EUROPA KONTRA ANGELE

‘To bi bilo bizarno, a i fatalno za našu ekonomiju‘: Ideju Angele Merkel nitko ne uzima ozbiljno

Na padinama i u žičarama je moguće održavati potrebnu udaljenost. Postoji puno opasnijih mjesta od skijališta, kažu u Finskoj
Skijalište u finskom Leviju
 -/Huber Images/Profimedia

Ideja kancelarke Angele Merkel da se ove godine zatvore europska skijališta kako bi se izbjegao uzlet zaraza covidom-19, bila bi "fatalna" za finsko gospodarstvo, prosvjedovalo je u petak finsko ministarstvo gospodarstva.

"U Finskoj su većina posjetitelja skijališta domaći ljudi. Bilo bi vrlo bizarno zatvoriti skijališta dok stanje u pogledu virusa u zemlji nije ni približno tako loše kao u drugim europskim zemljama", izjavio je glasnogovornik ministarstva MIka Lintila, prenosi agencija France presse.

Takva odluka bi bila "smrtni udarac" turizmu u Laponiji, gdje se nalaze najpopularnija skijališta.

"Na padinama i u žičarama je moguće održavati potrebnu udaljenost. Postoji puno opasnijih mjesta od skijališta", rekao je predstavnik Finskog udruženja skijaških regija, Harri Lindfors.

U Švedskoj je glavni epidemiolog Anders Tegnell također ocijenio da njegova zemlja ne bi trebala zatvarati skijališta.

"Postoji velika razlika između naših skijališta na sjeveru i onih koje imate u Alpama", dodao je.

Francuska, Italija, Slovenija, Njemačka i Austrija su na samom početku zime odlučile skijališta ostaviti zatvorena u nadi da će se otvoriti na vrhuncu sezone ako se stopa širenja zaraze u međuvremenu smanji.

Austrija se protivi kancelarkinu prijedlogu, dok je Italija već rekla da skijanja za božićne i novogodišnje blagdane neće biti.

Francuska vlada je odlučila da skijališta moraju ostati zatvorena do početka 2021

Švicarska je skijališta već otvorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:04