LUKASZ SZELAG Afp
NEVJEROJATAN JE

Ono što lani nikome nije uspjelo, on je napravio 36 puta: ‘Volim razbijati stvari, ali hranu više ne‘

Američki bacač kugle Ryan Crouser postavio je svjetski rekord u dvorani, a ganja i onaj na otvorenom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. siječanj 2021. 20:28

Možda je svijet i dalje pod okupacijom korone, možda se sportska natjecanja održavaju u otužnoj atmosferi praznih dvorana i stadiona, ali atletski rezultati i u takvim uvjetima luduju. Lani smo vidjeli čak 15 svjetskih rekorda, od dvorane, preko stadiona, do ceste, a u istom smo ritmu ušli i u 2021.

Prvo je Hugues Fabrice Zango, 27-godišnji troskokaš koji je 2019. na SP-u u Dohi donio Burkini Faso prvu atletsku medalju, postao prvi čovjek u povijesti koji je u dvorani preletio 18 metara (18,07), a samo nekoliko dana kasnije je američki kuglaš Ryan Crouser napravio ono što je dugo visjelo u zraku - s 22,82 je srušio svjetski dvoranski rekord koji je 32 godine držao njegov sunarodnjak Randy Barnes. Obavio je, doduše, samo prvi dio posla jer Barnesa već dugo “ganja” i na otvorenom i samo je pitanje vremena kada će srušiti i tih 23,12.

Lani 36 puta preko 22 m

Crouser je jedan od onih sportaša koji su dobro iskoristili korona-okolnosti. Priznao nam je to i lani u Zagrebu, tijekom Hanžekovićeva memorijala, kada je s 22,74 srušio rekord mitinga i postavio najvredniji muški atletski rezultat u povijesti na tlu Hrvatske.

- Vratio sam se osnovama. Najprije sam radio u garaži 3x3 metra, tako da sam se morao fokusirati na temelje. To mi je dalo priliku da ponovno otkrijem svoju tehniku i bacanje. Ponosan sam na sve što sam napravio, nisam propustio nijedan trening tijekom lockdowna, bacao sam i na livadi blizu kuće i potpuno se prilagodio - rekao je tada.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Ta 2020. mu je doista bila čudesna. Pobijedio je na svih 11 natjecanja, tri u dvorani i osam na otvorenom, a pritom je deset puta rušio rekorde mitinga i doveo osobni rekord do 22,91 m, što je treći rezultat svih vremena na otvorenom. Nijedan drugi čovjek u 2020. nije bacio preko 22 metra, a Crouseru je to ukupno uspjelo u čak 36 navrata!

Ryan Crouser je 28-godišnjak iz Oregona, koji danas živi i trenira u Fayettevilleu u Arkansasu, te pomaže u razvoju lokalne sveučilišne momčadi. Bacanje mu je u genima. Tata Mitch i stric Dean su bili sjajni bacači kugle i diska, ali još bolji od njih je bio drugi stric Brian koji je dvaput nastupio na OI u bacanju koplja. Deanov sin Sam je, pak, bacao koplje na Igrama u Riju na kojima je Ryan osvojio zlato. Male su, dakle, bile šanse da u takvoj obitelji i Ryan neće završiti kao bacač.

U atletici je od desete godine, porušio je brojne američke srednjoškolske rekorde, a na SP-u mlađih juniora u Bressanoneu 2009. osvojio je zlato u kugli i srebro u disku. Na fotografijama s tog natjecanja Ryan je neprepoznatljivi mršavko, daleko od današnjeg diva teškog oko 145 kg koji dnevno unosi u sebe više od 5.000 kalorija.

Hranu više ne voli

- Više ni ne volim hranu. Svaki moj obrok je polovica onoga što normalna osoba pojede u danu. I to radim pet puta dnevno - rekao je svojedobno.

Na Sveučilištu Teksas diplomirao je ekonomiju i magistrirao financije. Priznaje da obožava matematiku, dinosaure i projekte “uradi sam”. Ovo potonje je dokazao i lani kada si je tijekom “lockdowna” izgradio krug za bacanje u vlastitom dvorištu. Sljedeći mu je cilj, otkrio je za Gazzettu dello Sport, napraviti si kvalitetan krevet koji može izdržati njegovu težinu.

Ima Crouser još jednu vrlo neobičnu strast - razbijanje stvari! Nakon osvojenog olimpijskog zlata sudjelovao je u nekoliko epizoda YouTube serijala “Gettin’ Smashed with Ryan Crouser”. Teškim je čekićem razbijao stvari koje ga živciraju, od limenki pića do snježnih kugli. Svatko ima svoje veselje...

Linker
24. travanj 2024 20:07