CROPIX
GODINU DANA ISKUSNIJA

NAŠA NOVA BACAČKA NADA 'Već u Splitu sam ‘imala’ normu, ali odgoda Tokija meni odgovara'

Snalazim se kako znam i umijem. U stanu odrađujem treninge po posebnom programu, svakodnevno ih šalje moj trener Roland Varga. S onim što imam od priručnih sredstava lastezi, medicinke i, naravno, najviše vlastito tijelo, kaže Tolj
Piše: Borna AbramovićObjavljeno: 15. travanj 2020. 20:33

Kao i mnogi drugi vrhunski sportaši, i aktualna europska mlađeseniorska prvakinja u bacanju diska Marija Tolj kompletnu je sportsku aktivnost posljednjih nekoliko tjedana prebacila u svoj zagrebački stan.

Naravno, disk ne može bacati, ali ipak je mlada Orebićanka i dalje “u vezi” sa svojom najdražim sportskim rekvizitom.

- Snalazim se kako znam i umijem. U stanu odrađujem treninge po posebnom programu, svakodnevno ih šalje moj trener Roland Varga. S onim što imam od priručnih sredstava lastezi, medicinke i, naravno, najviše vlastito tijelo. Onoliko koliko mi dopušta prostor radim na fizičkoj spremi i tehnici, uglavnom po dva sata dnevno, kako bih u ovoj situaciji koliko-toliko održala formu - rekla je Marija.

Dva metra dalje

Usprkos početku sezone Marijina forma do pojave korona pandemije bila je na zavidnoj razini. Jedino natjecanje koje je odradila bilo je Bacačko PH u Splitu gdje je njezin disk letio na 60,75 za 2. mjesto iza Sandre Perković. U smjeru onog rečenog o dobroj formi prekinutoj koronom jest i podatak da je u odnosu na prošlu sezonu na istome mjestu i u isto vrijeme poboljšala rezultat za čitava dva metra!

Spremala se za nekoliko velikih natjecanje u ovoj sezoni, ali sad je upitno što će se uopće održati. Ciljala je, dakako, i na Olimpijske igre u Tokiju i bila im doista vrlo blizu. Usprkos tome odgoda Igara za ljeto 2021. joj, kaže, odgovara.

- Pitanje je koliko će ova pauza i neizvjesnost oko koronavirusa potrajati i koliko bi pored određenog rizika sportaši bili spremni. Osobno smatram da ću godinu dana biti iskusnija, iza sebe se nadam imati više pravih jakih natjecanja.

Usprkos tome što je olimpijsku normu od potrebnih 63,50 metara već i sada imala u sebi. Dokazuje to na određeni način i spomenuto natjecanje u Splitu.

- Normu za Tokio prebacivala sam više puta i na treninzima, ali i u onom drugom hicu na Prvenstvu u Splitu disk mi je poletio negdje oko 64 metra. Nije bio prestupa, ali svejedno nije vrijedio, disk je otišao van segmenta - kaže Marija.

U društvu Princeze

Glavni grad Zemlje izlazećeg Sunca bio joj je blizu i po drugom kriteriju za plasman na Olimpijske igre. Po novouvedenom bodovnom kriteriju prema kojem će 32 najbolje svjetske diskašice imati pravo nastupa u Tokiju. U trenutku prekida natjecanja 20-godišnja Marija je bila negdje oko 15. mjesta. Tokio joj ostaje i u narednom razdoblju glavna preokupacija i cilj.

Krajem kolovoza trebalo bi biti EP u Parizu, pa početkom rujna zagrebački Hanžek...

- Ne znamo sada što će biti od toga, za sada ni jedno ni drugo nije ni otkazano niti odgođeno. Vidjet ćemo, najvažnije je sada da se što prije vratimo svakodnevnim ritmu aktivnosti i treninga. U ovakvim uvjetima sezona će biti “kakva bude i koliko bude”, a najvažnije je ostati zdrav i što bolje se spremiti za sljedeću sezonu - dodala je.

Boravak u stanu, naravno, ne pada joj baš lako. Uz treninge i blagodati današnje tehnologije vrijeme “ubija” kućnim poslovima, a društvo joj pravi njen kućni ljubimac - zečica Princeza.

Nismo ni sumnjali da je “debelo” upamtila nedavni zagrebački potres...

- Možete zamisliti kakvo je to njihanje bilo na petnaestom katu, gdje živim. Na sreću, sve je kod mene, osim naravno nelagode koju sam upamtila za cijeli život, prošlo u redu.

Linker
19. travanj 2024 01:10