Matea Parlov Koštro
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
POKLON ZA SV. NIKOLU

Presretna Matea: Obećala sam svima da Mate Parlov neće ostati jedini olimpijac u našoj obitelji!

Hrvatska atletičarka na iznimno jakom maratonu 18., ali je i ispunila normu za Olimpijske igre
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. prosinac 2020. 17:09

Hrvatska olimpijska ekspedicija za Tokio povećala se za jedno ime. U nevjerojatnom trkačkom jutru u Valenciji u nekoliko je navrata ispisivana povijest, ali za nas je najvažnija vijest da je naša Matea Parlov Koštro (28) s istrčanih 2;28:52 u maratonu ispunila olimpijsku normu (2;29:30). Matei je to bio treći završeni maraton u karijeri, nakon Berlina 2018. i Seville lani, a osobni je rekord popravila za gotovo četiri minute (2;32:43). Zauzela je 18. mjesto, ali puno važnije, ispunila je glavni cilj zbog kojeg je došla u Valenciju.

- Super je osjećaj! Velika je to stvar, cijeli život treniram za nešto ovakvo - bila je prva reakcija presretne Matea.

Sama si je priskrbila najljepši poklon za Svetog Nikolu.

- Zezala sam sa svojima prije utrke da ću ostaviti tenisicu u prozoru da mi Sv. Nikola donese normu. Nije baš skromno, ali uspjelo je - uz smijeh će Zagrepčanka.

Sama utrka nije bila nimalo lagana zbog neugodnog vjetra koji je otežavao život trkačima. Matea ju je odradila onako kako je i najavila - išla je na sigurno da ispuni toliko željenu normu.

- Pričala sam s trenerom Slavkom Petrovićem kako sam spremna i za bolji rezultat, ali budući da je ove godine ostala samo ta jedna prilika za normu, naravno da sam išla na sigurno. Bila sam u skupini koja je hvatala normu, a onda nas je na 32. kilometru napustio “zec”, očito mu je bilo preteško i počeo je usporavati. Skupina se tada počela raspadati, a nas nekoliko cura se pokušalo boriti protiv tog vjetra. Zadnja dva, tri kilometra sam povukla koliko god sam mogla i ispao je super rezultat. Sigurno bi bilo puno brže i lakše da nije bilo vjetra, ali s obzirom da je zadnja utrka sezone, da je staza izrazito ravna i da su se organizatori potrudili da sve štima, ne bih trebala imati nikakve primjedbe.

Kakvi su bili trenerovi dojmovi nakon utrke?

- Odmah sam otišla do njega i do supruga koji je također bio ovdje kao podrška. Bili su oduševljeni, oni su bili sto posto uvjereni da ću ispuniti normu, a ja sam bila ta koja se dva dana ranije malo povukla. Naravno, bilo me strah jer maraton je stvarno dugačka utrka i ne znate što vas čeka na tom putu od 42 km i kakvo će biti vrijeme. A ono što je najgore, ne možete maraton trčati svaki vikend, imate jednu priliku u šest mjeseci i to je to.

Hrvatska atletika je ovime dobila i petu normu za Tokio (Sandra Perković, Sara Kolak, Bojana Bjeljac, Filip Mihaljević), a ukupno sada imamo 27 sigurnih olimpijaca.

- Ovo je velika stvar i za moju obitelj jer sam obećala svima da nećemo ostati samo na Mati Parlovu kao olimpijcu - uz osmijeh je zaključila rođakinja našeg legendarnog boksača.

Pobjedu kod žena ostvarila je Kenijka Peres Jepchirchir s 2;17:16, što je peti rezultat svih vremena. Druga je bila njezina sunarodnjakinja Joyciline Jepkosgei (2;18:40), a treća Namibijka Helalia Johannes (2;19:52). Ukupno je šest atletičarki završilo utrku ispod 2;20 što se nikad u povijesti nije dogodilo na istom maratonu.

Nikad se nije dogodilo ni da četvorica maratonaca u istoj utrci završe ispod 2;04, a to je uspjelo pobjedniku Evansu Chebetu iz Kenije (2;03:00 - šesti rezultat svih vremena), njegovom sunarodnjaku Lauwrenceu Cheronu (2;03:04), Etiopljaninu Birhanuu Legeseu (2;03:16) te još jednom Kenijcu Amosu Kiprutu (2;03:30).

Četiri polumaratonca brža od svjetskog rekorda!

Priča dana u Valenciji bili su polumaratonci. Kenijac Kibiwott Kandie je istrčao 21 kilometar za 57:32 minute i srušio svjetski rekord koji je od rujna prošle godine držao Geoffrey Kamworor (58:01).

No, da priča bude nevjerojatnija, još trojica polumaratonaca su trčala brže od dosadašnjeg svjetskog rekorda - Jacob Kiplimo (57:37), Rhonex Kipruto (57:49) i Alexander Mutiso (57:59)! Etiopljanka Genzebe Dibaba, svjetska rekorderka na 1500 m, u debitantskom je polumaratonu pobijedila s 1;05:16.

Linker
25. travanj 2024 08:14