CROPIX
OD NJEGA SE PUNO OČEKUJE

NJEGOV POVRATAK U REPREZENTACIJU IZAZIVA NAJVEĆE ZANIMANJE I POSEBNO VESELI IZBORNIKA 'Bolji smo od Srbije i ne bojim se za svoj napad'

MARKO MAMIĆ Lijevi vanjski čiji povratak u reprezentaciju nakon duge stanke izaziva najveće zanimanje i posebno veseli izbornika
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. travanj 2019. 13:33

Prije dvije godine u Francuskoj je bljesnuo i svi su rekli, konačno smo riješili problem lijevog vanjskog. Igrao je na Euru u Hrvatskoj, a onda se ozlijedio i do danas praktički nije bio u sastavu. Marko Mamić vraća se u reprezentaciju nakon duge stanke i to je stvar koja i izbornika Červara najviše veseli. Ove sezone je zdrav, igra sve više, jedina mana te igre je što više igra obranu, a manje napad, a nama je potreban igrač u oba smjera. I u tome je najveći upitnik pred izbornikom i samim Mamićem koji se želi konačno potvrditi kao sigurna varijanta naše igre.

Sad je sve dobro

Prvo pitanje - kako zdravlje?

- Sad u zadnje vrijeme mogu reći da je dobro, da mogu odigrati konstantno. Bilo je problema nakon povratka, jer kako to obično ide, iza jedne ozljede stvori se druga, ali sada je to prošlost.

Ključno pitanje je koliko činjenica da više igrate obranu nego napad ima utjecaja na vašu izvedbu koja se očekuje u dresu reprezentacije?

- To je činjenica, ali mislim da takva stvar ne može utjecati na moje samopouzdanje nakon što sam deset prethodnih godina igrao napad. Nemam straha, ja igram i napad u Poljskoj ligi, tako da imam dobar osjećaj i mislim da to neće biti problem u reprezentaciji.

Kako Dušebajev objašnjava manje minuta u napadu?

- To su različita objašnjenja. Prvo je bio novi sustav igre, pa onda ozljeda, a sada u zadnje vrijeme i nema nekih objašnjenja. No, to je profesionalizam, trener zacrta neke stvari, odluči i ti se toga moraš držati da bi bio dio cjeline. Naravno da ja nisam sretan zbog toga, jer smatram da mogu i trebam igrati više, ali to moram poštivati.

Pariz, Francuska, 270117.
Dvorana AccorHotels Arena.
Polufinalna utakmica svjetskog prvenstva izmedju Hrvatske i Norveske.
Na fotografiji: Marko Mamic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Dokazat ću se

Mnogi su preporučili odlazak...

- Istina i ja sam razmišljao o tome. Ponuda je bilo, nisu problem, i iz Njemačke i iz Wisle, ali ja sam pod ugovorom koji traje još pune dvije godine i to nije stvar o kojoj ja mogu odlučiti sam, niti me se pita. U pitanju su i odšteta i druge stvari, no vjerujem da ću ubuduće pokazati da mogu i više. Vjerujem u sebe, dokazat ću se.

Ali s obzirom na obrambenu specijalizaciju, tu ste jako napredovali?

- Samom igrom igrač napreduje, uči iz grešaka i uz potporu suigrača napreduje. Jesam, bolji sam na tom planu nego što sam bio, definitivno.

PSG vas čeka u četvrtfinalu Lige prvaka?

- Favoriti jesu, ali mi smo dobra momčad i svakome možemo biti nezgodni, što smo već pokazali. Vratit će nam se Jurecki i Cindrić i sigurno je da i mi sebe vidimo na završnom turniru u Kölnu. Bit će to dvije vrlo jake utakmice u kojima su oni favoriti. No, ako želiš ići u Köln moraš moći pobijediti svakoga.

Srbija će u Beogradu biti nezgodan protivnik, nisu top kvaliteta, ali kvaliteta jesu?

- Mislim da smo bolja reprezentacija od njih. Imaju dosta mladih igrača koji nam zvuče nepoznato. No, imat će veliku podršku s tribina. Mi kao momčad koja puca na visoko na svakom natjecanju moramo pokazati našu snagu u takvim utakmicama. Bit će žestoka atmosfera, no treba biti hladan, gledati na to profesionalno.

Rouen, 140117.
Gradska sportska dvorana Kindarena.
Utakmica 2. kola skupine C Svjetskog rukometnog prvenstva izmedju Hrvatske i Madjarske.
Na fotografiji: Marko Mamic. 
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Jako sam motiviran

Jeste li zadovoljni dosadašnjom karijerom koja vas je vodila preko Dunkerquea i Kielcea do reprezentacije?

- 25 godina imam, nisam se pomirio s lošim stvarima. Motiviran sam za velike stvari. S pola godine konstante sigurno bih bio bolji i nadam se da će se to konačno dogoditi. I zadnje SP je pokazalo da mogu, iako sam čak bio mlađi tada. Kažem, jedino mi je važno da ozljeda ne bude. Ostalo će se vidjeti - zaključio je igrač od kojeg imamo najveća očekivanja.

Riješi li nam on taj problem koji postoji, bit ćemo vrlo nezgodna reprezentaciji čak i Danskoj i Francuskoj.

Hrvatskih 18 za Srbiju

Vratari: Marin Šego, Filip Ivić.

Lijeva krila: Manuel Štrlek, David Mandić.

Desna krila: Ivan Vida, Josip Božić Pavletić.

Pivoti: Željko Musa, Marin Šipić, Kristijan Bećiri.

Lijevi vanjski: Marko Mamić, Halil Jaganjac.

Srednji vanjski: Domagoj Duvnjak, Igor Karačić, Ante Gadža.

Desni vanjski: Jakov Vranković, Luka Stepančić, Ivan Sršen, Josip Vekić.

Otpali sa popisa 28: Matej Ašanin, Moreno Car, Valentino Ravnić, Lovro Mihić, Tin Konrec, Zlatko Horvat, Luka Cindrić, Matej Hrstić, Šime Ivić, Lovro Jotić.

Dvije promjene u Srbiji

Izbornik Srbije Nenad Peruničić naknadno je pozvao Ivana Dimitrijevića i Stevana Sretenovića, dva vanjska igrača koji će zamijeniti ozlijeđene Nemanju Obradovića i Jovicu Nikolića.

No, recimo da su to kada se radi o sustavu igre koji je postojao na SP samo kozmetički zahvati. Glavni igrači su u pogonu.

Linker
24. travanj 2024 07:43