CHRISTIAN BRUNA Afp
VN MONACA

Foto: Schumacher udario u zid i prepolovio bolid! Perez se upisao u povijest, nova katastrofa za Ferrari

Perez se upisao u povijest, nova katastrofa za Ferrari
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 29. svibanj 2022. 18:33

Sergio Perez (Red Bull Racing) slavio je u Velikoj nagradi Monaca. To je još jedan udarac za Ferrari koji je dominirao na treninzima i u kvalifikacijama, da bi njegov glavni adut Charles Leclerc na koncu osvojio tek četvrto mjesto. Njegov kolega Carlos Sainz bio je drugi, a glavni konkurent za naslov aktualni svjetski prvak Max Verstappen zauzeo je treće mjesto. Utrku je obilježio pljusak koji je padao na samom startu, te prekid usred utrke zbog "prosutog" bolida Micka Schumachera.

Perez se upisao u povijest kao prvi vozač koji je slavio u Monacu nakon punih 30 godina, a da nije startao u jednom od prva dva reda. Perez je u kvalifikacijama bio tek peti. No, prvi je, nakon što je kiša ponovno počela padati, išao promijeniti gume u boks i to ga je dovelo s četvrtog na prvo mjesto, koje više nije ispuštao.

Start je dakle zbog jake kiše kasnio sat vremena, a nakon što su vozači napokon krenuli u probni krug, Nikolas Latifi je odmah udario u zid. Čovjek koji je "odlučio" prošlu sezonu incidentom tako je otvorio ovu utrku. Start je tako bio iza sigurnosnog automobila, pa je Leclerc odmah jurnuo, dok mu je suvozač iz Ferrarija Carlos Sainz na drugoj poziciji čuvao leđa. No, kako je kiša ponovno krenula padati, tako su vozači morali u boksove, što se više isplatilo Red Bullu. Sergio Perez se probio na prvo, a Verstappen na treće mjesto, Sainz je ostao drugi, a Leclerc je pao na četvrto mjesto. Ponovno je Ferrari imao katastrofalnu reakciju kod izmjene guma, jer su Sainz i Leclerc zajedno došli do boksa, što im je obojici donijelo pregršt izgubljenog vremena. Naravno da su obojica nakon utrke kiptjela od bijesa.

Ubrzo nakon toga Safety Car se pojavio na stazi, jer se Mick Schumacher okrenuo na stazi, te udario u zid nakon čega mu se bolid doslovno prepolovio. Imao je mladi Schumacher sreće da mu nije bilo ništa, ali uskoro je utrka prekinuta na nekih pola sata.

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

Nastavljena je, ali s odlukom da će se voziti ukupno 35 minuta. Pa tko ih bolje iskoristi. Pored na vrhu više se nije mijenjao, iako je vodeća četvorka stalno bila na okupu, vrebajući trenutak u kojem će netko izgubiti koncentraciju. Međutim, to se nije dogodilo. Perez je slavio, iako su mu gume već bile jako istrošene, ali staza u Monacu ostavlja minimalni prostor za pretjecanja.

Lewis Hamilton i Mercedes ponovno su imali epizodnu ulogu u utrci.

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

image
CHRISTIAN BRUNA Afp

Linker
22. listopad 2024 22:58