Barbara Matić

 KARIM JAAFAR Afp
JOŠ JEDNA MEDALJA

Hrvatska heroina oduševila: Osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu iako joj je nastup bio pod upitnikom

Druga hrvatska predstavnica Lara Cvjetko nije uspjela doći do odličja u Taškentu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. svibanj 2023. 18:30

U glavnom katarskom gradu Dohi, četvrtak je bio dosad sigurno, a možda i općenito, najzanimljiviji dan za Hrvate na seniorskom Svjetskom prvenstvu. Naime, u četvrtak su po rasporedu na tatami izašle djevojke u kategoriji do 70 kg. Hrvatskoj kategoriji, nazovimo je tako, jer riječ je o konkurenciji Barbare Matić i Lare Cvjetko, svjetske prvakinje i doprvakinje s prijašnjeg SP u Taškentu prošle godine.

A Barbara... ona je i opet uspjela! Ne, nije obranila zlato iz Uzbekistana 2022. Nije ponovila uspjeh ni iz Budimpešte 2021. gdje je također bila zlatna, ali brončana medalja iz Dohe ima istinski osobit pečat. Naime, prije nepunih mjesec dana bio je dvojben uopće njezin nastup na Svjetskom prvenstvu poradi ozljede koljena. Nisu puknuli ligamenti, srećom dakako jer tada ni ne bi bilo dvojbe, ali činjenica svejedno stoji da se Barbara nije na najoptimalniji način mogla pripremati za ovu svjetsku smotru. S druge strane, nije željela ni dignuti ruke, ne otići jer ipak se radi o svjetskom prvenstvu, pa onda još i nemalenom broju bodova za OI u Parizu. Barbara je u biti ovu Dohu odradila "na svježinu". Kada na takav način uspijete doći do polufinala, pa do borbe za broncu i na koncu izborite svoje mjesto na postolju, tada znači da ste čudesno kvalitetni, vrhunski. To je Barbara pokazala i dokazala (ako više treba ikome išta dokazivati) u glavnom gradu Katara.

Kao nositeljica, Barbara je bila slobodna 1. kolom da bi u 2. kolu očekivano svladala Aleksandru Samardžić iz BiH. No, treće je kolo je dalo naslutiti velike stvari. Naime, u 3. rundi je za suparnicu imala svoju "crnu mačku", sjajnu Nizozemku Kim Polling s kojom se susretala 6 puta i svih 6 puta bila poražena. Ne i sada, ne u Dohi! Pobjeda 1-0. U četvrtfinalu je "pala" i Britanka Katie-Jemime Yeats-Brown, 2-0. U polufinalu je Japanka Saki Niizoe bila bolja zahvaljujući jednom bacanju (wazari) 20 sekundi prije kraja borbe. U srazu za broncu Barbara Matić je svladala Elvismar Rodriguez, Venezuelanku koja je eliminirala ranije našu Laru Cvjetko, 1-0.

- Stvarno sam sretna i zadovoljna jer sam bila malo tužna nakon polufinala i izgubljene borbe - prva je bila reakcija Barbare Matić.

- Onda mi je trener rekao da moram dignuti glavu, nema razloga za tugu, moram biti ponosna. I jesam u biti. Tri svjetska prvenstva, tri medalje. Nije zlato ovog puta, ali budući da sam prije mjesec dana samo još imala ozljedu koljena, te sam prije dva tjedna tek počela "raditi" judo, odnosno trenirati normalno, onda... Prezadovoljna sam i ponosna ovime. Uz sve, mislm da je kategorija do 70 kg i zaista najteža zato jer je konkurencija najžešća. Ima djevojaka, prvih 15-20 na rang-ljestvici gdje svaka svaku može pobijediti u svakom trenutku. Drago mi je da sam i na Grand Slamovima, pa tako i na svjetskikm prvenstvima dokazala da pripadam tom vrhu.

Napokon ste upisali i pobjedu nad onom Nizozemkom Kim Polling.

- He, he, reela bi da mi je to bila prekratnica. Druga borba ovdje, znala sam da ako to izgubim, gotova sam s natjecanjem. Bila sam čak i dosta opuštena u odnosu na činjenicu koliki mi je to ipak bio pritisak. Mislim da sam sada onačno pronašla način borbe s njom i da će od sada pobjede biti na mojoj strani.

Polufinalna borba. Nećemo previše o sucima, ali... jeste li ipak možda malo zakinuti?

- Žao mi je zato jer mislim da sam se borila sada bolje nego u Antalyji na turniru kada sam zadnji put "radila" s Japankom. Mislim da sam ju trebala uvesti u treći shido (opomena), poništili su mi wazari (Bacanje), ali na kraju stvarno i nije bio. Iako se to ponekad sudi. To su neke sudačke sitnice, ali nema veze, bronca je tu i sretna sam - rekla je Barbara.

U Dohi međutim nismo čuli "Larinu pjesmu". Naime, Lara Cvjetko je nakon pobjede u 1. kolu nad Tajvankom Yu-Jung Liao 2-0, izgubila već u 2. kolu od Elvismar Rodriguez iz Venezuele, 2-0, te se brzo oprostila od Dohe.

Petak u Dohi donosi nadmetanja u kategoriji žena do 78 kg (nemamo predstavnicu), te kod muškaraca u kategoriji do 100 kg (Zlatko Kumrić).

Linker
18. travanj 2024 05:11