Na fotografiji: Lisa Stublić, maratonka.
 

 CROPIX
OPERACIJA ADERLASS

Hrvatski trener osuđen za tešku prevaru! Umiješan i zloglasni liječnik, ništa od velike teorije zavjere

Supruga, inače hrvatska rekorderka, pokušala je optužiti vrh domaće atletike, da su joj smjestili...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. studeni 2021. 10:09

Kad je u veljači 2019. tijekom Svjetskog prvenstva u nordijskom skijanju u austrijskom Seefeldu uhićen njemački liječnik Mark Schmidt, počelo se odmotavati klupko jedne od najvećih dopinških afera na europskom tlu posljednjih godina. Akcija austrijske i njemačke policije i tamošnjih državnih odvjetništava, nazvana Operacija Aderlass (puštanje krvi), traje i danas, gotovo tri godine kasnije. Još uvijek se otkrivaju novi krakovi afere, novi sportaši koji su koristili zabranjene supstancije, nove osobe koje su izvlačile materijalnu korist u očito unosnom poslu raspačavanja dopinških sredstava...

Neki dijelovi priče ipak se polako privode kraju, pa je u međuvremenu glavni osumnjičeni Mark Schmidt na suđenju u Münchenu proglašen krivim i osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora, a krivim je nešto kasnije na zasebnom suđenju u Innsbrucku proglašen i jedan od njegovih najbližih suradnika, bivši hrvatski atletičar i trener Dario Nemec (40).

Kako nam je potvrdio Andreas Stutter, dopredsjednik Regionalnog suda u Innsbrucku, Nemec je proglašen krivim po više točaka optužnice kao sudionik teške prijevare, ali je nakon glavne rasprave u kolovozu ove godine uvjetno pušten na slobodu. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 30 mjeseci, ali 22 mjeseca su već u startu bila uvjetna, uz rok kušnje od tri godine. Što se tiče preostalih osam mjeseci, u to je uračunato vrijeme koje je Nemec proveo u istražnom zatvoru, pa je nakon što je odslužio više od dvije trećine zatvorske kazne koju je potrebno odslužiti, uvjetno pušten na slobodu.

image
AFP

Ime Darija Nemeca, pisali smo o tome lani, prvi se put u ovoj aferi pojavilo u istraživačkom članku švicarskog dnevnika Neue Zürcher Zeitung, te nešto kasnije na njemačkoj televizijskoj postaji ARD, točnije u emisiji Sportschau koja se već godinama bavi istraživanjem dopinških afera. ARD-ovi novinari objavili su tada da su u posjedu dokumenata sa zatvorenog sudskog saslušanja, a u njima je Schmidt kao svoga bliskog suradnika naveo i Nemeca, tada trenera u Atletskom klubu Svetice, a ujedno supruga hrvatske rekorderke u maratonu Lise Nemec.

Njoj je krajem 2019. istekla četverogodišnja suspenzija zbog dopinga, a krivnju je cijelo vrijeme negirala. Kaznu je pokušala osporiti i pred Sportskim arbitražnim sudom (CAS) u Lausannei gdje je, između ostaloga, optuživala i određene osobe iz vrha hrvatske atletike da su joj smjestili. No, i CAS je utvrdio kako je cijela teorija zavjere u potpunosti neutemeljena i kazna joj je potvrđena. A priča o Nemecima je u međuvremenu izašla izvan hrvatskih granica i postala puno veća...

Spomenuti NZZ još je lani pisao da su tijekom racije kod Schmidta pronađene brojne vrećice krvi, a za nekoliko njih zloglasni je liječnik tijekom ispitivanja rekao da pripadaju Lisi Nemec. Lisino se ime pojavilo i tijekom suđenja njezinom suprugu. Kako stoji u presudi koju smo dobili iz Innsbrucka, na glavnoj raspravi je izneseno kako je Dario "22. kolovoza 2015. u Veldenu, uz konzultacije s dr. S., svojoj supruzi, maratonki L. N., dao terapiju krvnog dopinga".

Na suđenju je, između ostaloga, navedeno i kako je Nemec od 2011. do 2019. opskrbljivao sportaše iz različitih sportova zabranjenim supstancijama, uključujući EPO, hormon rasta somatropin, faktor rasta IGF-1, spolni hormoni testosteron... Dostava se obavljala u Zagrebu, na graničnom prijelazu Macelj - Gruškovje, u Grazu, Veldenu, Salzburgu, Villachu i drugim mjestima. Spomenuto je tako, između ostaloga, kako je bivšem austrijskom treneru skijaškog trčanja W. M. od 2011. do 2018. isporučio čak 70.000 jedinica EPO-a i još niz drugih sredstava.

Također, Nemec je proglašen krivim i jer je 4. prosinca 2016. u Roseggu prodao estonskom treneru skijaškog trčanja A. V. faktor rasta IGF-1. Ovdje se neupitno radi o Andrusu Veerpaluu, olimpijskom pobjedniku iz Salt Lake Cityja i Torina. Nemec je, naime, u veljači ove godine svjedočio u žalbenom procesu koji je Veerpalu pokrenuo pred CAS-om i tada je potvrdio da je navedenog datuma na odmorištu Rosegg pored Villacha predao Estoncu IGF-1 za što mu je ovaj platio 3200 eura u gotovini.

Na kraju priče Nemec je, dakle, proglašen krivim, a presuda je pravomoćna. Iako je u presudi istaknuto da je sudjelovao u teškoj prijevari jer je brojnim sportašima omogućio da dođu do imovinske koristi na temelju uspjeha ostvarenih uz nedopuštena sredstva, Nemec na kraju nije proveo puno vremena iza rešetaka. Razlog možda možemo pronaći u izjavi koju je početkom godine za Sportschau dao javni tužitelj iz Innsbrucka Hansjörg Mayr, a koju je na svojim stranicama prenio i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA):

"Hrvatski se trener pokazao vrlo kooperativnim. Izručen je na temelju europskog uhidbenog naloga, bio je ovdje u pritvoru i zapravo od početka stavio sve karte na stol, priznao za što je optužen i pružio tražene informacije važne za istragu."

U Hrvatskom atletskom savezu još su lani Nemecovu trenersku licencu stavili u mirovanje, a jučer su nam potvrdili da će je i definitivno suspendirati čim dobiju pravomoćnu presudu iz Innsbrucka.

Linker
20. travanj 2024 20:28