Wilson Kipsang
 MARK BLINCH
DRAKONSKA KAZNA

Svjetskom rekorderu izrečena višegodišnja suspenzija, pala nova žrtva zbog kršenja antidopinških pravila

Kao početak četverogodišnje suspenzije nekadašnjeg brončanog olimpijca računa se 10. siječnja 2020.
Piše: HINAObjavljeno: 03. srpanj 2020. 18:00

Jedinica za poštenje pri Svjetskoj atletici izrekla je u petak četverogodišnju zabranu 38-godišnjem kenijskom trkaču Wilsonu Kipsangu, zbog kršenja antidopinških pravila.

U obrazloženju odluke stoji da je nekadašnji vlasnik svjetskog rekorda u maratonu kažnjen zbog "pogrešnog prijavljivanja mjesta na kojima se nalazio te falsificiranja dokaza i izjava očevidaca".

Kipsang je uvjetno suspendiran u siječnju, jer se između travnja 2018. i svibnja 2019. četiri puta nije nalazio na mjestu na kojem je naveo da će u tom trenutku biti. Tri takva prijestupa tijekom 12 mjeseci donose suspenziju.

Kao početak Kipsangove četverogodišnje zabrane nastupa računa se 10. siječnja 2020.

Kipsang je u bogatoj karijeri pobjeđivao na najvećim svjetskim maratonima poput onih u Londonu, New Yorku i Tokiju, a kad je 2013. slavio na Berlinskom maratonu, to je učinio istrčavši 42 km i 195 metara za dva sata, tri minute i 23 sekunde, što je u tom trenutku bila najbrže istrčana maratonska utrka u povijesti.

Ovaj je Kenijac osvajač i brončanog olimpijskog odličja u Londonu 2012.

Kipsang se pridružio nekolicini kenijskih atletičara i atletičarki koji su kažnjeni zbog kršenja antidopinških pravila, a među njima je olimpijska pobjednica u maratonu iz Rio de Janeira 2016. Jemima Sumgong.

Linker
19. travanj 2024 02:02