Photo by William WEST/AFP
‘NEMA MIRA DOK JE OVAKO‘

Lewis Hamilton javno prozvao svoje kolege: ‘Vidim one među vama koji šute na ovu nepravdu!‘

‘Niti znaka od bilo koga iz moje industrije i sporta kojim dominiraju bijelci‘, poručio je slavni prvak
Piše: HinaObjavljeno: 01. lipanj 2020. 09:54

Šesterostruki svjetski prvak u formuli 1 Britanac Lewis Hamilton pridružio se brojnim sportskim zvijezdama osudivši rasiszam i nasilje, ukazujući na podjele među ljudima širom svijeta, nakon što je prošlog ponedjeljka u Minneapolisu od posljedica brutalnog uhićenja od strane bijelog policajca Dereka Chauvina smrtno stradao Afroamerikanac George Floyd.

Hamilton se oglasio na svom profilu na Instagramu, gdje je prozvao ljude iz svoga sporta za šutnju.

"Vidim one među vama koji šute, neke od najvećih zvijezda koje se ne oglašavaju usred ove nepravde. Niti znaka od bilo koga iz moje industrije i sporta kojim dominiraju bijelci", napisao je Hamilton te istaknuo da ne podržava nasilne prosvjede.

"Nisam uz one koji uništavaju i pale zgrade već uz one koji mirno prosvjeduju. Ne može biti mira dok naši takozvani vođe ne učine promjene. Ovo se ne odnosi samo na Ameriku, to se događa i u Španjolskoj, u Italiji i posvuda", poručio je britanski vozač i pozvao na radikalne promjene u odnosu prema manjinama i načinu na koji se uči o problemima jednakosti i rasizma.

"Nismo rođeni s rasizmom i mržnjom u našim srcima, već nas tome uče oni na koje se ugledamo", zaključio je Hamilton.

Brojni su primjeri sportaša na tlu SAD-a, ali i širom svijeta, koji su se priključili mirnim prosvjedima iskazujući svoje stavove putem društvenih mreža, pridružujući se prosvjednicima na ulicama ili iskazivanjem poruka tijekom nastupa.

Tako je NBA košarkaš Boston Celticsa Jayleen Brown vozio 15 sati kako bi se priključio prosvjednicima u mirnom prosvjedu u Alanti. Mlada tenisačica CoCo Gauff se na društvenim mrežama zapitala "Jesam li ja sljedeća".

Ovog se vikenda prosvjedovalo i na terenima njemačke Bundeslige. Igrač Borussije Moenchengladbach Marcus Thuram, sin proslavljenog francuskog reprezentativca Liliana Thurama, nakon jednog od svoja dva pogotka je kleknuo, imitirajući gestu koju je popularizirao igrač američkog nogometa Colin Kaepernick tijekom prosvjeda zbog policijske brutalnosti nad Afroamerikancima.

Thuramu se pridružio i mladi britanski napadač Borussije Dortmund Jadon Sancho. On je svoj gol proslavio isticanjem majice s porukom "Pravda za Georgea Floyda", a traku oko ruke s istom porukom je u subotnjem nastupu nosio američki nogometaš Schalkea Weston McKennie.

Linker
27. travanj 2024 04:47