Sandra Perković i ove će godine biti naša glavna uzdanica

 RONALD GORSIC/CROPIX
72. IZDANJE

Krema svjetske atletike dolazi u Zagreb! Memorijal Boris Hanžeković prvi put u tri dana na tri lokacije

Sve počinje već 9. rujna na Trgu bana Jelačića troskokom i motkom za žene, odnosno muškim daljem
Piše: Andro PolićObjavljeno: 28. srpanj 2022. 14:44

Najstarija sportska priredba u Hrvatskoj i ove će godine okupiti kremu atletskog svijeta. Zastor na još jednu atletsku sezonu spustit će se na tradicionalnom, 72. po redu, Boris Hanžeković memorijalu, koji će se održati od 9. do 11. rujna. Prvi je to put da će miting trajati čak tri dana, a natjecanja će biti održana na tri različite lokacije diljem grada, čime će Zagreb tog vikenda postati središte svjetskih atletskih zbivanja.

Kako je Svjetska atletska organizacija predložila strategiju kojom bi atletika trebala polako izlaziti iz okvira stadiona, tako je zagrebački miting za otvaranje vikenda izabrao spektakularnu lokaciju. Na "žili kucavici" glavnog grada, na Trgu bana Josipa Jelačića, bit će održan Zagreb City Challenge, kojim će započeti Memorijal. U centru grada bit će održana natjecanja za žene u troskoku i skoku s motkom, dok će se muški dio konkurencije natjecati u skoku u dalj. I taj će dio događanja biti bodovan prema pravilima Svjetske atletske organizacije, stoga će natjecatelji imati dodatni motiv da ostvare što bolji rezultat pred kipom bana Jelačića.

image

Alfons Juck, Martin Marković, Paola Borović, Filip Pravdica i Natko Bošnjak

DAMIR KRAJAC Cropix

Natjecanje u Zagrebu još je 2014. postalo dvodnevni miting, nakon što je u program uvršten Memorijal Ivana Ivančića u bacanju kugle. Već polako tradicionalno natjecanje kod zagrebačkih fontana ove će godine na drugom danu Memorijala okupiti najjače snage. Dolazak je potvrdio i Ryan Crouser, koji je prije dva tjedna postao svjetski prvak, a prošle je godine u Zagrebu postavio rekord mitinga.

- Zagreb je jedan od mojih omiljenih događaja. Sretan sam jer dolazim ponovno, nadam se da ću obraniti naslov i pokušat ću ponovno napasti rekord mitinga - poručio je Amerikanac.

U bacanju kugle natjecat će se i Filip Mihaljević, koji je na nedavnom Svjetskom prvenstvo u američkom Eugeneu zauzeo šesto mjesto, te ujedno bio najviše plasirani europski predstavnik.

Koliko bi konkurencija na natjecanju trebala biti snažna, potvrdio je i projekt menadžer Memorijala Natko Bošnjak.

- Gotovo da moramo odbijati natjecatelje jer ih mnogo želi doći, bit će jak program, a bit će i puno hrvatskih atletičara - rekao je Bošnjak.

Miting menadžer Memorijala Alfons Juck najavio je ovogodišnji Memorijal i posebno zadovoljstvo iskazao je dodavanjem još jednog natjecateljskog dana u cijeli program.

image

Alfons Juck, Paola Borović, Martin Marković, Filip Pravdica i Natko Bošnjak

DAMIR KRAJAC Cropix

- Svjetska atletska organizacija izrazito je sretna jer će u Zagrebu biti održano natjecanje na glavnom gradskom trgu. Trodnevni program skrenut će oči atletske javnosti prema Zagrebu, a ove godine bit će mnogo hrvatskih atletičara, što nam je u konačnici i jedan od glavnih ciljeva. Sretni smo jer dolaze najbolji, i nadamo novim rekordima - izjavio je Juck.

Posljednjeg dana programa "folklor" se seli na stadion Mladost. U utrci na 100 metara sudjelovat će prošlogodišnji pobjednik Marvin Bracy, američki sprinter i osvajač srebrne medalje s posljednjeg Svjetskog prvenstva. Prošle mu je godine rekord mitinga, koji je postavio Usain Bolt (9,85), promakao tek za jednu stotinku. U utrci na 110 metara s preponama natjecat će se aktualni svjetski prvak Grant Holloway, koji prvi put stiže na zagrebački miting.

Najveću pozornost u utrci na 200 metara zasigurno će privući Erriyon Knighton, 18-godišnji Amerikanac koji je nedavno istrčao utrku za 19,49 sekundi, ali zbog tehničkih poteškoća taj rezultat neće mu biti priznat. To bi mu vrijeme donijelo svjetski juniorski rekord, koji još uvijek drži Usain Bolt. Nastavak dobre forme mlada atletska senzacija tražit će i na stadionu kraj Save, a tko zna, možda u Zagrebu "skine" Bolta s trona.

Posebnu pozornost hrvatske javnosti izazvat će već tradicionalno snažna konkurencija u ženskom disku. Sandra Perković "u svom će dvorištu" biti jedna od glavnih pretendentica na pobjedu, a 2017. postavila je rekord mitinga (70,83).

U troskoku u centru grada prvog dana Memorijala Hrvatsku će predstavljati Paola Borović, koja nije skrivala oduševljenje s lokacijom natjecanja.

- Ovo je odlična stvar za promociju atletike, ali i Zagreba. Publika se tako može fokusirati na samo jednu disciplinu, pa će biti drugačije nego na stadionu, moći će se bolje osjetiti sva snaga i sila natjecatelja - rekla je Borović.

Na istoj lokaciji u skoku u dalj natjecat će se Filip Pravdica, koji također smatra kako je ovo korak naprijed za cijeli Memorijal.

image

Paola Borović, Martin Marković i Filip Pravdica

DAMIR KRAJAC Cropix

- Natjecao sam se već na lokacijama izvan stadiona, biti tako blizu natjecatelja zaista publici približi događaj na jedan novi način - poručio je Pravdica.

Jedna od hrvatskih uzdanica na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu bio je Martin Marković, koji je osvojio 23. mjesto u bacanju diska, a natjecanje u rodnom gradu bit će mu poseban motiv.

- Hvala organizatorima što dovode takve "face" u Zagreb. Najbitnije je da se atletika približava ljudima, a ja se nadam što skorijem iskoraku u rezultatima - zaključio je Marković.

Linker
25. travanj 2024 02:30