StoryEditor
Elias Kolega
 SCREENSHOT/FACEBOOK
DRAMA NAKON NESREĆE

‘Gips me vozio u gepeku, a mama i brat su me držali!‘ Progovorila teško ozlijeđena nada HR skijanja

‘Cesta je išla nizbrdo i na kraju je bio oštar zavoj na što nisam računao. Prebrzo sam došao tamo‘
Autor: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. svibanj 2020. 22:49

Nadao se da će sljedećeg mjeseca, kad se otvore granice i skijališta u Austriji, napokon s reprezentativnim kolegama otići na snijeg s kojeg ih je potjerao koronavirus. No, umjesto na snijegu završio je u - bolnici. Proljetne pripreme u uobičajenoj bazi na Mljetu, pod nadzorom neumorne trenerske legende Ante Kostelića, nisu dobro završile za Eliasa Kolegu. Tijekom jednog od mnogobrojnih treninga na rolama hrvatski je skijaš pao i slomio potkoljenicu desne noge. Još iste večeri ga je u dubrovačkoj bolnici operirao dr. Ivan Benčić, ugradivši mu tzv. čavao kroz cijelu potkoljenicu i dva vijka na mjestu prijeloma.


Nakon tjedan dana u dubrovačkoj bolnici Elias se tijekom jučerašnjeg dana vratio u Zagreb. Dobro je raspoložen, nema u njegovim riječima ni traga pesimizmu i već je u potpunosti okrenut rehabilitaciji i uvjeren da će spreman dočekati novu sezonu.
- Dobro sam. Jednom kad se pomiriš sa situacijom, kreneš ispočetka i opet daješ sve od sebe. Već sada intenzivno vježbam, puno hodam, radim sklekove, trbušnjake, ležnjake, puno vježbam i s tom nogom i dosta dobro sve to napreduje iz dana u dan. Doktori i fizioterapeuti su zadovoljni kako to sve skupa izgleda. Ostao sam u Dubrovniku tjedan dana zbog antibiotika koje sam dobivao jer se radilo o otvorenom prijelomu - priča mladić koji će za dva dana napuniti 24 godine.


Sada se čeka odluka gdje će nastaviti s rehabilitacijom.
- Donijet ćemo odluku krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Kad liječnik vidi kakva je situacija i kad izvadi konce, dogovorit ćemo se što dalje, hoćemo li u Selce, negdje drugdje na more ili ćemo u ostati u Zagrebu raditi rehabilitaciju. U svakom slučaju, odlučit ćemo u dogovoru sa Savezom i doktorima.

image
CROPIX
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Vratio se još malo na taj nesretni utorak i jedan u nizu treninga na rolama koji je odrađivao s mlađim bratom Samuelom.
- Cesta je išla nizbrdo i na kraju je bio dosta oštar zavoj na što nisam računao. Prebrzo sam došao tamo i nisam ga uspio savladati, pao sam na bok i udario u metalnu ogradu. Čim sam pogledao nogu, vidio sam da je slomljena, ali za razliku od prošlog puta, kad sam slomio nogu na skijanju i kad sam htio iskočiti iz kože od bolova, ovaj put nije bilo toliko strašno. Naravno da je boljelo, ali probao sam u tom trenutku ostati miran, makar je tekla krv. Skinuo sam rolu i legao na tlo.


Vrlo brzo je krenula akcija prebacivanja na kopno. Pomagali su lokalni liječnici, Civilna zaštita i vatrogasci, ali u onim prvim trenucima najvažnija je bila brza reakcija trenera, mame Sonje i brata Samuela.
- Transportirali su me do trajektne luke i taj dio je bio dosta bolan jer su me 20 kilometara morali voziti u gepeku kombija s nogom koja nije bila imobilizirana. Gips je vozio, a mama i brat su me držali cijelo vrijeme. Tek u trajektnoj luci su mi imobilizirali nogu, dali mi nešto protiv bolova i onda je bilo lakše. Prebacili su me na Pelješac i odande me hitna pomoć prevezla u Dubrovnik.

image
Elias Kolega, Ante Kostelić i Samuel Kolega uoči jednog od treninga posljednjih dana na Mljetu
PRIVATNI ALBUM

Kako su se mama i brat nosili s neugodnom situacijom?
- Mami je kao roditelju bilo najteže, jer kad vidiš da se tako nešto dogodi tvome djetetu, nema gorega od toga. A brat je bio velika pomoć jer je, poput mene, vrlo hladne glave, jako je dobro reagirao kad je vidio što se dogodilo. Ostao je miran i poduzeo sve najvažnije korake, odradio je sve bitne pozive i napravio sve da me ohrabri i da situaciju drži pod kontrolom.
Kako je i sam spomenuo, već je jednom u karijeri prošao vrlo sličnu situaciju.
- Da, bilo je to prije osam godina, tada sam imao prijelom druge potkoljenice. No, taj je bio teži, spiralni prijelom. Ovo je ipak nešto blaže.

image
Elias Kolega
SCREENSHOT/FACEBOOK

Prve procjene govore da bi se, ako sve prođe u redu s rehabilitacijom, na snijeg mogao vratiti u rujnu. Daleko je to od idealnog, ali ipak bi se mogao pripremiti za sljedeću sezonu.
- Vjerujem da ću se oporaviti i da ću se vratiti. Naravno, puno toga ovisi o meni, o ljetnoj rehabilitaciji, ali jednom sam uspio i vjerujem da ću ponovno sve to savladati, oporaviti se i vratiti se na razinu na kojoj sam bio.
Doduše, u ovom je trenutku još uvijek puno upitnika oko sljedeće sezone Svjetskog kupa, hoće li se i u kojem obliku održati zbog koronakrize.
- Ne znam, zasad nemamo nikakvih naznaka da sezone neće biti. Nadam se da će se cijela ova situacija smiriti i da ćemo se moći normalno se vratiti natjecanjima - zaključio je Elias.

Linker
17. lipanj 2020 12:24