BLOKADA SE NASTAVLJA

Crnogorski predsjednik Đukanović odbio potpisati vladinu uredbu o opozivu sedam veleposlanika

Prošli tjedan odbio je potpisati i izmjene zakona o crkvama, koje su donesene pod pritiskom Srpske pravoslavne crkve
Milo Đukanović
 SAVO PRELEVIC/AFP

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u ponedjeljak da neće potpisati uredbu o opozivu sedam veleposlanika, koji je ranije donijela crnogorska vlada, nastavljajući blokirati odluke nove vladajuće većine.

Đukanović se u obrazloženju pozvao na članak 95 crnogorskog Ustava koji predviđa da predsjednik Crne Gore imenuje i razrješava veleposlanike i šefove drugih diplomatskih predstavništava, na prijedlog vlade i uz mišljenje odbora skupštine.

- Uvažavajući važnost vanjske politike Crne Gore, sastav veleposlanika, ustavnu funkciju koju vrši predsjednik Crne Gore u dijelu postavljanja i opoziva veleposlanika, Ustav Crne Gore i Zakon o vanjskim poslovima, ocjenjujem da se nisu stekli uvjeti za donošenje uredbe o opozivu, naveo je Đukanović u priopćenju.

Crnogorska vlada ranije je odlučila povući sedam veleposlanika politički bliskih Đukanovićevoj Demokratskoj partiji socijalista - veleposlanike u Kini, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj te veleposlanika pri Svetoj Stolici.

Đukanović je već prošli tjedan odbio potpisati i izmjene zakona o crkvama, koje su donesene pod pritiskom Srpske pravoslavne crkve.

Upravo je usvajanje tog zakona i prosvjedi koje je organizirala SPC, ustvrdivši da mu je cilj oduzimanje imovine te vjerske organizacije u Crnoj Gori, bio uzrok prvog izbornog poraza Đukanovića na parlamentarnim izborima 30. kolovoza prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30