Anamaria Govorčinović
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
I OVO JE VELIKI USPJEH

Dvije hrvatske olimpijke se oprostile od Tokija: ‘Imat ćete doček kao da ste osvojile zlatna odličja!‘

Sad treba napraviti plan za dalje, ali mislim da ću nastaviti do Pariza, najavila je Govorčinović.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. kolovoz 2021. 07:45

Za neke sportaše i sportašice šira javnost čuje tek kad izbore nastup na Olimpijske igre, a onda kad na njima ne uspiju kreirati neko čudo "kako to samo Hrvati znaju" dovoljno je onih koji su u stanju odmahnuti rukom u stilu "pa nisu niš' napravili". A jesu, napravili su puno samim plasmanom na Igre, pogotovo ako dolaze iz sporta u kojem se manje-više sve svodi na entuzijazam i potpunu predanost njih samih i njihovih trenera, a za većinu financijske podrške zaslužni su roditelji.

Anamaria Govorčinović, 24-godišnja kajakašica na mirnim vodama iz Hrvatske Kostajnice i Vanesa Tot, 22-godišnja kanuistica iz Slavonskog Broda, u Tokiju su završile svoje prve olimpijske nastupe. Obje u četvrtfinalu svojih disciplina, odnosno nisu se uspjele probiti među 16 najboljih koje ulaze u polufinale. Nije to nešto? To jest nešto.

Njih dvije su prve Hrvatice koje su uspjele izboriti nastup na Igrama u kajaku, odnosnu kanuu na mirnim vodama. I nije im to nitko poklonio, izborile su to. A na tom putu nije bilo ni pljeskanja, ni tapšanja, a kamoli nagrada. Praktički su to odradile u tišini kako to obično i jest u "malim" sportovima.

I samim time su jasno pokazale da tu ima nešto, da one imaju potencijal, a dobra je stvar da su obje mlade, obje bi tek trebale ostvariti svoje najbolje rezultate. Loše je što je 24-godišnja Govorčinović već razmišljala o prestanku i životu za koji se sprema studirajući, ali nadajmo se da ju olimpijski nastup uvjerio da treba nastaviti. I da će on za obje značiti malo konkretniju pomoć.

Jasno je da to neće biti ni približno onome što imaju mnoge njihove suparnice, niti one to očekuju, ali bitno je da ne ostane sve na razini kao što je bilo do "povijesnog nastupa na Igrama". Malo po malo, pa možda dođemo i do toga da se iz priča izgube pripreme kroz lokvanje, treniranje starta iz startnih blokova tek na Igrama i slične "crtice" koje su sablažnjivi pokazatelj kako nam sport, kojim se volimo hvaliti kao "najboljom reklamom", zapravo funkcionira na većini razina.

image
Vanesa Tot
DENIS JERKOVIC/CROPIX Cropix

Najbolje je poantu ovih nastupa zapravo sročio KKK Matija Ljubek iz Zagreba, čiji je Govorčinović član u kratkoj poruci svojoj olimpijki. I ne samo njoj...

"Naša Anamaria nije uspjela izboriti polufinale u utrci K-1 500 m, no ono što je napravila posljednjih mjeseci u svojoj karijeri je pravo čudo. Ponosni smo na nju kao i na našeg trenera Sašu i jamčimo im da će imati doček kao da su osvojili zlato. Povijest je napisana, a mjesta u knjigama još ima. Vjerujemo, Ana ju je tek počela pisati..."

Anamaria Govorčinović je nakon utrke na 200 metara, u srijedu nastupila u svojoj jačoj disciplini na 500 metara. U kvalifikacijskoj skupini je bila peta s vremenom 1:52.015 (prve tri su prolazile izravno u polufinale), a u četvrtfinalu je s rezultatom 1:53.967 bila četvrta, a treća Kanađanka Michelle Russell, posljednja koja je osigurala polufinale, imala je vrijeme 1:51.375.

- Nije mi baš "sjeo" zaveslaj od starta. Ne kažem da bih ušla u polufinale, ali bih sigurno bila bliže curama koje su prošle dalje. U kvalifikacijama je bio jak bočni vjetar što se moglo vidjeti i po rezultatima jer su cure iz prve tri staze prolazile u polufinale. U četvrtfinalu je bio manji vjetar i nije utjecao toliko na rezultate. Sad treba napraviti plan za dalje, ali trenutačno mislim da ću nastaviti do Pariza - izjavila je Govorčinović.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Brođanka Vanesa Tot nastupila je u kanuu jednokleku na 200 metara. U svojoj kvalifikacijskoj skupini je bila posljednja, šesta, s vremenom 49.280, a u četvrtfinalu je bila peta od sedam (prve dvije su prolazile u polufinale) s vremenom 48.375 sekundi, 1.738 sekundi iza Ruskinje Irine Andrejeve, posljednje koja je prošla u polufinale.

- Prva utrka je mogla biti bolja, ali četvrtfinale sam odradila bolje i tehnički i općenito. Nećemo trener i ja biti nezadovoljni jer neki drugi sportaši nisu niti imali priliku nastupiti na Olimpijskim igrama. Ja sam na najteži mogući način došla ovdje, a nekoga sam tu i pobijedila. Čeka me Pariz za tri godine gdje ću vjerujem ostvariti i bolje rezultate. Ove godine sam osvojila dvije medalje na mlađeseniorskom europskom prvenstvu, a imam i zlato sa Svjetskog kupa - rekla je mlada Brođanka.

Linker
04. svibanj 2024 16:51