GERO BRELOER Dpa Picture-alliance
ODLAZAK JEDNE OD NAJVEĆIH

Nitko to nije radio tako kao Blanka! Nema medalje, rekorda, ni neispunjenog sna koji to mogu zamijeniti

Ona je istinska zvijezda, koja je možda i najviše od svih odškrinula srca svjetske sportske javnosti
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 19. veljača 2021. 20:48

Bila jednom jedna Blanka. Splićanka. Šesna mala, rekli bi u Dalmaciji. Nevjerojatna gracioznost, stav, upornost, neposrednost u silnoj medijskoj pozornosti koja ju je pratila s njenim nezaboravnim dosezima... Skakala je u vis i ostat će zbog toga upisana kao jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena.


Velika pobjednica, koja je pobjeđivala kao nikad nitko u povijesti ove discipline koja atletiku pretvara u kraljicu sportova. Istinska zvijezda, koja je možda i najviše od svih odškrinula srca svjetske sportske javnosti svojom neposrednošću, srcem u kojem je uvijek bilo mjesta za svakoga. Hrvatska je zbog nje imala najbolju atletičarku Europe i svijeta, ali i najbolju europsku i svjetsku sportašicu i te činjenice govore više od svake medalje.

image
MUSTAFA YALCIN Anadolu Agency Via Afp


Jedna od onih iz priče u kojoj se približiš savršenstvu, a opet ostaneš samo čovjek sa svojim snovima. Njen san bio je i ostao olimpijski. Sve je pokušala za njega, produžila nadu koliko je god mogla, makar je vjerojatno i njoj i svima oko nje bilo jasno da je kraj ipak realnija opcija. Tako je na kraju i bilo. Jednostavno u životu čak i ako zaslužiš, ne možeš imati sve. Blanka se s tim pomirila i odlazi u sportsku mirovinu potpuno ispunjena i sretna. Kaže, sjećat će se lijepih trenutaka... To je upravo suština cijele priče.

image
JAVIER SORIANO Afp


Teško da ćemo uskoro imati novu takvu pobjednicu. Da će tribine pljeskati u ritmu njenih skokova, a ona će im na kraju mahnuti i pokloniti ples koji ostaje zapisan kao dio sportske osobnosti, jednako kao i skokovi preko dva metra, što je mnogima bila i ostala čarobna granica. Blanka je to skakala s lakoćom, zabavljala se, ponekad je za svoje protivnice bila sasvim drugi svijet. I nikad nije požalila za bilo čim, a dvije njene izjave u špici slave to savršeno pokazuju. Nakon što je preskočila 208 cm na svom najdražem mitingu u Zagrebu rekla je:


- Već dugo osjećam da imam visoki skok u nogama. Čak i viši od ovih 208. Htjela sam se najprije oprobati na toj visini, jer sam znala da imam dovoljno svježine za još tri napada na svjetski rekord. Drago mi je što sam baš pred zagrebačkom publikom preskočila rekord sezone, ali zaista osjećam da me u budućnosti čekaju još veći uspjesi.

image
ANTONIN THUILLIER Afp


Na pitanje rekord ili naslov odgovorila je:


- Uvijek bih izabrala svjetski rekord ispred naslova svjetske prvakinje. Prvaka je mnogo, rekorder je samo jedan. Međutim, nemojmo se zanositi da će mi to uspjeti na prvom sljedećem natjecanju. Ne želim previše razmišljati o budućnosti, želim uživati u ovome što sam napravila, jer ovo je bio najbolji mogući scenarij.


Te dvije izjave savršena su slika sportašice Blanke i ključni razlog svega što je ostvarila u karijeri. Blanka je simbol skoka u vis koji ćemo još dugo, dugo spominjati kada budemo gledali atletiku. A to samo znači - uspjela je! Nema medalje ni rekorda koji to mogu zamijeniti.

Linker
16. travanj 2024 07:06