Filip Ude

 SLOBODAN KADIć/HGS
BEZ MEDALJE

Za duboki naklon: Filip Ude s 38 godina zauzeo peto mjesto na Europskom prvenstvu

Nije uspio kući ponijeti novu medalju, ali ima razloga biti ponosan
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. travanj 2024. 19:49

Punih je 18 godina prošlo od Volosa i od njegova prvog nastupa u finalu seniorskog EP-a. Punih je 16 godina prošlo od Lausanne i njegove prve medalje na europskim prvenstvima. Malo je sportaša, koji su u tako dugačkom razdoblju, a posebno u tako teškom sportu poput gimnastike, sposobni trajati u vrhu, i zato Filip Ude zaslužuje veliko poštovanje.

U petak je u Riminiju još jednom bio u finalu EP-a, desetom pojedinačnom u karijeri. Nije uspio doći do treće medalje, ali na pragu 38. rođendana biti peti u Europi na konju s hvataljkama je rezultat za duboki naklon. A Filip je još uvijek pun motiva, na ruku bi mu mogao ići i novi pravilnik koji uskoro stupa na snagu, tako da se nemojte iznenaditi ako neuništivog Čakovčanina, našeg srebrnog olimpijca iz Pekinga, i u sljedećim godinama vidite u još ponekom velikom finalu, a možda i s medaljom oko vrata.

Unatoč dobrom nastupu u kvalifikacijama, četvrtom mjestu i visokoj ocjeni 14,766, bio je Ude svjestan da u finalu neće biti u najužem krugu favorita za postolje jer konj je trenutno iznimno konkurentna sprava. No, isto tako, naravno da se potajno nadao da može do medalje. Činjenica da je u finalu nastupao posljednji, deveti, nudila mu je određenu mogućnost kalkulacija, ali na kraju nije htio riskirati i odlučio je ići sa sigurnijom vježbom.

Nije se u finalu ponovio scenarij iz kvalifikacija kada su trojica vježbača dobila ocjenu preko 15,000. Pritisak je očito napravio svoje, pa se tako preko petnaestice vinuo samo prvi favorit, Irac Rhys McClenaghan. Dvostruki svjetski, a sada i trostruki europski prvak je neposredno prije Udea odradio briljantnu vježbu za koju je ocijenjen s 15,300. Potisnuo je time na drugo mjesto Nizozemca Lorana de Muncka (14,933), dok je na treće mjesto pao Cipranin Marios Georgiou, novi europski višebojski prvak, koji je odradio vježbu života na konju i s ocjenom 14,800 došao do prve medalje na ovoj spravi.

Oleg Vernajev, najbolji iz kvalifikacija, nakon sjajnog je starta napravio neobičnu pogrešku pred kraj vježbe i pao s konja. Skliznuli su nakon njega i Izraelac Ljubimov, potom i Armenac Hačikjan, neuvjerljiv je bio Gruzijac Shiladze...

Otvarala se tako Udeu, uvjerljivo najstarijem finalistu, prilika za napad na postolje. Odlučio se za vježbu iz kvalifikacija početne ocjene 5,8, i bio je to doista dobar nastup, tečan i siguran. Napravio je sitniju pogrešku na predzadnjem elementu "flopu" i imao manje probleme na saskoku, što mu je na koncu donijelo 14,533 - visoku ocjenu, ali ipak ne dovoljno za postolje. Nije uspio kući ponijeti novu medalju, ali ima razloga biti ponosan, što je i pokazao širokim osmijehom nakon nastupa...

REZULTATI

1. Rhys McClenaghan (Irs) 15,300

2. Loran de Munck (Niz) 14,933

3. Marios Georgiou (Cip) 14,800

4. Matteo Giubellini (Ita) 14,600

5. FILIP UDE (HRV) 14,533

6. Levan Shiladze (Gru) 14,233

7. Oleg Vernajev (Ukr) 14,200

8. Ilja Ljubimov (Izr) 13,133

9. Gagik Hačikjan (Arm) 12,466

Linker
27. travanj 2024 11:09