Kadar iz Kijeva / Oleksandr Usyk

 ARIS MESSINIS Afp/Screenshot (CNN)
‘ISCRPLJEN I EMOTIVAN‘

VIDEO: ‘Ne želim pucati i ubijati, ali možda neću imati izbora!‘ Svjetski prvak se javio iz podruma u Kijevu

Veliki šampion odlučio se usred rata vratiti u Ukrajinu i pokazati svijetu kako izgleda dio njegovog dana
Piše: SNObjavljeno: 02. ožujak 2022. 15:30

Prije 10 godina u Londonu je osvojio olimpijsko zlato, već 2013. priključio se profesionalnim vodama, godinama je dominirao, osvojio sve ugledne titule u lakoteškoj kategoriji, a onda i 2021. srušio svjetskog prvaka Anthonyja Joshuu te ugrabio WBA, IBF, WBO i IBO pojaseve koje je do 25. rujna te godine u svom vlasništvu držalo proslavljeni britanski teškaš. Oleksandr Usyk u boksačkoj profesionalnoj karijeri ne zna za poraz (19-0), no umjesto da se ovih dana brine oko obrane svojih titula, svjetski prvak u teškoj kategoriji je umjesto rukavica uzeo pušku, a umjesto ringa, ušao u ratnu zonu.

35-godišnji Usyk, baš kao i njegov prijatelj iz djetinjstva Vasiliy Lomachenko, inače dvostruki olimpijski i bivši svjetski prvak, upustili su se u jednu sasvim drugu borbu.

"Ako će htjeti oduzeti moj, ili živote mojih bližnjih, morat ću to učiniti. Ja to ne želim. Ne želim pucati, ne želim nikoga ubiti, ali ako me pokušaju ubiti, onda neću imati izbora", riječi su Usyka koji se iz jednog podruma u Kijevu Javio ekskluzivno za CNN.

"Možda će zvučati sentimentalno, ali moja duša pripada Gospodinu, a moje tijelo i moja čast pripadaju mojoj zemlji i mojoj obitelji. Dakle, straha nema, definitivno ga nema. Postoji samo zbunjenost - kako se ovo događa u 21. stoljeću."

Iako ova borba nema veze s onom u ringu, Usyk tvrdi da ga je boks naučio stvarima koje će mu biti od velike pomoći i u ratu.

"Boks mi je pomogao da budem smiren i psihički pripremljen, ali i da pomažem drugima koji su nervozni ili u panici."

Usyk je u trenucima kad je počela invazija bio u Londonu. Preciznije, bio je na jednom snimanju za nadolazeću videoigru. Namjeravao se kući vratiti svega nekoliko sati nakon što je rat počeo, ali zračne luke su bile zatvorene pa je odletio u Varšavu i onda od tamo prevalio 800 kilometara do Kijeva.

>>> VIDEO RAZGOVORA S USYKOM POGLEDAJTE OVDJE <<<

"Bombardiranje oko nas je ludo. Upravo su bombardirali Mariupolj. Jedan od mojih prijatelja je dobio raketu u krov. Oni (Rusi) se ne igraju. No, ruski narod zapravo ni ne zna što se ovdje događa. Oni to ne vide. Oni su žrtve svog predsjednika", poručio je Usyk.

Inače, istovremeno se za CNN trebao javiti i Lomachenko, ali se nije odazvao na pozive svog menadžera. U ranim jutarnjim satima srijede, Egis Klimas (menadžer) potvrdio je za CNN da je boksač živ i zdrav.

Boks je sada pao u drugi plan, no neka pitanja bila su neizbježna.

"Stvarno ne znam kada ću se vratiti u ring. Moja zemlja i moja čast važniji su mi od šampionskoj pojasa", jasan je Oleksandr.

CNN navodi da je Usyk tijekom intervjua izgledao "iscrpljeno i emotivno". Svjetski prvak, spomenimo, ima troje djece, a tijekom javljanja u pozadini su se čuli i drugi glasovi.

"Kad je alarm za zračni napad, onda se skrivamo. Naravno, zabavnije je kad nas je više ovdje. Ali sami sebe tjeramo na zabavu", dodaje Usyk koji jednu takvu atmosferu nastoji, prije svega, održati zbog najmlađih."

U odvojenom razgovoru za CNN, Usykov menadžer Klimas kratkim je opisom naglasio ozbiljnost situacije.

"U velikoj su opasnosti. Kad poleti, metak ne brine oko toga jesi li svjetski prvak ili ne."

Linker
20. travanj 2024 07:58