POČINJE

‘Ne, više nije pitanje dana, već sata!‘: Snažno odjeknula nova objava iz Velike Britanije

Program cijepljenja u Velikoj Britaniji dat će prednost starijim osobama u domovima za njegu i njihovim zaposlenicima
Cjepivo protiv Covida-19
 Joel Saget/AFP

Velika Britanija bi svoju prvu seriju cjepiva Pfizer-BioNTech Covid-19 trebala primiti već u sljedećim satima, rekao je zamjenik glavnog zdravstvenog dužnosnika Engleske, javlja CNN.

"Očekujemo da ćemo Pfizerovo cjepivo dobiti vrlo brzo, a pritom mislim na sate, a ne na dane", rekao je Jonathan Van-Tam za BBC-jevu radijsku emisiju Five Live.

U srijedu je Ministarstvo zdravstva Velike Britanije priopćilo da će do 800.000 doza cjepiva - dovoljno za cijepljenje 400.000 ljudi - biti dostupno sljedeći tjedan.

Van-Tam je također rekao da vjeruje da će američki i europski regulatori odobriti cjepivo Pfizer Covid-19 u narednim "danima ili tjednima".

Njegovi komentari stižu nakon što je dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kazao da britanski zdravstveni regulatori koji su u srijedu odobrili Pfizerovo cjepivo Covid-19 nisu podatke o ispitivanju pregledali jednako pažljivo kao što to čini Američka uprava za hranu i lijekove (FDA).

"Način na koji naša FDA to čini, ispravan je način", rekao je Fauci u intervjuu za Fox News. "Zaista vrlo pažljivo ispitujemo sve podatke kako bismo američkoj javnosti zajamčili da je ovo sigurno i učinkovito cjepivo", rekao je.

Van-Tam je objasnio da će program cijepljenja u Velikoj Britaniji dati prednost starijim osobama u domovima za njegu i zaposlenicima, a zatim "svima u dobi od 80 i više godina" i "onima sa zdravstvenim rizicima".

"Dolazi još cjepiva, uložili smo i u sedam drugih i oni bi trebali početi dolaziti do proljeća", dodao je Van-Tam.

Vodeći britanski epidemiolog također je rekao za BBC da se trudnice u ovom trenutku ne bi trebale cijepiti: "U ovom trenutku nemamo podataka. Možda uopće neće biti problema, ali prije svega je sigurnost."

Što se tiče djece, Van-Tam je dodao da oni trenutno nisu prioritet, ali da proizvođači "sada razmišljaju o provođenju testova na djeci".

Zamjenik glavnog medicinskog dužnosnika također je pozvao one iz prioritetnih skupina da prihvate poziv za cijepljenje, rekavši da uspjeh programa imunizacije i naknadno ukidanje ograničenja ovise o tome hoće li javnost poštivati ​​plan cijepljenja.

Što se tiče trajanja imuniteta koje pruža cjepivo Pfizer, Van-Tam je rekao da još uvijek nema podataka o tome "koliko će trajati".

"Imamo neke podatke da će ova cjepiva stimulirati T stanice i antitijela koja bi mogla biti dugotrajna. Ali ne znamo koliko će trajati. Uvjeren sam da će apsolutni minimum biti nekoliko mjeseci", dodao je.

Van-Tam je rekao da još uvijek postoje neki "izazovi u pogledu uvjeta skladištenja" u vezi s cjepivom Pfizer, koje se mora čuvati na minus 70 stupnjeva, ali postoji i ograničeni broj slučajeva kada cjepivo može "prolaziti kroz temperaturu vanjskog zraka".

Dodao je kako se nada da bi cjepivo AstraZeneca-Oxford, koje "bi trebalo biti puno lakše za baratanje NHS-u (Nacionalnoj zdravstvenoj službi)", moglo biti "jednako ljednostavno za distribuciju kao cjepivo protiv gripe".

Van-Tam je također dodao kako se "nada" da bi cjepivo AstraZeneca-Oxford moglo biti spremno do Božića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:57