JENNIFER LORENZINI
Povijesna prilika u Sočiju

Hamilton o najluđoj utrci godine i kaosu na stazi: ‘Nestvarno mi je da sam korak do Schumachera!‘

‘Bila je prava zbrka. Kao da smo imali tri utrke u jednom danu‘, opisao je Hamilton.
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 15. rujan 2020. 09:18

Kad već domaći bolidi na njoj nisu mogli postići ništa bolje od osmog i desetog mjesta, onda je 1000. utrka Ferrarija u Formuli 1, prva u povijesti koja se vozila na stazi Mugello u Toskani, morala biti upamćena po nečem drugom. A to je bio - kaos.


Dva sata i 20 minuta jurnjave na pisti gdje Ferrari inače radi testove približili su Lewisa Hamiltona na samo jednu pobjedu od rekordera Michaela Schumachera (91), ali tek nakon što je neokrznut prošao kroz džunglu sudara i izlijetanja. Utrka je dvaput bila prekinuta - prvi put doslovno nekoliko trenutaka nakon što se safety car maknuo s čela kolone, kada su se prilikom ubrzavanja kroz startno-ciljnu ravninu sudarili Giovinazzi, Magnussen, Latifi i Sainz.

image
JENNIFER LORENZINI


Drugi se put crvenom zastavom mahalo zbog Lancea Strolla, trećeplasiranog s VN Italije, koji se borio za istu poziciju u trenutku kad je zbog eksplozije stražnje lijeve gume izletio sa staze. Još su na početku utrke na šljunku završili Verstappen i senzacionalni pobjednik iz Monze Gasly. Mercedesov dvojac Hamilton i Bottas sve je to uspješno zaobišao za još jedan “one-two”, odnosno treću dvostruku pobjedu ove sezone.


- Bila je prava zbrka. Kao da smo imali tri utrke u jednom danu - opisao je Hamilton, koji ima 55 bodova više od momčadskog kolege.


Britanac će za dva tjedna u Sočiju ganjati rekord za koji su mnogi mislili da nikada neće biti dostignut.


- Sve mi se to čini nestvarnim. Ultimativni je privilegij imati vrhunsku momčad i bolid, ja sam samo karika u lancu - ustvrdio je šesterostruki svjetski prvak, koji je najbržim krugom zaradio još jedan dodatni bod.


Prvi je put u karijeri na podij zakoračio 24-godišnji Alexander Albon. Londonac s tajlandskom putovnicom iskoristio je Verstappenovu nesreću i opravdao povjerenje Christiana Hornera, začinivši dobar rezultat s nekoliko efektnih pretjecanja.
- Bilo je teško, brutalno. Pun sam adrenalina, ali sad mogu disati.


A Ferrari? Jubilej je fascinantan, ali momčad je jako daleko od slavnih dana. Premda je samo 12 bolida stiglo do cilja, Leclerc (8.) i Vettel (10.) jedva su se dokopali bodovnog “sitniša”. Najljepši trenutak s utrke ostat će im talijanska himna, koju je uoči starta emotivno izveo Andrea Bocelli.

Linker
25. travanj 2024 10:13