Damjan Tadic / CROPIX
HVALEVRIJEDNA AKCIJA

VIDEO: CENTAR ZAGREBA BIO JE KRCAT, A NAJVEĆA GUŽVA STVORILA SE OKO DINAMOVIH ZVIJEZDA Modri i rukometaši Zagreba učili djecu o fair-playu

ŠKOLSKI DAN SPORTA Zagrebački osnovnoškolci ugostili su vršnjake iz Osijeka s kojima su se okušali u brojnim sportskim aktivnostima, ali i razgovarali o fair-playu sa svojim nogometnim i rukometnim idolima
Piše: Iva PrpićObjavljeno: 26. rujan 2019. 18:28

Centar Zagreba je bio krcat. Razlog nije sunčan dan nakon kiše koja je stanovnike metropole “zatvorila” u domove na nekoliko dana, a nije ni povratak studenata iz rodnih gradova. Cvjetni trg vrvio je djecom koja su došla podržati projekt “Prevencija nasilja športom u školama”, koji je za cilj imao educirati osnovnoškolce o osnovama fair-playa i važnosti sportskih aktivnosti. Znatiželjnih pogleda nije nedostajalo ni od strane odraslih, koji su se također željeli okušati u brojnim sportskim aktivnostima, ali i porazgovarati sa sportašima.

Zagrebački osnovnoškolci ugostili su 50-ak učenika iz Osijeka koji su se okušali u nekoliko sportskih aktivnosti među kojima su cageball, squash i rukomet. Organizatori su se pobrinuli da se oni najmlađi imaju priliku upoznati sa svojim sportskim idolima, pa su tako projektu prisustvovali nogometaši Dinama te rukometaši PPD Zagreba.

Gužva u šatoru Dinama

Očekivano, najveća gužva stvorila se oko Dinamovog šatora, a “meta” obožavatelja bili su Mislav Oršić i Bruno Petković.

- Ovo je jako dobar projekt, bitno je da su djeca od malih nogu svjesna prednosti sporta i da se bave njime. Fair-play je moguć i u najvećim rivalitetima, ekipe se maksimalno moraju respektirati. Teško je u nekim trenucima održati koncentraciju, emocije su nekada prenaglašene, ali vjerujem da je i u takvim situacijama poštovanje prijeko potrebno. Najmlađi su uvijek najiskreniji, veliki mi mi je poklon što me traže za fotografije, to mi je potvrda da sam na ispravnom putu - rekao je napadač Modrih Bruno Petković.

Nakon sjajnog nastupa protiv Atalante na Maksimiru, pažnje nije nedostajalo ni Mislavu Oršiću, koji se i dalje prikava na veliku pozornost javnosti.

- Sretni smo što smo s djecom i što možemo podržati ovu akciju. U svim sportskim klubovima djecu se uči da nema nasilja, a nasilje se tako može spriječiti u većini slučajeva. I dalje mi je čudno što me navijači traže za fotografiranje, u ovih godinu i pol život mi se skroz promijenio. Prekasno je što mi se djeca raduju, kao što sam se ja radovao prije nekim igračima - zaključio je Oršić.

Iako je pred rukometašima zagrebačkog kluba teška utakmica u Ligi prvaka protiv Barcelone u Zadru, Zagrebaši su pronašli vremena i za druženje s djecom koja su željela zaigrati rukomet sa svojim idolima.

- Današnja manifestacija je hvalevrijedna, promovira se sve najbolje što treba za razvoj djece i vjerujem da će ovakvi događaji pomoći u rješavanju nekih problema. Uvijek je lijep osjećaj kad shvatiš da si nekoga inspirirao, i to je najveća pobjeda za svakog sportaša - mišljenje je hrvatskog reprezentativca Zlatka Horvata, a da je u nekim utakmicama teško održati fair-play svjestan je i 21-godišnji Josip Vekić, koji ističe:

Rukometaši o fair-playu

- Danas svi uživamo! Okupilo se mnogo djece koja se žele okušati u raznim aktivnostima što je pohvalno. Na terenu je nekad teško održati visoku razinu fair-playa, ali to se uči iz utakmice u utakmicu. Kao mlad sportaš i ja imam problema s tim, ali siguran sam da ću kroz godine karijere naučiti kontrolirati emociju u teškim utakmicama.

Atmosferom i odazivom posebno su zadovoljni organizatori, koji se nadaju da će ovakvi projekti pomoći u senzibilizanju javnosti o nasilju koje je prisutno u školskim klupama.

- Djeca se vesele, druže se sa svojim idolima koje imaju prilike vidjeti jedino ispred TV ekrana. U ovakvom konceptu projekt se održava prvi put. Ovo je već peti Europski tjedan sporta u okviru kojeg postoji tzv. Školski dan. Pošto Središnji državni ured za šport provodi program prevencije nasilja športom u školama, odlučili smo se ove godine ta dva programa spojiti. Važno je djecu potaknuti na svakodnevnu tjelesnu aktivnost, a kada se uključe u sport moraju naučiti što je to fair-play i kako biti pošteni igrač - zaključila je načelnica sektora za potporu sustavu sporta Martina Jeričević.

Linker
17. travanj 2024 04:46