NAJVIŠA INCIDENCIJA

Hrvat iz jedine EU države koja je ‘gora‘ od nas: ‘Bolnice nisu pune, a uskoro nas čeka baby boom‘

‘Sve je zatvoreno, policijski sat koji traje od 23 do 6 sati. Ako ga prekršite, čeka vas kazna od 145 eura, rekao je.
Luksemburg
 Gavin Hellier/Robertharding/Profimedia

Prije dva dana ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako Hrvatska i dalje ima visoku incidenciju bolesti s 1154 zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana, po čemu smo na 26. mjestu u EU, a višu ima samo Luksemburg.

Primjerice, imali su u subotu 667 zaraženih, a imaju populaciju od 613.000 stanovnika.

Kako izgleda borba protiv covida-19 u malenoj državi na zapadu Europe posvjedočio je za RTL Direkt Šime Jurlina, nekadašnji zaposlenik RTL-a, koji živi i radi u Luksemburgu.

- Što se tiče situacije u Luksemburgu, moramo se vratiti na početak studenog, kada su Francuska ili Velika Britanija uvodili strože mjere, Luksemburg je čekao i to sve do kraja studenog, rekao je i dodao da su tek tada uvedene strože mjere koje su na snazi do 15. prosinca.

"Restorani su zatvoreni, kafići su zatvoreni, hoteli su zatvoreni, sportske dvorane su zatvorene", kazao je te dodao da nema ni adventa.

"Umjesto toga imamo policijski sat koji traje od 23 do 6 sati. Ako ga prekršite, čeka vas kazna od 145 eura. Ako ne želite platiti na licu mjesta, sud vam može izreći kaznu i do 500 eura", kazao je.

Dodao je kako ljudi smatraju generalno da Vlada dobro upravlja krizom, gospodarstvenici dobivaju poticaje, zdravstveni sustav je stabilan. "Otprilike 30 posto intenzivne njege je zauzeto što znači da postoji prostor za daljnju borbu protiv epidemije", kazao je i dodao da su vlasti stanovnicima besplatno dijelile maske i da se svaka dva ili tri tjedna dobije poziv na testiranje.

"Sada se testira oko 12 tisuća osoba dnevno, što je otprilike dva posto populacije", rekao je i dodao da je Luksemburg naručio duplo više cjepiva nego što ima stanovnika.

image
Luxembourg
Sabino Parente/Alamy/Alamy/Profimedia

"Prije toga doći će nam Božić i Institut za planiranje obitelji je izračunao, prema broju kupljenih kontracepcijskih sredstava i zabilježenih posjeta doktorima, da nas čeka porast nataliteta u Luksemburgu", kazao je.

Prema podacima MMF-a, Luksemburg je jedna od tri najbogatije države svijeta te najimućnija država Europe s BDP-om po stanovniku oko 112 tisuća američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:45