RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
OSVJEŽENJE U KALENDARU

Sprema se pravi spektakl: Organizatori WRC Croatia Rallyja očekuju čak 350.000 gledatelja

WRC Croatia Rally, koji će okupiti najbolje svjetske vozače relija, održat će se od 21.-24. travnja
Piše: HinaObjavljeno: 27. siječanj 2022. 13:28

Najveći sportski događaj u Hrvatskoj od osamostaljenja i jedno od Top 20 najgledanijih sportskih događanja u svijetu vraća se u Hrvatsku. WRC Croatia Rally, koji će okupiti najbolje svjetske vozače relija, održat će se od 21.-24. travnja na atraktivnim brzinskim ispitima kroz pet hrvatskih županija - Zagrebačku, Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Primorsko-goransku i Varaždinsku, dok će ceremonijalni start i cilj te park vozača, u kojemu je ove godine predviđa bogat program, nalaziti u Zagrebu.

Ove se godine očekuje i rekordan broj gledatelja na nekom od sportskih događanja u zemlji ikada, naime, prema predviđanjima organizatora u posebnim fan zonama i uz stazu natjecanje će pratiti više od 350.000 ljudi, čiji se dolazak očekuje iz zemalja Europe pa i mnogih zemalja svijeta.

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji sportskog i popratnog dijela utrke, uključivši i zaštitu okoliša, Hrvatska je mnogo puta navedena kao osvježenje i pravo iznenađenje u WRC kalendaru, pa su slijedom izvrsnih ocjena za cjelokupni dojam organizatori dobili priliku sklopiti ugovor za organizaciju ovog oktanskog spektakla na tri godine.

Uz brojna iznenađenja i bogat sadržaj za koji su pripreme u punome jeku, 2022. je posebna godina i po tomu što će tijekom čitave godine WRC - World Rally Championship slaviti pedesetu godinu od svoga postojanja. Ovu će posebnu godišnjicu obilježiti i nova, hibridna era Rally1 vozila koja uz održivo gorivo koriste i struju. Da dodatnih uzbuđenja u jubilarnoj pedesetoj sezoni WRC-a neće nedostajati potvrdio je i njezin početak protekloga vikenda u Monte Carlu. U do samog kraja neizvjesnoj utrci pobjedu su izborili Sebastien Loeb i Isabelle Galmiche u Fordu Pumi. Loeb je s 47 godina postao najstariji pobjednik jedne WRC utrke u povijesti, a u Monte Carlu je stigao do 80. pobjede u Svjetskom prvenstvu.

WRC Croatia Rally događaj je koji osim sportskog ima i puno širi značaj, uključujući utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i kroz obimnu organizaciju kao i kroz pojačane turističke dolaske auto-moto entuzijasta i avanturista. Usporedbe radi, organizatori portugalske etape prvenstva su u 2019. godini, u suradnji sa Sveučilištem iz Algarvea, proveli studiju utjecaja događanja na gospodarstvo te su njihovi rezultati pokazali izravan i neizravan ekonomski utjecaj u zemlji u vrijednosti od 142 milijuna eura. Najpopularnije automobilističko natjecanje u svijetu uz F1 i vjerojatno najveće sportsko događanje u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina Republici Hrvatskoj priskrbilo je više od 42,5 milijuna eura vrijednosti medijske promocije te između 60 i 100 posto popunjenosti hotelskih kapaciteta na široj lokaciji i to u predsezoni vrlo nestabilne godine, obilježene pandemijom i drugim poteškoćama. Značaj i uspjeh ovog događaja prepoznali su i Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb donijevši odluku o sufinanciranju troškova organizacije natjecanja u 2022. te u narednim godinama.

„Hrvatska se dokazala kao sportski organizator na kojeg itekako vrijedi računati. Uvrstiti Hrvatsku u svjetski kalendar, dovesti svjetsko prvenstvo i organizirati utrku na tako visokoj razini ogroman je uspjeh za našu zemlju. Sama utrka je i hrvatski proizvod jer je gotovo cijelu organiziraju hrvatski sportski djelatnici na koje smo jako ponosni. Ova utrka, osim što daje vjetar u leđa razvoju auto sporta, značajno doprinosi promociji Hrvatske u svijetu, a uvjeren sam da ćemo kao i prošle godine u Hrvatskoj ugostiti neke od najvažnijih ljudi svjetskog sporta.“ - rekao je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza.

„Zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske, Gradu Zagrebu, županijama, sponzorima i svim drugim partnerima bez kojih ne bi bilo ove vrhunske sportske manifestacije. S velikim ponosom i uzbuđenjem u Hrvatsku ponovo dovodimo jedan od najvećih sportskih događaja. Osim najboljih svjetskih vozača relija, publika WRC Croatia Rally-a imat će priliku vidjeti i kako će izgledati WRC u budućnosti. Novi tehnički propisi FIA-e usmjerili su natjecanje prema odgovornoj i održivoj hibridnoj tehnologiji, kojoj su dodane nove dinamičke performanse kombinirane sa sigurnosnim poboljšanjima, koje vožnju čine izuzetno atraktivnom, dok istodobno doprinose znatnom smanjenju štetnih emisija. Posebno veseli što će slike naše prelijepe zemlje ponovno obići svijet – a pobrinuli smo se i da fantastičnih uzbuđenja za sve generacije ne nedostaje “ - rekao je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora WRC Croatia Rallyja.

U prodaju će uskoro biti puštene i „early bird“ ulaznice za ograničena mjesta u fan zonama – u kojima će, osim pogleda na najatraktivnije prolaske svjetskih rally zvijezda biti organizirana bogata ugostiteljska ponuda i cjelodnevna zabava.

Linker
18. travanj 2024 14:36