Šimun Borovčak
 faceebook
KARTING

MALOM ŠIMUNU TEK JE ŠEST GODINA, A VEĆ ODUŠEVLJAVA ZA VOLANOM 'Sve je krenulo u Austriji. Tada mi je rekao - tata želim voziti formulu'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. veljača 2020. 19:55

Šimun Borovčak dijete je od svega 6 godina koje je u nepune dvije godine prešlo put od prvog ulaska u karting do titule prvaka međunarodnog karting natjecanja, SportStil kupa u klasi od 6 do 8 godina. Mali Šimun najmlađi je vozač klase i ujedno jedini predstavnik Hrvatske na spomenutom natjecanju, a ljubav prema motosportu počeo je pokazivati s 4 godine prateći Formulu 1.

- Znao je već tada nabrajati najbrže bolide i svoje najdraže vozače, a sve je krenulo kada smo otišli na utrku Formule 1 u Austriju. Tada mi je sav naježen rekao “tata, ja želim voziti formulu” - ispričat će otac Tin Borovčak.

Iako je zvučalo kao dječački san svakog sina, otac mu je odlučio i to priuštiti. Već pri prvom susretu s kartingom, Šimun je pokazao izuzetne motoričke sposobnosti i rijetko viđen talent do mjere da je djelatnike karting centra ostavio bez teksta. Već u tom trenutku bilo je jasno da u kartingu sjedi budući prvak.

Sljedeći koraci bili su izuzetno teški, otkrivanje karting sporta, pravila natjecanja i ostalih detalja. Nakon pomnog istraživanja, stupili su u kontakt s HAKS-om gdje ih je sportski direktor Mario Moslavac uputio na Zagrebačku karting školu, odnosno Darka i Vjekoslava Kozarca koji su malog Šimuna bolje upoznali s karting svijetom, pravilima, odricanjima i trudom koji je potrebno uložiti.

No Šimunova ljubav i talent su samo rasli pa je naposljetku nakon ispitivanja Šimunovih vozačkih sposobnosti i poznavanja karting pravila, dobio odobrenje da se može natjecati na domaćoj i međunarodnoj sceni. Nakon što je dobio licencu, Šimun je upisan u klub AK Ina Delta te od kluba i ZAS-a dobio na korištenje svoj prvi karting za treninge i natjecanja, a tada zapravo počinje ova velika priča.

U rujnu 2018. dobio je priliku odvoziti posljednju utrku natjecateljske sezone i time iskusio prvo pravo natjecanje što je bilo dovoljno da stekne sliku što ga čeka i kako se pripremiti za svoju prvu, pravu, sezonu. U početku 2019. Šimun počinje voziti međunarodni Sportstil Cup u klasi mini 50 te Baby kart u Prvenstvu Hrvatske.

- Već je i sami dolazak na spomenuto prvenstvo bio veliko postignuće, ali mnogo faktora je bilo “protiv” Šimuna. Priprema kartinga, odabir guma, transmisije i namještanje omjera goriva i zraka samo su dio znanosti o kartingu te je normalna praksa da svakog malog natjecatelja prati iskusan mehaničar ili barem otac koji se u to razumije - objasnit će Borovčak senior, inače trgovac, ali koji se silom prilika snašao i priučio kako pripremiti bolid.

U konkurenciji ostalih, starijih dječaka, koji dolaze iz zemalja gdje je karting medijski praćen sport, a sponzoriranje mladih talenata praksa, Šimun je pokazao da su za pobjedu potrebni talent, ljubav i podrška, jedine tri stvari koje je Šimun bezgranično imao na svojoj strani.

- Nakon odvoženih 12 utrka, Šimun je “pomeo” konkurenciju s tri pobjede i ukupno deset plasmana na postolje te postao međunarodni prvak Sporstil kupa što mu je omogućilo testiranje za jaču klasu, Micro Max, gdje je Šimun ponovno izazvao oduševljenje. Okupljeni poznavaoci karting sporta imali su samo jednu, složnu, reakciju “ovog malog treba podržati i samo mu je nebo granica...” - ponosno će zaključiti otac Tin.

Linker
23. travanj 2024 11:27