilike.

Sezonu je u novoj sredini počeo solidno, kao standardni član prve momčadi, ali ubrzo mu je rejting počeo kopnjeti i preselio je na klupu. Do kraja kalendarske godine već je postao epizodist i opći je stav javnosti bio da je Real Madrid sjajno zaradio prodavši mačka u vreći gradskom rivalu za čak 30 milijuna eura.

Da je Llorente veliki potencijal na zidu je pisalo posljednjih šest ili sedam godina, otkako je igrao za mlade španjolske reprezentacije. Odradio je i vrlo dobru sezonu na posudbi u Alavesu, no nakon povratka u Real Madrid natrčao je na Zidaneovu rampu. Sada bi kod ‘Chola’ mogao postati ono što su od prvog trenutka od njega očekivali - legitimni nasljednik Rodrija, pametan ‘sidraš’ na sredini terena i strijelac iz drugog plana.

Marcos Llorente je uz Adrianovu nesebičnu asistenciju skinuo krunu s glave Jürgenu Kloppu i prilično kompromitirao do jučer briljantnu sezonu. Klopp je nakon utakmice priznao da je “loš gubitnik” i da teško može progutati poraz protiv momčadi koja se bavi samo opstrukcijom i obranom.

Linker
19. travanj 2024 21:21