ZANIMLJIVA DEBATA

Ribić tijekom sučeljavanja s Bujasom branio isplatu božićnica: To je korisno za ekonomski opstanak

Bujas kaže da poduzetnici ne mogu razmišljati o isplati božićnica, već samo o tome kako preživjeti do Uskrsa ili nove turističke sezone
Vilim Ribić i Hrvoje Bujas
 Cropix

Zanimljivo sučeljavanje vidjeli smo u nedjelju navečer u RTL-u Danas. Pred kamere su izašli glavni tajnik Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić te predsjednik inicijative Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Bujas kaže da poduzetnici ne mogu razmišljati o isplati božićnica, već samo o tome kako preživjeti do Uskrsa ili nove turističke sezone.

- Velika većina malih i srednjih poduzetnika i obrtnika ne zna kako će isplatiti plaće, a kamoli božićnicu. Mi bismo voljeli da možemo i ove godine kao i prošle isplatiti ju, ali mi se čini da većina to neće moći, poručuje Bujas.

S druge strane, Ribić je upitan što bi sindikati rekli kada bi država poručila da nema novca za isplatu božićnica ove godine.

- Da to dođe od države bilo ni nepotrebno i besmisleno. Ali kada bi do toga došlo, onda bi država trebala ograničiti isplatu svih božićnica. Znam da ima firmi u kojima neće biti božićnica i kojima prijeti zatvaranje, ali isto tako ima i onih u kojima će biti. Jednostavno moraju se poštovati dogovori i potpisani sporazumi, jasan je Ribić.

Na opasku novinara misli li da je taj stav pravedan, Bujas kaže kako je teško reći što je pravedno "kad nemate neki ozbiljan plan, kao što ga Vlada nije imala u rujnu".

- Oni daju malo, na kapaljku. Dobiva se sitno bez nekih ključnih reformi na vidiku. Mi ovdje govorimo o crkavicama od pomoći. 4000 kuna je nivo socijalne pomoći i to je minimum minimuma, poručuje Bujas.

Svoje viđenje stvari zatim je iznio Vilim Ribić.

- Želim naglasiti da božićnica nije ostavljena iz ljubavi nego je to izrazito korisno za potrošnju, ekonomski opstanak i opstanak privatnih firmi. Sve druge zemlje imaju porez na višak nekretnina. Nije li sada trenutak da se pokupi? Pet posto građana ima ogromne štednje u hrvatskim bankama koje leže na ogromnim novcima. Zašto gospodin Bujas to ne spominje? Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice za 300.000 ljudi, pita se Ribić.

Bujas je na koncu poručio da mu je drago ako će ljudi dobiti božićnice, ali ističe i neka se naše novac i za one u velikim problemima koji bilježe ogromne padove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:51