Svjetsko atletsko prvenstvo ipak će se održati u Budimpešti 2023. godine, ilustracija

 ADRIAN DENNIS Afp
IPAK POSTIŽU DOGOVOR

Politika ugrozila jedno od najvećih sportskih natjecanja na svijetu, ali ono bi se ipak trebalo održati

Budimpešta bi za dvije godine trebala ugostiti najbolje svjetske atletičare i atletičarke
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. prosinac 2021. 11:36

Glavni mađarski grad već dvije godine ima za gradonačelnika čovjeka koji nije ni po volji, a ni iz stranke tamošnjeg premijera, Viktora Orbana. Građani Budimpešte su 2019. za prvog čovjeka izabrali Gergelyja Karacsonya, iz Stranke zelenih i oštro suprotstavljen konzervativnoj Fidesz stranci premijera Orbana. Jasno da je to bio snažan udarac predsjedniku mađarske vlade koji je odmah, te 2019. kao prvi potez povukao - "kresanje" svih izdvajanja iz državnog proračuna Mađarske za bilo koji projekt u Budimpešti. Intencija je bila dakako, učiniti novog gradonačelnika slabim i neuspješnim, te pospješiti brzu detronizaciju. U sve to je upleten i sport, a što je pak premijeru Orbanu iznimno bitno.

Budimpešta j dobila organizaciju SP u atletici 2023., no u novonastalim okolnostima je gradonačelnik izjavio kako nije siguran hoće li se to natjecanje uopće održati u glavnom mađarskom gradu. Razlog je konkretno bilo odbijanje mađarske vlade u financiranju zdravstva u Budimpešti, ali bi zato država dala pozamašan iznos novca (/zemljište već i jest) za izgradnju kineskog Fudan sveučilišta u Budimpešti. Gradskim vlastima sama ideja izgradnja nečeg iz totalitarnog sustava kakav je kineski, a sve još mađarskim novcem, nije bila prihvatljiva. U rujnu ove godine je Gradska skupština Budimpešte poduprla gradonačelnika, te su objavili da odustaju od domaćinstva Svjetskog prvenstva u atletici.

Riječ je o jednom od daleko najvećih sportskih natjecanja na svijetu, silno gledanom i posjećenom, te bi odustajanje Budimpešte predstavljalo velik udarac i premijeru Orbanu. Ovih je dana iz mađarskog državnog proračuna "kapnulo" obećanih 27 milijuna eura za zdravstvo u gradu uz obećanje da neće biti državnog financiranja kineskog Fudan sveučilišta u Budimpešti. Istog je trenutka i gradonačelnik objavio da će grad rado ugostiti najbolje atletičarke i atletičare svijeta za godinu i pol dana. Strasti su se primirile. Zasad!

Linker
10. kolovoz 2022 05:26