SLAŽE SE NOVA VLADA

Bernie se nudi za ministra rada, Biden neće predstaviti reforme dok se ne okončaju izbori za Senat

Trumpova svita ulaže maksimalan napor da novoj administraciji maksimalno oteža period tranzicije
 Upi/Alamy/Alamy/Profimedia

Kadrovska križaljka novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena već se počela popunjavati. Ron Klain, veteran Demokratske stranke s kojim Biden uspješno surađuje od 1980-ih godina, postat će njegovim šefom kabineta u Bijeloj kući.

"Stručnost i raznovrsno iskustvo, kao i spremnost na suradnju sa svim dužnosnicima, neovisno o njihovom političkom uvjerenju, kvalitete su koje tražim u svom šefu osoblja", objasnio je 46. američki predsjednik. Klain je bio Bidenov šef osoblja i tijekom osam godina mandata potpredsjednika SAD-a, a većina dužnosnika ga smatra njegovom "desnom rukom" i osobom od dubokog povjerenja.

Progresivna struja

Uz njega se veže i nadimak "car ebole" koji je zaradio kao glavni savjetnik Baracka Obame tijekom epidemije ebole u drugom mandatu. Iako će se Biden i Klain tijekom narednih dana posvetiti sastavljanju nove administracije, nije pretjerano izgledno da će s imenima budućih suradnika u javnost izlaziti prije Dana zahvalnosti. Novi američki predsjednik u nekoliko se prilika obvezao uključiti manjine u svoju administraciju, no progresivna struja Demokratske stranke otišla je korak dalje i otvoreno vrši pritisak da se njihovim dužnosnicima dodijele neke od ključnih fotelja u novoj vladi.

Bidenova bivša protukandidatkinja Elizabeth Warren, u autorskom je članku objavljenom u Washington Postu sugerirala prioritete kojima bi se nova vlada prvima trebala pozabaviti. Upravo se njezino ime najčešće spominje u nagađanjima oko nasljednika Stevea Mnuchina na čelu financija, no kako nju republikanci u Senatu još uvijek smatraju crvenom krpom, Biden bi se u duhu kompromisa mogao odlučiti za neko umjerenije ime, poput aktualne guvernerke FeD-a Lael Brainard.

Obamina veleposlanica pri UN-u Susan Rice spominje se kao nova državna tajnica, dok bi pravosuđe mogao preuzeti donedavni senator Alabame Doug Jones. Obrana bi mogla pripasti bivšoj državnoj tajnici Michele Flournoy, a trgovina bi, u duhu pomirenja, mogla pripasti bivšoj republikanskoj kandidatkinji za guvernerku Kalifornije Meg Whitman. Bernie Sanders javno je poručio da bi prihvatio poziciju ministra rada ako bi mu bila ponuđena.

Dobro upućeni izvori iz Bidenova uskog kruga suradnika, američkim su medijima potvrdili da novi predsjednik ne želi predstaviti planove porezne reforme, zdravstvene skrbi i klimatskih promjena dok se ne okončaju izbori za Senat, gornji dom Kongresa bez čije podrške neće moći progurati svoje zakonske prijedloge, a u kojem tanku većinu još uvijek imaju republikanci Mitcha McConnella.

Ambiciozan plan

U slučaju da na ponovljenim izborima u Georgiji demokrati uspiju dobiti dva zastupnička mjesta, a time i većinu u Senatu, Biden bi mogao predstaviti vrlo ambiciozan plan za ekonomski oporavak "težak" 2,2 bilijuna dolara. Istovremeno, njegov tim i dalje radi na formiranju vladinog programa za zapošljavanje, kojim bi se 100.000 Amerikanaca maknulo s burze angažmanom na traženju kontakata zaraženih covidom-19 i testiranju. Većina u Senatu Bidenu bi pojednostavila usvajanje više stope poreza za korporacije, kao i prelazak na zelenu energiju i unaprjeđenje zdravstvenog sustava.

Međutim, ako republikanci osvoje samo jedno od raspoloživa dva mjesta u Georgiji, novi će predsjednik biti primoran svoje planove prilagoditi zahtjevima američke desnice. I dok se Biden trudi republikancima pružiti ruku pomirenja, Trumpova svita ulaže maksimalan napor da novoj administraciji maksimalno oteža period tranzicije.

Prema uhodanoj tradiciji, State Department je zadužen za komunikaciju između stare i nove izvršne vlasti, pa su brojne zemlje još tijekom vikenda pobjedniku izbora uputile čestitku na ostvarenom uspjehu. No, State Department Mikea Pompea ne osjeća se dužnim Bidenu dostaviti pisma adresirana na njega, što je situacija bez presedana.

Ulje na vatru

Štoviše, američki državni tajnik je početkom ovoga tjedna dolio ulje na vatru kazavši kako će "tranzicija u drugu Trumpovu administraciju proći vrlo glatko". Svjetski dužnosnici su s novim predsjednikom primorani razgovarati mimo službenog protokola. Bidenu i njegovim suradnicima blokirao se i pristup povjerljivim informacijama na koje imaju pravo kao buduća administracija kako bi 20. siječnja mogli što bezbolnije preuzeti odgovornost.

Nova vlast u SAD-u

Kako i što dalje?

Svaka savezna država za nekoliko tjedana treba objaviti konačne i službene rezultate izbora, na temelju kojih će elektorski kolegij 14. prosinca i službeno izglasati novog predsjednika. Prema Ustavu, nova administracija stupa na snagu točno u podne, 20. siječnja.


Mogu li elektori glasati za Trumpa?

U teoriji, da. No, riječ je o vrlo nategnutoj teoriji koju šire Trumpovi suradnici. Oni tvrde da bi se republikanci u "swing" državama mogli oglušiti na volju naroda, međutim, federalni zakon tvrdi da elektori to mogu učiniti jedino u slučaju da njihova savezna država do 14. prosinca nije uspjela donijeti jasnu odluku, što se ove godine nije dogodilo. Štoviše, neki su se republikanski elektori javno obvezali poštivati vladavinu prava pri glasanju.

Može li se i taj scenarij proceduralno blokirati?

Da. Većina "swing" država ima demokratske guvernere koji bi u slučaju elektorskog bunta mogli tražiti intervenciju viših instanci, poput Kongresa.

Što je predsjednička tranzicija?

Taj se termin odnosi na period od 70 dana između izbora i inauguracije, tijekom kojih novi predsjednik sastavlja tim, kojem predsjednik na odlasku potpisom treba autorizirati pravo na povjerljive informacije. Trump to nije učinio, zbog čega Bidenov stožer priprema pravne sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:04