GIUSEPPE CACACE Afp
FORMULA 1

Hamilton starta prvi u Saudijskoj Arabiji! Evo prema kojem scenariju Verstappen može do naslova već u nedjelju

Lewis Hamilton će u pretposljednju utrku sezone u Saudijskoj Arabiji, ući s prve startne pozicije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. prosinac 2021. 19:20

"Leteći Britanac" bio je najbrži na treningu ostavivši iza sebe momčadskog kolegu Valtterija Bottasa za 0,111 tisućinki. Veliki je to trijumf Mercedesa i sjajna pozicija uoči današnje utrke u kojoj je ulog golem i nakon koje bi Hamilton mogao preuzeti vodstvo u ukupnom poretku.

Bottas u prvom redu svakako će mu olakšati posao. Max Verstappen završio je kvalifikacije na za njega razočaravajućem trećem mjestu, dok je njegov kolega iz Red Bulla Sergio Perez bio peti. Navijače Ferrarija razveselit će četvrta pozicija Charlesa Leclerca.

image
GIUSEPPE CACACE Afp

Verstappen će možda malo utješiti činjenica da je imao minimalan zaostatak (+0,142) za Hamiltonom. Možda bi ga i pretekao da nije napravio pogrešku u posljednjem zavoju, pa je zbog nje malo i izletio sa staze. Je li to znak da Mercedes ipak nije toliko brži kao što se to činilo u posljednje dvije utrke? Vidjet ćemo što će donijeti utrka. Sami vozači kažu da je staza jako brza, a znamo da to Mercedesu najviše odgovara.

Max Verstappen ipak u pretposljednju utrku sezone ulazi sa šest bodova prednosti. Nizozemac tako već u nedjelju navečer može proslaviti naslov prvaka, ali za takav scenarij trebat će mu "asistencija" Lewisa Hamiltona. Verstappen može biti prvak ako mu se poklope tri opcije:

1. Ako pobijedi uz najbrži krug, a Hamilton završi šesti ili lošije plasiran.

2. Ako pobijedi, a Hamilton završi sedmi ili lošije plasiran.

3. Ako završi drugi uz najbrži krug, a Hamilton završi deseti ili lošije plasiran.

4. Ako završi drugi, a Hamilton ne osvoji ni bod.

Naravno, malo tko vjeruje da je neki od ova četiri scenarija moguć, osim ako neki kvar ili sudar na stazi ne zaustave Britanca, koji je u posljednje dvije utrke slavio uz iznimno uvjerljive vožnje.

Mercedes je za kraj sezone sačuvao neke adute koji su iznimno ubrzali bolid. Plus što svi govore kako je Hamilton koncentriraniji nego ikad, a to je pokazao u ovim kvalifikacijama. Verstappen će stoga za slavlje već nakon nedjeljne utrke u Saudijskoj Arabiji trebati i jako, jako puno sreće.

Linker
24. travanj 2024 01:07