Trpimir Široki
 ANGELO STATE UNIVERSITY
PADA NAKON 37 GODINA?

‘Fran ili ja srušit ćemo Vlašića! Pitanje je samo - tko će to učiniti prije, malo je pravih prilika‘

Američki student ostvario je osobni rekord i drugi najbolji rezultat svih vremena.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. travanj 2021. 19:59

Sezona na otvorenom još nije ni počela, a već ima lijepih vijesti za hrvatsku atletiku. Autor jedne takve je Trpimir Široki, 22-godišnji član Atletskog kluba Zagreb, koji je na nedavnom natjecanju u San Angelu u Teksasu pobijedio u desetoboju s novim osobnim rekordom, ujedno i drugim rezultatom svih vremena u Hrvatskoj - 7515 bodova.

Hrvatski rekord još od davne 1984. drži Joško Vlašić (7659), otac i trener naše visaške kraljice Blanke. Dugo smo, predugo čekali da mu se netko približi, a slučaj je htio da sada imamo dvojicu lovaca na njegov rekord. Lani je, podsjetimo, 20-godišnji Krčanin Fran Bonifačić sa 7330 bodova srušio hrvatski mlađeseniorski rekord koji je držao upravo Široki. Tada je Fran došao na drugo mjesto svih vremena u Hrvatskoj, sada se na njega vratio Trpimir, ali obojici je cilj samo jedan - svrgnuti Joška s trona.

- Na žalost, desetoboj je takav da imate samo 2-3 prilike godišnje, a ja dosad nisam imao sreće s tim prilikama. Kad bi bar jedan sjeo, veliki bi mi teret pao s leđa. Ali, isto tako se i Fran sprema, ima jedan desetoboj krajem travnja na kojem će i on imati priliku srušiti taj rekord. U jako je velikom uzletu i ima dobru šansu. Mislim da je samo pitanje vremena kad će jedan od nas dvojice srušiti Joška. I tko će to napraviti prije. Ali da će se to dogoditi, mislim da to više nije upitno - javio nam se Široki iz Amerike gdje studira na Sveučilištu Angelo State.

image
Trpimir Široki
ANGELO STATE UNIVERSITY

Daleko od savršenog

Da je u dobroj formi, najavio je još u siječnju kada je u Lubbocku za šest bodova popravio osobni i hrvatski dvoranski rekord u sedmoboju (5602).

- Poslije toga sam se osjećao nekako umorno, imao sam i jednu ozljedu, pa sam propustio još jednu priliku da popravim taj dvoranski rekord. Zato sam se fokusirao na to desetobojsko natjecanje u San Angelu, dobro sam se osjećao prije nastupa, vidio sam priliku da srušim državni rekord. Moj osobni je bio 7319 od prije dvije godine, ali osjećam već dugo da sam na razini Vlašićevog rekorda i jedini mi je motiv bio da dođem do toga.

Na to će ipak morati još malo pričekati. Korak je, kaže, izgubio na skoku u vis jer je nakon preskočenih 2,01 odlučio propustiti sljedeću visinu (2,04) i odmah ići na 2,07 kako bi sačuvao snagu. To se, međutim, nije pokazalo dobrim receptom.

- Nisam uspio preskočiti tih 2,07, tu sam izgubio 60-70 bodova i to mi je bio prvi udarac, znao sam da je to pogreška koja će me možda koštati rekorda. Drugi dan mi je koplje bilo zadnja šansa ako dobro bacim, ali bio sam prosječan s 51 m. Znao sam da na 1500 m moram ići 4:35, a to nikad nisam istrčao. Ali, ipak sam zadovoljan s tih 7515 bodova, nikad bolji desetoboj nisam odradio.

Osim lova na Vlašićev rekord, ovakav rezultat sasvim sigurno otvara apetit i kad su u pitanju plasmani na najveća natjecanja.

- Kao i svakom atletičaru, najveći cilj su mi Olimpijske igre. Na žalost, ove godine to nije ostvarivo. Prvi korak bi mi definitivno bio plasman na Europsko prvenstvo za koje se trenutno traži 7850 bodova. Kad bih se tome približio ove godine, to bi bilo odlično. Isto tako, želim i na Svjetsko prvenstvo, ali korak po korak, zasad sam napravio jedan mali, a dalje ćemo vidjeti. Nastupio sam 2015. na mlađejuniorskom SP-u u Kolumbiji, to je zasad najveće natjecanje na kojem sam bio, ali naravno da nitko normalan na tome ne želi stati.

image
Trpimir Široki
ANGELO STATE UNIVERSITY

S Cikom od osme godine

Kad je u Hrvatskoj, Trpimir radi sa Sinišom Cikom, trenerom koji ga vodi još otkako se kao osmogodišnjak počeo baviti atletikom.

- Od početka smo se dobro slagali, doveo me do SP-a U-18, do juniorskog EP-a, do mlađeseniorskog EP-a i nije bilo razloga da razmišljam o promjeni. Naravno, ovdje u Americi moram trenirati po njihovom programu, ali svaki dan se čujem sa Sinišom, ispravi mi neke manje pogreške, dogovaramo planove za ljetnu sezonu i slično. Što se tiče plana za ovu sezonu, prije povratka u Hrvatsku imam još jedan desetoboj ovdje, NCAA Division 2 prvenstvo u Michiganu krajem svibnja, a nakon toga se vraćam doma. Nadam se da ću tijekom ljeta uspjeti odraditi još jedan desetoboj.

Široki na Angelo Stateu studira marketing, kaže da se dobro snašao i na sportskom i na obrazovnom planu.

- Sve je prema očekivanjima. Prva godina mi je bila najdraža jer mi je to bila velika promjena i veliko iskustvo, a bio sam najmlađi pa su se svi brinuli za mene. Što se tiče atletskih rezultata, moram iskreno priznati da sam ipak očekivao više. Ali, poboljšao sam fizičke sposobnosti, sve se polako popravlja na treninzima i samo je pitanje vremena kad će se to preslikati i na natjecanja.

Popravila se brzina

Objasnio nam je i pobliže u čemu je napredovao, odnosno koje su mu discipline unutar desetoboja najjače, a koje najslabije.

- Kad sam došao u Ameriku, popravila mi se brzina, ali to se prenijelo samo na 100 m i 110 m prepone. Na 400 i 1500 m se pokazalo da se treninzi ovdašnjeg trenera očito ne preklapaju s onime što ja trebam. Te discipline još moram popraviti. Bacanja se popravljaju jako sporo, ali se popravljaju, a skokovi su mi uvijek bili dobri i mogu reći da su i ostali takvi. Sve u svemu, napredak jest vidljiv, ali idem polako, korak po korak.

Ostanak u Americi? Još uvijek sam na 50-50

Trpimir u San Angelu živi u apartmanu s prijateljima, kaže da si je uspio dobro organizirati život, tako da ne pate ni treninzi, ni fakultet. Razmišlja li možda i o ostanku u Americi nakon završetka studija?

- To je pitanje na koje još ne mogu dati odgovor, razmišljam o tome svaki dan i još i uvijek sam na 50-50. Originalni plan je bio da se vratim, a sad, koliko ću dugo ostati, to ne znam. Zasad još nisam ništa ovdje stvorio što bi me zadržalo, ali ako se to dogodi, ako krenem možda s nekakvim malim poslom ili mi to bude važno zbog atletike, onda ću možda ostati i duže. Ali, zapravo bih se htio vratiti zbog obitelji.

Linker
16. travanj 2024 05:58