Boris Kovacev / CROPIX
TKO ĆE BITI NOVI SLJEMENSKI KRALJ?

NEMA APSOLUTNOG MAJSTORA, ALI I BEZ NJEGA JE KONKURENCIJA GOLEMA! U organizaciji trljaju ruke: 'Ne sjećam se da smo ovo imali u zadnjih deset godina'

TRAŽI SE NOVI KRALJ ZAGREBA Odlazak Marcela Hirschera u skijašku mirovinu isprazio je i sljemensko prijestolje, a po svemu sudeći danas nas očekuje spektakularna utrka i borba na Crvenom spustu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 04. siječanj 2020. 22:24

Tijekom svog niza od osam ukupnih pobjeda u Svjetskom kupu, Marcel Hirscher je od 2012. do prošle godine osvojio pet od šest u tom razdoblju održanih sljemenskih utrka. Apsolutni kralj Sljemena čiji rekord ove godine nije uspjela izjednačiti Mikaela Shiffrin, ljetos je pak abdicirao, zaključio velebnu karijeru u kojoj je gotovo cijelo desetljeće bio nedodirljiv za sve.

I zato možemo biti ponosni da je Austrijanac baš kod nas, tu u Zagrebu odvozio neke od svojih najboljih utrka, da mu je sljemenska kruna uvijek bila jedan od najdražih trofeja u Svjetskom kupu.

Zbog svega toga pomalo je nevjerojatno zamišljati mušku utrku na Sljemenu bez velikog Austrijanca, nevjerica na tragu one nastale odlaskom Janice Kostelić i godinama kasnije brata joj Ivice. Davno su prošli i dani Marlies Schild, još jedne zagrebačke miljenice, što pak polako postaje Petra Vlhova, a danas ćemo saznati tko će pokušati “ispuniti cipele” Marcela Hirchera. Prijestolje je upražnjeno, čeka se naslijednik...

- I bez Hirchera je konkurencija dovoljno jaka - prisnažit će naš adut Samuel Kolega.

- Gledao sam žensku utrku i ono važno je da je staza izdržala.

Da s te strane problema nema potvrdio je i voditelj natjecanja Reno Fleiss.

Bravurozna staza

- Ne sjećam se da smo u posljednjih 10 godina imali tvrđu stazu s ovako sjajnim gripom. Pogodili smo s nekim stvarima, vrijeme nam je prvo malo pomoglo pa odmoglo, posljednjih dana vlada inverzija, odnosno na Sljemenu je toplije nego u gradu. I opet nakon ženske utrke nismo na stazi imali nijedan trag dublji od pola centimetra. Nije to mala stvar nakon utrke Svjetskog kupa - zadovoljno i s pravom ponosno izgledao je Fleiss.

Opet, u nedjelju može biti još i bolje...

- Pomoći će nam niže temperature preko noći jer nakon što očistimo stazu će se taj gornji sloj zalediti i za mušku utrku ćemo imati barvuroznu stazu.

Nju će pak prvi testirati Ramon Zenhäusern, koji je u petak na Trgu kralja Tomislava izvukao startnu “jedinicu” za današnju utrku.

- Volim ići prvi, a tu se nadam svom prvom postolju nakon što sam tri puta u Zagrebu bio četvrti - poručio je Švicarac.

Među 15 onih čiji su se startni brojevi izvlačili bila su i dva sljemenska kralja s obzirom da je Andre Myhrer u ovoj utrci pobijedio još prije devet godina, dok je Manfred Mölgg jedini 2017. prekinuo Hirscherov niz.

Jedan od ‘klasika’

Međutim, dva veterana su danas u drugoj jakosnoj skupini slalomaša, a glavni favoriti su Henrik Kristoffersen i Alexis Pinturault.

- Ovdje je uvijek sjajno skijati zbog ozračja oko staze i baš se silno radujem utrci - umilio se Francuz navijačima.

- Moram se dobro osjećati kad sam u Zagrebu, sretan sam kad dolazim ovamo, a imam i silan motiv u tome da još nisam pobijedio na Sljemenu. Dva puta sam do sada bio na postolju, oba puta treći, ovaj put želim puno više - istaknuo je Norvežanin.

Veliki kompliment organizatorima udijelio je i Daniel Yule, još jedan Švicarac s velikim ambicijama u slalomu...

- Siječanj je moj omiljeni mjesec, a s obzirom da je zagrebačka utrka jedan od “klasika” u programu Svjetskog kupa, pobjeda bi mi sigurno nešto više značila.

Međutim, pobjednik na izvlačenju brojeva bio je Michael Matt s izjavom dana...

- Želim biti agresivan i moram biti brži - koncizno je utrku najavio Austrijanac, mlađi brat daleko poznatijeg Marija Matta.

STARTNA LISTA PRVIH 15

1. Ramon Zenhäusern (Švi)

2. Alexis Pinturault (Fra)

3. Henrik Kristoffersen (Nor)

4. Michael Matt (Aut)

5. Clement Noel (Fra)

6. Daniel Yule (Švi)

7. Manuel Feller (Aut)

8. Marco Schwarz (Aut)

9. Manfred Mölgg (Ita)

10. Victor Muffat-Jeandet (Fra)

11. Sebastian Foss-Solevaag (Nor)

12. Stefano Gross (Ita)

13. Loic Meillard (Švi)

14. Andre Myhrer (Šve)

15. Dave Ryding (VBr)

STARTNA LISTA ZA HRVATSKE SKIJAŠE

17 Istok Rodeš

20 Elias Kolega

27 Matej Vidović

61 Filip Zubčić

62 Samuel Kolega

63 Leon Nikić

Linker
24. travanj 2024 23:44