StoryEditor
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
TRAGEDIJA U METROPOLI

FOTO: Sjajnu zagrebačku utrku zasjenio tužan događaj: Na samom kraju preminuo jedan od sudionika!

Djelatnici hitne pomoći oživljavali su ga oko sat vremena, ali nije mu bilo pomoći.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. kolovoz 2020. 14:40

Davno prije koronavirusa, Hrvatsku je zahvatila epidemija trčanja. Naša zemlja posljednjih godina slijedi svjetske trendove, sve je više rekreativnih trkača, škola trčanja, cestovnih utrka... Ne čudi stoga što su mnogi jedva dočekali priliku za nastup na jednoj ozbiljnijoj utrci nakon lockdowna. Ukazala im se u obliku Zagrebačkog proljetnog polumaratona koji se, kao što i ime sugerira, trebao održati još u ožujku, ali ga je korona premjestila na pretposljednju kolovošku nedjelju.

Istina, bilo je neizvjesno gotovo do samog kraja hoće li utrke uopće biti. Kako smo doznali, postojao je pritisak ili "preporuka" iz Stožera civilne zaštite da se utrka otkaže, ali Ministarstvo turizma i sporta je na kraju dalo podršku organizatorima. Već od ranog jutra su prostor oko Nacionalne sveučilišne knjižnice, gdje je bio start i cilj, ispunili trkači svih dobnih kategorija, njih oko 800, a u masi je bila i poveća skupina vatrogasaca (uključujući i jednu damu u punoj opremi) i pripadnika MUP-a koji su imali svoja prvenstva na 5 km, odnosno u polumaratonu. U sklopu utrke ove je godine održano i Prvenstvo Balkana, koje je zapravo bilo šlager cijele priredbe, a drugu godinu zaredom se trčalo i za Prvenstvo Hrvatske.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

U ovom balkanskom dijelu pobjede su pripale Maksimu Raileanuu iz Moldavije i Fatmi Demir iz Turske, a prvo hrvatsko ime u nedjelju prijepodne bila je naša najbolja maratonka Bojana Bjeljac. Sjajnom je završnicom došla do drugog mjesta na Prvenstvu Balkana, a s četvrtoplasiranom Mateom Parlov Koštro je donijela Hrvatskoj i ekipni naslov.

- Krenule smo dosta rezervirano, nije to bio neki ritam da se ubiješ. Na kraju je to bila stvarno prava borba za drugo mjesto, neizvjesno gotovo do posljednjeg metra. Volim takve utrke kad se ne zna ishod do kraja - rekla je Bojana koju sada čeka nekoliko kraćih utrka na stazi, a nakon toga možda polumaraton u sklopu Zagrebačkog maratona.

- Što se tiče maratona, ako sve bude u redu, u obzir dolazi Valencia u prosincu, ali nemam pritiska jer normu za Olimpijske igre već imam.

Matea, pak, nije skrivala da je nezadovoljna ishodom pojedinačnog dijela utrke.

- Očekivala sam i bolje vrijeme i bolji plasman, ali što je tu je. Nisam se pripremala za ovu utrku, ona mi je samo neka pomoć za maraton u Valenciji, ali svejedno sam malo razočarana. Nadam se da se utrke neće dalje otkazivati, a najbitnija mi je ta Valencia gdje ću probati istrčati normu za OI. Htjela sam loviti normu u travnju, bila sam u životnoj formi i onda su sve otkazali. Potonula sam psihički nakon toga, ali i drugi su u takvoj situaciji, tako da moram gurati dalje - istaknula je Matea.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

U muškoj konkurenciji najbolji hrvatski predstavnik bio je Petar Bratulić na osmom mjestu u balkanskom poretku. Članu Agrama ovo je treći uzastopni naslov prvaka Hrvatske u polumaratonu, a začinio ga je i osobnim rekordom (1:08:48).

- Više-manje sam trčao sam cijelo vrijeme, ali ispalo je super na kraju. S obzirom da je kolovoz, i vrijeme je bilo super, nije bilo vruće. Da smo trčali dva dana ranije, bio bi užas - rekao je Bratulić koji se očito sve bolje snalazi u cestovnom trčanju.

- Možda to i jest dugoročno određenje, ali vidjet ćemo još što će biti u budućnosti.

Tragedija na kraju utrke, preminuo jedan od sudionika

Na žalost, lijepu trkačku nedjelju, zasjenio je tragičan događaj na samom kraju programa. Odmah po ulasku u cilj polumaratonske utrke srušio se jedan od trkača, a riječ je, kako doznajemo, o 43-godišnjem D.P.

Djelatnici hitne pomoći koji su bili na licu mjesta odmah su priskočili, oživljavali su ga gotovo sat vremena, ali nije mu bilo pomoći. Riječ je, kako smo saznali, o rekreativnom trkaču koji je bio pri dnu ukupnog poretka, nije član nijednog kluba, niti je bio sudionik Prvenstva Balkana i Prvenstva Hrvatske.

Linker
30. kolovoz 2020 15:38