Jean Todt i Mate Rimac
 PR
VELIKA ČAST

Prvi čovjek svjetskog auto sporta stigao u Hrvatsku i posjetio Matu Rimca: ‘Ostao sam impresioniran!‘

Čovjek zahvaljujući kojem je WRC reli stigao u Hrvatsku posebno se sjetio i - Milana Bandića...
Piše: Marijan Projić/Jutarnji listObjavljeno: 24. travanj 2021. 17:58

Na Croatia rally, utrku Svjetskog reli prvenstva koja se ovog vikenda vozi u Hrvatskoj, u subotu je stigao i predsjednik Međunarodne automobilističke federacije Jean Todt. Prvi čovjek FIA-e, čija je odluka bila presudna za ulazak Hrvatske u WRC kalendar, iznio je svoje prve impresije.

- Možda bi za to trebalo pitati ljude koji su od početka uključeni u organizaciju i provedbu relija, ali prema onom što sam čuo od sudionika utrke impresije su dobre i svi su zadovoljni. U Hrvatskoj smo dobili vrlo zahtjevno natjecanje, neizvjesnu utrku koja traži kreativnost momčadi i vozača. Vrijeme je odlično, borba na stazi je otvorena i prvi dojmovi su dobri, ali trebamo pričekati kraj utrke za konačnu ocjenu, izjavio je Todt.

- Ove sezone u WRC kalendar vraćaju se neke legendarne reli utrke poput Grčke i Kenije, ali Hrvatska, uz Estoniju i novu utrku u Finskoj, dodatno obogaćuju Svjetsko prvenstvo i mislim da ćemo ove godine unatoč problemima koje donosi pandemija uživati u zanimljivoj sezoni. Hrvatska je u svijetu dosad bila poznata kao turistička zemlja, a odsad će biti i zemlja koja ugošćuje WRC. To je samo nova stepenica u povijesti auto utrka i dobar podsjetnik na prvi klub koji je osnovan prije 115 godina.

Naglasivši veliki trud organizatora relija i Hrvatskog auto karting saveza, Todt se prisjetio i nedavno preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

- Nekoliko puta sam posjetio Hrvatsku povodom WRC trke i Milan Bandić je bio jedan od ljudi koji su uvijek pružali podršku cijelom projektu. Uložio je puno osobnog truda kako bi na koncu došlo do realizacije. Nažalost, nije više s nama i mislim da bi na koncu ovaj reli trebalo posvetiti njemu, istaknuo je Todt koji je tijekom subote imao prigodu posjetiti pogone u kojima nastaju Rimac automobili i napraviti kratki probni krug u jednom od primjeraka automobila iz Svete Nedelje..

- Jako cijenim ljude koji su sposobni pomicati granice, a Mate Rimac je jedan od njih. Ostao sam impresioniran ubrzanjem koji postižu njegovi automobili, ali još više vizijom i strašću koja stoji iza svega što je učinio u samo 10-ak godina. Trebalo je imati petlju krenuti u razvoj električnog hipersportskog automobila kada su električni automobili bili tek egzotika, ali upoznao sam se i s njegovim planovima i budućim projektima, i takve stvari morate respektirati i podržati.

image
Jean Todt i Mate Rimac
PR

Linker
26. travanj 2024 21:54