ZVONKO PAVIC Cropix
NA KRAJU SLAVLJE

Neočekivano teška pobjeda hrvatskih odbojkašica u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, savladale su Izraelke

Hrvatske odbojkašice su neočekivano teško pobijedile Izrael u gostima s 3:1
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 21:35

Po svim predviđanjima, ali i po rejtingu, trebala je to biti još jedna lagana pobjeda hrvatske odbojkaške ženske reprezentacije u izraelskoj Haderi, protiv domaće selekcije u 2. kolu kvalifikacijske skupine A za odlazak na Europsko prvenstvo dogodine. I bila je na kraju pobjeda, ali sve samo ne lagana. Meč je potrajao čak 135 minuta čiste igre!

Iako su Hrvatice stigle u Izrael bez kapetanice i prve zvijezde ovog sastava, Samante Fabris, koja odrađuje rehabilitaciju u Zagrebu, sastav koji naš izbornik Ferhat Akbas ima garantirao je pobjedu bez stresa. Ipak, prvi je set odredio cijeli meč.

Ušle su naše reprezentativke nekako mlako u susret, ne očekujući valjda da će domaće pokazati toliko žilav otpor. Vodile su u tom prvom dijelu naše djevojke tri puta sa po 3 poena, no isto tako treba reći da su dva puta +3 imale i Izraelke. No, svaki puta kada su se trebale rezultatski odvojiti uslijedio bi neki ‘poklon poen gošćama‘. Na kraju je statistika pokazala da je Hrvatska u prvom setu koji je trajao 34 minute, imala čak 11 neforsiranih pogrešaka, dakle direktnih poena darovanih suparnicama, a kada set ode na razliku, i domaće ga dobiju 28:26, onda je jasno gdje je bio uzrok gubitku prvog seta. Naše bolje u bloku (4-1), servisu (3-2) i napadu (15-14), same su vlastitim pogreškama prvi set gurnule u ruke domaćima.

Drugi ipak nešto bolji, kompaktniji, srednju blokericu Emu Strunjak zamijenila je Martina Šamadan, pa kod 13:9 prvi puta Hrvatska ima +4, a kod 18:11 i +7, i naizgled je drugi set lagano dobijen. Samo naizgled, jer domaće stižu do 20:22, ali naša je ekipa ipak dovoljno iskusna da odradi taj set do kraja, za 25:20 i izjednačenje od 1-1 u setovima. Uzgred, u tom smo setu broj pogrešaka smanjili na 5!

Izraelke su osjetile svoju priliku, neočekivanu i za njih, i pojačale su agresivnost u trećem setu, u kojem se našoj reprezentaciji kod 4:4 dogodila jedna neugodna situacija. Iz igre je zbog ozljede morala Izabela Štimac, naš jedini libero, pa je mlada primačica-pucačica Dijana Karatović preko dresa obukla marker i preuzela njezinu ulogu, i to vrlo uspješno.

Ponovno se igralo poen za poen, bez izrazitijeg vodstva Hrvatske, sve do 18:13, rezultatskog odvajanja koje je domaći izbornik Gal Galili pokušao spriječiti time-outom. U čemu su uspjeli, pa sada naš izbornik Akbas traži minutu odmora kod 21:20 za Hrvatsku, nakon što smo vodili 21:17. Ponovno stresna završnica, Hrvatska ne koristi tri set lopte, doduše niti Izraelke dvije, da bi na kraju poenom Miloš i blokom Butigan Hrvatska dobila treći set sa 31:29 nakon čak 44 minute igre, za vodstvo od 2-1.

Nakon više od dva sata igre domaće ekipa počinje pokazivati znakove umora, njihova fanatičnost u obrani više nije toliko agresivna, pa Hrvatska u četvrtom setu polako preuzima kontrolu igre u svoje ruke. Vode naše 6:2, 11:6 i 13:7, blok funkcionira za razliku od napada gdje se igra ‘na refule‘, ali domaće se još uvijek nisu predale pa kod 16:14 izbornik Akbas uzima time-out. U finiš seta ulazi Hrvatska s prednošću od 21:15 i odlazi do 25:16, za konačnu pobjedu od 3-1.

Hrvatska je bila bolja u bloku (12-9), servisu (8-3), napadu (62-52), prijemu servisa (67-51%), napravivši čak 29 neforsiranih pogrešaka (25 Izrael). Korektorica Mika Grbavica 18 poena, po 16 primačica-pucačica Laura Miloš i srednja blokerica Božana Butigan, kod domaćih Polina Malik 30 poena.

Linker
08. rujan 2022 11:28