AFP
VELESLALOM

Ivica Kostelić odvozio sjajnu drugu vožnju i došao do petog mjesta, Ligety kiksao

Piše: Agencija TotalsportObjavljeno: 08. siječanj 2011. 13:04

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić ostvario je odličan rezultat u veleslalomskoj utrci Svjetskog kupa u Adelbodenu. Peto mjesto je njegov uvjerljivo najbolji veleslalomski doseg ove sezone.

Rezultat prve vožnje nije najavljivao da će se dogoditi takvo što, no male razlike svih skijaša koji su izborili drugi lauf, ali i odličan nastup u nastavku natjecanja omogućili su veliki skok Kostelića. U drugoj vožnji je ostvario četvrto vrijeme, te se obogatio sa novih 45 bodova bitnih za pomak u ukupnom redoslijedu.

Kao i u prvoj, tako je i u drugoj vožnji Kostelić bio najbolji u donjem dijelu staze, gdje su poslije njega mnogi gubili vrijeme i dobar plasman. Inače, da je Kostelić bio brži samo za četiri stotinke stajao bi čak i na adelbodenskom postolju.

Na prva tri veleslaloma sezone slavio je Amerikanc Ted Ligety , a sve je bilo pripremljeno za ponavljanje takvog scenarija. Naime, Ligety je vodio nakon prve vožnje, ali je uslijed velikog rizika pogriješio u drugom nastupu, promašio vrata i zbog toga zauzeo tek 28. mjesto.

Pobjedu su podijelili Francuz Cyprien Richard, koji je kao i Ivica napravio ogroman skok u drugoj vožnji, te Norvežanin Aksel Lund Svindal. Treće je mjesto osvojio još jedan Francuz Thomas Fanara, dok je četvrti bio Benjamin Raich.

Gotovo nevjerojatno zvuči da je čak 19 skijaša na kraju utrke bilo smješteno unutar jedne jedine sekunde.

Podsjetimo samo da je u prvoj vožnji nastupao još jedan hrvatski skijaš, Dalibor Šamšal, koji je zauzeo 58. mjesto.

U nedjelju će, pak, Adelboden biti domaćin i slalomske utrke Svjetskog kupa.

Kostelić: Odlično je krenuo siječanj

Pogled na ukupni redoslijed Svjetskog kupa sada je iznimno lijep za Ivicu Kostelića. Nalazi se na trećem mjestu sa 404 boda. Pet više ima drugoplasirani Austrijanac Walchhofer, dok je prvi Svindal sa 435 bodova.

Na veleslalomu Svjetskog kupa u Adelbodenu Ivica Kostelić je zauzeo odlično peto mjesto nakon izvrsne druge vožnje. Pobjednici su, podsjetimo, bili Svindal i Richard u vremenu 2.25:28, a za njima je Ivica zaostao samo 24 stotinke...

Ovim rezultatom Ivica je u ukupnom poretku Svjetskog kupa došao na treće mjesto sa 404 boda. Nakon utrke Ivica je izjavio:

- Moj drugi najbolji veleslalomski rezultat u karijeri. Nakon Alta Badije i drugog mjesta sada sam i u Adelbodenu zauzeo odlično peto mjesto, a to su dvije najbolje i najzahtjevnije veleslalomske staze na svijetu. Nakon prvog laufa i 19. mjesta bio sam u dobroj poziciji i to sam trebao i iskoristiti što mi je i uspjelo. Staza je već popuštala tako da sam doslovno čuo kako "puca", a i vidljivost je već bila slabija za one iza mene. Sve mi je to išlo u prilog i važno je da sam uspio iskoristiti sve prednosti. Za sutrašnji slalom imam dodatni poticaj. Odlično je krenuo siječanj.

Rezultati, veleslalom u Adelbodenu:

1. Cyprien Richard (Fra) 2:25.28

1. Aksel Lund Svindal (Nor) +0.00

3. Thomas Fanara (Fra) +0.20

4. Benjamin Raich (Aut) +0.22

5. Ivica Kostelić (Hrv) +0.24

...

Ukupni redoslijed:

1. Aksel Lund Svindal (Nor) 435

2. Michael Walchhofer (Au) 409

3. Ivica Kostelić (Hrv) 404

4. Silvan Zurbriggen (Švi) 395

5. Ted Ligety (SAD) 79

...

86. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 14

...

Redoslijed u veleslalomu:

1. Ted Ligety (SAD) 303

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 265

3. Cyprien Richard (Fra) 242

...

10. Ivica Kostelić (Hrv) 81

...

Švicarski Adelboden u subotu je domaćin četvrtom veleslalomu sezone Svjetskog kupa skijaša. Nakon prve vožnje slika je ista kao i na sve prethodne tri utrke.

Naime, u vodstvu se nalazi američki skijaš Ted Ligety koji je dobio i uvodna tri veleslaloma . Ostvario je pobjedničko vrijeme od jedne minute, trinaest sekundi i 33 stotinke, a najbliži mu je pratitelj domaći aduit Carlo Janka sa 36 stotinki zaostatka. Iza njih su redom Austrijanac Benjamin Raich, pa Francuz Thomas Fanara, još jedan Austrijanac Philipp Schoerghofer, te Norvežanin Aksel Lund Svindal.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić je odvozio prvi lauf solidno, s tim da je u gornjem dijelu bio slabiji, a u donjem nešto bolji, a njegovo vrijeme se, pak, zaustavilo na 1.42 sekunde zaostatka za Ligetyjem. Donijelo je to Ivici 19. mjesto prije starta druge vožnje.

Rezultati, veleslalom u Adelbodenu (prva vožnja, neslužbeno):

1. Ted Ligety (SAD) 1:13.33

2. Carlo Janka (Švi) +0.36

3. Benjamin Raich (Aut) +0.47

4. Thomas Fanara (Fra) +0.49

5. Philipp Schoerghofer (Aut) +0.62

...

19. Ivica Kostelić (Hrv) +1.42

...





Linker
15. travanj 2024 04:10