VANESA PANDZIC Cropix
BOKS

Tri Hrvata idu po rekordne iznose u olimpijskom boksu, kreće borba za nagradni fond od 5,2 milijuna dolara

Hrvatska seniorska reprezentacija otputovala na SP u Uzbekistan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. travanj 2023. 16:19

Sutra u glavnom uzbekistanskom gradu Taškentu počinje Svjetsko prvenstvo u boksu za seniore. Riječ je o natjecanju pod kontroverznim vodstvom IBA, Međunarodne boksačke organizacije suspendirane od MOO, ali koja je još uvijek službeno krovno tijelo svjetskog boksa.

Put Uzbekistana otputovala je malobrojna, ali svojim potencijalom solidno jaka hrvatska reprezentacija. U njoj su trojica boksača, te bi neki pridodali možda riječ "samo", ali nije baš tako. Sva trojica naših boksača izgradili su svoje ime i ugled u svijetu olimpijskog boksa, pa im poželimo da ga samo u Taškentu dodatno učvrste.

U ring Taškenta će od Hrvata: Gabrijel Veočić (poluteška kategorija ili do 80 kg), Marko Čalić (teška kategorija, do 92 kg) i Luka Pratljačić (superteška, iznad 92 kg). S njima su i treneri Pero Veočić, Dorian Čalić i Matej Matković, te međunarodni sudac Edi Gustin iz Rijeke (tri IBA zvjezdice).

Ždrijeb je zakazan za danas, dok je u Taškent dolazak najavilo više od 640 boksača iz 104 države.

Međunarodni boksački savez IBA osigurao je za najbolje nagradni fond od čak 5,2 milijuna dolara. Tako će primjerice, svaki svjetski prvak u Taškentu dobiti i 200.000 dolara. Srebro će vrijediti - financijski gledano - 100.000 dolara, bronca 50.000 dolara. Dakako, to vrijedi za svih ukupno 13 težinskih kategorija. To su nemjerljivo najizdašnije novčane nagrade dosad u olimpijskom boksu na natjecanjima ovakve vrste.

Svjetsko prvenstvo u Taškentu trajat će puna dva tjedna, od 1. do 14. svibnja.

Linker
21. travanj 2024 12:16