TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
SANDRA PERKOVIĆ

‘Sretna sam što se opet natječem, ovo je korak prema Tokiju. Mislim da ćete vidjeti bolje stvari od mene‘

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila treće mjesto na mitingu u Dohi
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 29. svibanj 2021. 10:57

Dugo je, predugo nije bilo u dijamantnom okruženju. Još tamo od rujna 2019. i drugog mjesta u finalu u Bruxellesu. Lani je bacanje diska, uz još neke discipline, dobilo privremeni izgon iz Dijamantne lige, ali u korona-sezoni ionako nije bilo puno mitinga, pa se to nije ni osjetilo. U međuvremenu je disk vraćen, a s njime je na veliku pozornicu ponovno stigla i najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković. U Dohi, na drugom ovosezonskom mitingu elitne serije, jučer je osvojila treće mjesto, a najdalje je bacila u uvodnoj seriji - 63,60.

Morat će tako Sandra još neko vrijeme pričekati na 43. pobjedu u Dijamantnoj ligi. Posljednju je ostvarila u srpnju 2018. godine u Londonu, nakon toga je uslijedilo sedam elitnih mitinga na kojima nije bila na samom tronu. No, na šest od njih je bila u Top 3, dakle i dalje je u samom vrhu discipline u kojoj je godinama dominirala, a do Olimpijskih igara u Tokiju joj ostaje vremena da izbrusi formu kako bi opet bila u borbi i za zlatnu medalju, treću uzastopnu.

- Osvojila sam zlato u Londonu, osvojila sam zlato u Riju i naravno da se nadam dobrom rezultatu i u Tokiju. Trenutno smo u pripremama za Igre, a ovo je bio samo jedan korak prema tronu. Mislim da ćete vidjeti bolje stvari od mene i radujem se tome - rekla je Sandra.

- Nakon dvije godine sam se vratila ovamo i stvarno sam sretna i ispunjena što sam imala priliku opet se natjecati jer lani osim svog domaćeg Hanžeka nisam imala nijedno natjecanje. Bilo mi je drago vidjeti druge cure i ponovno se natjecati na najvišoj razini - dodala je najbolja hrvatska atletičarka.

Što se tiče jučerašnjeg natjecanja, Sandra je u posljednju seriju ušla na trećem mjestu, a onda je imala priliku u jednom hicu sve preokrenuti. Naime, kao što smo pisali, sve se bacačke discipline u Dijamantnoj ligi ove sezone održavaju po novim pravilima. U šestu seriju ulazi samo po troje najboljih koji se onda u tom zadnjem pokušaju bore za poredak od prvog do trećeg mjesta. Pritom, ništa što su napravili ranije više ne vrijedi, kreće se od nule.

Sandra je, međutim, u tom Final 3 formatu ubilježila neispravni hitac tako da se nije pomaknula u poretku. No, ovaj novi, a mnogi će reći i nepravedan koncept, iskoristila je svjetska prvakinja Yaime Perez koja je sa 61,35 nadmašila Amerikanku Valarie Allman (58,58) i osvojila prvo mjesto iako je Allman imala ukupno najdulji hitac natjecanja (65,57 u četvrtoj seriji).

Sandra je, pak, na stadionu Suhaim bin Hamad jučer imala još dva ispravna hica - 61,03 i 62,93.

- Sada se vraćam kući i krećem s pripremama za sljedeće natjecanje, vjerojatno Dijamantnu ligu u Firenci, a nakon toga je cilj nastaviti rasti u formi, sve do Olimpijskih igara. Nadam se da ću ostati sigurna, zdrava i dostići dobru formu.

Osvrnula se Sandra još jednom i na prošlu pandemijsku godinu.

- Na sve sportaše je utjecala ta pandemija jer se s time nikada nismo suočili. Nikad nisam mislila da bi Olimpijske igre mogle biti odgođene, i kada se to dogodilo, shvatila sam koliko je Covid ozbiljna stvar. Srećom, nisam se zarazila ni ja, ni bilo tko iz moje obitelji i sretna sam zbog toga, ali predlažem sportašima i svima drugima da se cijepe jer samo tako ćemo zaustaviti ovaj kaos.

Velika je stvar što smo u Dohi u bacanju diska imali još jednu predstavnicu. Europska mlađeseniorska prvakinja Marija Tolj (21) u svome je premijernom nastupu u Dijamantnoj ligi zauzela šesto mjesto s vrlo dobrih 60,76. Bacala je atletičarka Dinamo-Zrinjevca i dalje ove godine (63,39), ali za prvi nastup u ovako uglednom društvu, barem kada su mitinzi u pitanju, ovo je bilo jako dobro ostvarenje koje će joj, vjerujemo, i dalje držati otvorenima vrata Dijamantne lige.

Linker
22. travanj 2024 03:02