zdravstveni problemi

Slavni redatelj postao je dio crne talijanske statistike: Nakon karantene na operacijski zahvat

Iako je prošao sedamdesetu, kazališni redatelj Paolo Magelli sasvim dobro podnosi zarazu koronavirusom, a zabrinut je jedino zbog toga što je morao odgoditi zahvat kod kardiologa - o kojem ovisi zdravlje njegovog srca.

"Da kucnem o drvo, dobro sam! - odgovorio nam je redatelj Paolo Magelli na pitanje o svojem zdravstvenom stanju. Petnaest dana nakon pojave simptoma koronavirusa, 70-godišnji Magelli polako se vraća “u normalu”, čeka odlazak na drugo testiranje i nada se negativnom nalazu. Tek tada će, kaže za magazin Gloria, izići iz karantene u svojem domu u Pratu nedaleko od Firence. Iako Magelli mnogo vremena provodi u Hrvatskoj - jer već godinama režira u našim kazalištima - bolest ga je zadesila u rodnom gradu i tako je postao dio crne talijanske statistike, koja opet broji više od dvadeset tisuća zaraženih dnevno.

Unatoč visokoj dobi, Magelli je dobro prošao u koroni - s vrlo blagim simptomima, bez visoke temperature i samo s gubitkom osjeta mirisa i okusa. No zbog toga je morao odgoditi važan specijalistički pregled i manji zahvat kod kardiologa u Milanu. Magelli, naime, već nekoliko godina živi s pacemakerom, odnosno srčanim elektrostimulatorom, koji zahtijeva redovitu kontrolu.

"Posljednjih mjeseci sustigle su me neke zdravstvene tegobe zbog kojih sam morao odgoditi dosta poslova, među ostalima i režiju predstave "Genijalna prijateljica" prema knjizi talijanske književnice Elene Ferrante u zagrebačkom HNK-u. Žao mi je što su projekti na kojima sam radio zbog mene sada na čekanju, ali korona je zatvorila mnoga kazališta diljem svijeta i pitanje je kad će se ponovo otvoriti - govori redatelj, koji je u Italiju stigao iz Crne Gore, iz Cetinja, gdje je više od mjesec dana pripremao dramu "Tko se boji Virginije Woolf".

- Odradili smo posljednju generalnu probu, no premijera je otkazana u zadnji čas jer se nekoliko suradnika i glumaca razboljelo od korone. I premda smo jako pazili, nosili maske, čitaće probe održavali na otvorenom, u prekrasnom vrtu ispred kazališta, korona je bila jača. Iskreno, ne znam jesam li se zarazio u Cetinju ili u bolnici u Firenci, gdje sam odmah nakon povratka obavio jedan medicinski zahvat, ali to ne znaju ni moji liječnici - govori redatelj kojemu je prvi test u Zagrebu pokazao negativan rezultat, a nakon četiri dana, kada je stigao u Italiju i ponovio testiranje, bio je pozitivan.

image
Paolo Magelli trenutačno je u izolaciji u rodnom Pratu, u koji je stigao iz Crne Gore...
FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM

Virus je, kažu, nepredvidiv, kaže redatelj koji je nakon prvog testa bio negativan, a četiri dana nakon test je bio pozitivan...

Otkako je u izolaciji, pazi na prehranu, uzima velike količine vitamina, i pije mnogo čaja. S nabavom nema problema jer mu trgovci iz centra Prata - vlasnici obližnjih voćarnica, delikatesnih dućana i mesnica - dostavljaju sve na kućni prag.

"Još uvijek pijem po tri-četiri litre čaja koji radim od divljeg limuna sa Sicilije i đumbira. Volim kuhati tako da si pripremam samo delicije od biranih namirnica koje mi šalju moji trgovci. U Italiji je inače jako loša situaciji, na blagdan Svih svetih bilo je gotovo 30 tisuća oboljelih, zatvorena su kazališta i kina, restorani i kafići rade do šest popodne, maske su obavezne i na otvorenom, a kazne za nenošenje su do tisuću eura.Takav život Talijanima teško pada jer mi, kao i svi Mediteranci, volimo život na otvorenom, na ulici, a sada je to nemoguće", kaže Paolo Magelli koji ni u izolaciji ne gubi optimizam. Svaki dan radi, crta skice i obavlja pripreme za veliki projekt u Berlinu, a u Beču - gdje mu žive supruga, njemačka glumica Friederike Tiefenbacher, i kći Gioia - također ga čeka suradnja s njihovim Volkstheaterom. Volio bi jedino, kaže, prije povratka pozornici obaviti kardiološki zahvat zbog kojeg je i stigao u Italiju. No, zaključuje, danas je jedino sigurno - da ništa nije sigurno.

Čitajte i:

Premijera koja se ne propušta: I Bojana Gregorić Vejzović stigla u Dubrovnik kako bi podržala supruga

Na više od dvadesetak lokacija Predstavljen pretprogram 71. Dubrovačkih ljetnih igara

HNK predstavio novu sezonu: 'Teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete'

Linker
30. ožujak 2024 05:47