ANDREJ ISAKOVIC Afp
NEVJEROJATNO NATJECANJE

‘Doživjeli smo spektakl. Ako ne bude korone, idući put će u Hrvatsku doći između 200 i 300 tisuća ljudi!‘

‘Živimo u korona vremenu, a ja sam samo u Kumrovcu uz cestu nabrojao možda i 60 tisuća gledatelja‘
Piše: Viliam ProdanObjavljeno: 26. travanj 2021. 10:02

Nevjerojatan reli, nevjerojatna završnica! Nesretni Elfyn Evans ispustio je pobjedu doslovno u zadnjem zavoju. Žao mi ga je, ali mlad je, mora naučiti biti strpljiv, a sve ostalo će doći. Osobno ne dvojim da će Evans jednom biti najbolji vozač na svijetu...
No, do tada će na sceni još vladati sedmerostruki svjetski prvak Sebastien Ogier. Tipovao sam na njega od prvog trenutka, da bi eto slavio u rijetko viđenoj drami. Da, možemo reći da je to bio potpuno ludi dan Ogiera, vjerojatno jedan od luđih u njegovoj karijeri. Taj sudar koji mu se dogodio ujutro neposredno prije prvog brzinca doista je raritetan.

Ne pamtim da se takvo što dogodilo u svijetu relijaša. Imao je Ogier sreću da mu nije nastradao neki kotač, jer tad bi za njega utrka bila gotova. Ovako je imao nebitna oštećenja na autu, iako se u na Sljemenu vidjelo da je poljuljan, da ne vozi kako smo to od njega navikli. No, brzo se pribrao te ponovno odvezao savršene utrke koje su ga odvele do pobjede. Zaslužio je još jednom naklon dokazavši kakav je automobilistički velemajstor.

image
An amateur video showed him pulling into the right-hand lane of a road and hitting a car that was overtaking him, damaging the passenger side of his Toyota Yaris. (Photo by Andrej ISAKOVIC/AFP)
ANDREJ ISAKOVIC Afp

I tako je okončan povijesni WRC u Zagrebu, u Hrvatskoj. Osobno bih mu dao čistu peticu, a mislim da je to stav još mnogih vozača. Sve je štimalo, utrke su bile atraktivne, vrlo izazovne, a navijači su bili nevjerojatni. Živimo u korona vremenu, a ja sam samo u Kumrovcu uz cestu nabrojao možda i 50 ili 60 tisuća gledatelja. Što je doista nevjerojatno i što je oduševilo kompletan WRC svijet. Svaka čast svima koji su organizirali utrku, ali svaka čast i navijačima.

Posebno sam sretan što je Hrvatska na čudesan način prepoznala vrijednost WRC utrka. Doživjeli smo pravi spektakl, a mislim da je spektakularna i ukupna slika Hrvatske koja je otišla u svijet posredstvom TV prijenosa. Ne vjerujem da u bilo kojem drugom sportu možemo uopće dobiti priliku organizirati takav spektakl. Ne trebamo za WRC nikakva posebna ulaganja, jer ceste i atraktivne staze imamo, kao i sposobnost da dobro organiziramo nešto tako veliko.

Imamo ugovor za još dvije godine, iako treba vidjeti kakve će biti službene ocjene utrke. Bude li više minusa nego pluseva, imaju nam pravo oduzeti organizaciju utrke, ali uvjeren sam da se to neće dogoditi. I ako dogodine ta nesretna korona napokon bude pod kontrolom, u Hrvatsku će doći između 200 i 300 tisuća stranih zaljubljenika u WRC utrke. A znamo svi kakvu zaradu donosi toliki broj ljudi, jer nitko od njih ne dolazi na manje od tri ili četiri dana.

Naravno da očekujem da ću sljedeće godine i ja biti u utrci sva tri dana. Ove godine nisam imao sreće, ali to ne može pomutiti osjećaj sreće zbog onoga što sam vidio prethodnih dana. A vidio sam pravi spektakl...

Linker
24. travanj 2024 13:42