Antonio Kamenjašević na Zagreb Openu 2019.

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
HRVAČKI SPEKTAKL

Vrhunska konkurencija u višim kategorijama na prvenstvu Hrvatske, među favoritima i sin Zorana Milanovića

Predsjednikov sin je u kategoriji do 130 kg, ali daleko da je jedina zvijezda državnog prvenstva
Piše: Dean BauerObjavljeno: 13. siječanj 2023. 16:53

Dvorana Iver u Sesvetskom Kraljevcu, praktički istočnom ulazu u Zagreb, ove je subote poprište borbi za prvaka države u hrvanju. U Hrvatskom hrvačkom savezu napominju i jednog od najjačih, pa shodno tomu kako nacionalni savez, tako i tehnički organizator HK Sesvetski Kraljevec sprema pravi mali show.

Od uloženog u smjeru vrhunske video-prezentacije, ali i kasnijeg praćenja natjecanja, svjetlosne efekte i slično. Iako, sav taj obećani glamur, malo svjetlucave reklame ne bi imalo temelja, pretjeranog smisla da se istog dana, na pojedinačnom PH neće imati što za pokazati. U tome je upravo sva čar i najbolja pozivnica svima koji vole ovaj olimpijski sport iz antičkih vremena.

Naime, hrvatsko hrvanje u posljednje vrijeme bilježi zaista sjajne, zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni, čemu su najbolja uostalom potvrda nedavna dva srebra Pavela Puklaveca i Karla Kodrića na Svjetskom prvenstvu do 23 godine u španjolskoj Pontevedri. No, početno valja naglasiti da je ovo državno prvenstvo došlo dosta ranije no prijašnjih godina.

image

Pavel Puklavec

DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Ono što je najzanimljivije, sada se zbila dosta jaka koncentracija hrvača u višim kategorijama, do 70, do 77 i do 82 kilograma, kao i do 87, dok se krenulo i do 97 kilograma - veli Anton Đok, trener hrvatske hrvačke reprezentacije do 23 godine.

- Posvuda se nešto malo "kuha" i mogu reći da se sav naš rad proteklih godina isplatio, sada je možda čak i na vrhuncu. Doživjeli smo smjenu one zlatne generacije s braćom Žugaj, plus Lizatović i Etlinger koji su još uvijek aktivni. No, sada mladi dolaze. Ovih 4-5 kategorija bi mogle biti jako zanimljive i neizvjesne. Nezahvalno mi je ikakva imena spominjati jer su svi toliko dobri, da ne bi volio da netko nešto krivo shvati.

Doista, kada se pogledaju "teže" ili "više" kategorije", nemoguće je izdvojiti samo jednog izrazitog favorita. Kategorija do 77 kg je mogla biti možda i najneizvjesnija odnosno ponajviše favorita. Uz Antonija Kamenjaševića, tu je i mladi svjetski doprvak, Siščanin s petrinjskom adresom Pavel Puklavec. Trebao je ovdje biti i olimpijac Božo Starčević, no...

- Još uvijek sam "na vagi", odnosno ne mogu tvrditi baš da ću biti spreman. Naime, za EP bih trebao konkurirati za kategoriju do 77 kg, ali za državno prvenstvo bih imao puno kila za skinuti. Još sam prije desetak dana odradio sparing s Puklavcom i osjetio bolove u donjem dijelu leđa, te sam svaki dan na terapiji i nije baš dobro. Neki mi vele da popijem talete protiv bolova i nastupim, ali moje je razmišljanje da ako nastupim nespreman, pa pogoršam stanje, izgubit ću i nitko neće spominjati da su me boljela leđa. No, zato ću si upropastiti priliku spremiti se za Zagreb Open. Na natjecanje se ide samo ako si spreman, pogotovo u mojim godinama - ispravno rezonira 34-godišnji Starčević.

image

Pavel Puklavec

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Nije rekao eksplicitno da ne dolazi, mrvica šanse je ostavljena, ali... Zato znamo jednog koji sigurno nažalost neće nastupiti na Prvenstvu Hrvatske. Ivan Huklek (do 87 kg) je nedavno ozlijedio zglob, te ga to udaljava od subote u Iveru.

Subotnje državno prvenstvo nije još uvijek i odlučujuće po pitanju hvatanja normi, odnosno mjesta za EP, kojem će ove godine domaćin biti upravo Zagreb (17. - 23. travnja).

- Izbornik Igor Petrenka i ja smo odlučili da Prvenstvo Hrvatske ima itekakvu težinu, ali je ipak samo jedno od natjecanja. Zato jer imamo kasnije Zagreb Open u veljači, koji će biti po imenima čak i jači od Europskog prvenstva. Nakon toga slijedi još i turnir u Danskoj. Ono što izbornika Petrenku i mene veseli je da imamo u svakoj kategoriji konkurenata, i to po meni može izaći samo na dobro - navodi Anton Đok.

Favoriti po kategorijama:

Do 55 kg: Sandro Frankol i Renato Osmanović

Do 60 kg: Mihael Bešenić i Dragan Vidović

Do 63 kg: Ivan Lizatović, Matej Rebić i Luka Prihistal

Do 67 kg: Luka Ivančić, Kristijan Šimatić i Domagoj Celiček

Do 72 kg: Alen Fodor i Marko Nikolić

Do 77 kg: Antonio Kamenjašević i Pavel Puklavec (Božo Starčević?)

Do 82 kg: Filip Šačić i Karlo Kodrić

Do 87 kg: Vjekoslav Luburić i Matej Mandić

Do 97 kg: Vinko Prodanović, Filip Smetko, Ivan Ratković i Kristijan Lukač

Do 130 kg: Marko Košćević, Josip Matković i Marko Milanović

Linker
19. travanj 2024 00:51