StoryEditor
Johannes Vetter
 LUKASZ SZELAG/AFP
REZULTAT ZA POVIJEST

Atletsko čudo u Poljskoj! Četvrt stoljeća nitko nije napravio ovakav podvig u elitnoj disciplini

Osobni rekord nekadašnjeg svjetskog prvaka dosad je bio 94,44 metra (Luzern, 2017.)
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. rujan 2020. 18:54

Olimpijska pobjednica Sara Kolak zauzela je treće mjesto na Memorijalu Kamile Skolimowske, mitingu zlatne razine Continental Toura u poljskom Chorzowu, ali show na natjecanju u kojem su naizmjence bacali muškarci i žene u potpunosti je “ukrao” briljantni Nijemac Johannes Vetter (27) koji je lansirao koplje na 97,76 metara!

Drugi je to hitac svih vremena, samo je legendarni Jan Železny 1996. bacio dalje (98,48 m). Osobni rekord nekadašnjeg svjetskog prvaka dosad je bio 94,44 metra (Luzern, 2017.), a u trećoj seriji u Chorzowu ga je prebacio za više od tri metra, najavivši da bi uskoro mogao ugroziti i Železnog.

Da je u strašnoj formi, Vetter je potvrdio i u sljedećoj seriji kada je bacio 94,84 m, također dalje od dosadašnjeg osobnog rekorda. Nakon što je prije tri godine u Londonu postao svjetski prvak, Nijemac je dosta oscilirao, na EP-u u Berlinu je bio tek peti, lani na SP-u u Dohi treći, ali očito se pronašao u ovoj korona-sezoni.

image
Johannes Vetter
LUKASZ SZELAG/AFP

Sara Kolak bacila je 61,25 m, što u društvu domaće uzdanice Marije Andrejczyk i Latvijke Line Muze, koje su ostvarile svoje najbolje rezultate sezone, nije bilo dovoljno za pobjedu. Naša je atletičarka imala još dva ispravna hica - 61,16 i 59,16 m.

Andrejczyk (24) je bacila 65,70 metara, što joj je najbolji hitac još od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru na kojima je zauzela četvrto mjesto, zaostavši samo dva centimetra za postoljem. Poljakinja je u prošle četiri godine imala velikih problema sa zdravljem, pobijedila je rak kostiju i prošla tešku operaciju ramena, a sada je, čini se, ponovno u sjajnoj formi. Lina Muze za drugo je mjesto bacila 63,19 m.

Saru već u utorak čeka novi nastup, ovaj put na mitingu Continental Toura u Ostravi gdje se lani vratila natjecanjima nakon gotovo dvogodišnje stanke zbog ozljede i operacije lakta. Glavne suparnice na Zlatnoj sprinterici trebale bi joj biti domaće uzdanice Nikola Ogrodnikova i svjetska rekorderka Barbora Špotakova. Nakon Češke joj slijedi dolazak u Hrvatsku, gdje bi 15. rujna trebala nastupiti na 70. Hanžekovićevom memorijalu.

Linker
06. rujan 2020 19:32