Ivo Ravlic/ CROPIX
22. MARATON LAĐA

ONO ŠTO JE ALKA SINJU I CETINSKOJ KRAJINI, TO JE MARATON LAĐA DOLINI NERETVE Prije 22 godine bio sam ‘luđak’, ali smo spasili lađu i imamo spektakl

Maraton lađa, utrka autohtonih plovila za Domagojev štit, u subotu ima 22. izdanje i ponovo će 30 momčadi u isto toliko neretvanskih lađa zapjeniti Neretvu od Metkovića preko Opuzena do Ploča
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 13:36

Već više od 20 godina druge subote u kolovozu održava se tradicionalni Maraton lađa na Neretvi od Metkovića preko Opuzena do Ploča. Zapjenit će se Neretva i ove godine, 10. kolovoza, i to 22. put, od zaveslaja 30 lađarskih momčadi u isto toliko prepoznatljivih neretvanskih lađa s ukupno preko 400 natjecatelja.

Ono što je Alka Sinju i Cetinskoj krajini, to je Maraton lađa dolini Neretve. Ta amaterska utrka lađa, tradicionalnih autohtonih plovila, održava se jedanput godišnje, a cilj je očuvati izvornu neretvansku lađu i otrgnuti je od zaborava i propadanja.

Ništa bez bubnjara

Posadu čini 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar), a tijekom natjecanja dopuštena je zamjena do šest veslača u Opuzenu, na polovici maratona. Da bi se osigurali isti uvjeti za sve natjecatelje, prionulo se izgradnji identičnih lađa, što je završeno 2007. i na 10. jubilarnom maratonu nastupile su prvi put 33 jednake lađe.

- Za mnoge sam bio luđak, pitali su odakle mi to da će netko veslati 20-ak kilometara, i to u lađi kakvih ima samo nekoliko na Neretvi. Međutim, bilo je dovoljno onih koji su prihvatili moju ideju, prepoznali maraton i spasili smo lađu - kaže Opuzenac Milojko Glasović, idejni začetnik ove jedinstvene sportske, kulturne i tradicijske manifestacije.
Prema prognozama dobrih poznavatelja lađarskih zbivanja, ovogodišnje, 22. izdanje moglo bi ponuditi zanimljivu i neizvjesnu borbu za velik pobjednički Štit kneza Domagoja. Po tim procjenama, u prvi plan iskaču tri lađarske posade, prošlogodišnji pobjednici Stablina, najtrofejnija lađarska družina Gusara iz Komina i Crni put.

Uvažavanje suparnika

Te su momčadi najviše pokazale na oglednim natjecanjima održanima u Zagrebu, Kominu, Krvavcu, Metkoviću i Peračkom Blatu, ali u njihovim redovima nema euforičnih najava, uvažavaju se najozbiljniji konkurenti, a svi su jednoglasni u najavi da bi ovo moglo biti još jedno spektakularno nadmetanje.

- Radili smo dobro i naporno pod paskom trenera Ivana Šabjana, ​povratnika u naše redove, s kojim smo 2015. godine prvi put bili slavodobitnici. Želja je svakako obraniti zlato od prošle godine, neka od medalja ne bi trebala biti upitna. Uz jedno novo ime momčad je identična šampionskoj od prošle godine, opasni su Crni put, Gusari, a ne smijemo iz vida izgubiti Argonaute iz Bjelovara, kao ni Zagreb - govori Stipe Pijević, parićar zlatnih veslača Stabline.

Studiozan i naporan višemjesečni rad, što na suhom što na vodi, krasi najtrofejniju lađarsku udrugu, Gusare iz Komina. Ove će godine biti lišeni usluga svog kapetana i uzora, najtrofejnijeg neretvanskog lađara Hrvoja Medaka, kojeg je krovna lađarska udruga suspendirala. Možda zbog toga zapnu još žešće, možda proradi kominski dišpet. Rezultati iz pripremnog razdoblja idu im u prilog.

- Zadovoljni smo odrađenim, postupno dižemo formu i sve tempiramo za sam dan maratona. Hendikepirani smo izostankom našeg dunda Hrvoja, međutim zdravi smo i orni za velik okršaj s ekipama iz najužeg kruga favorita. Naše su želje poznate, bit će to teška i iscrpljujuća borba, vjerujem, na zadovoljstvo svih onih koji će taj dan biti uz Neretvu i pratiti ovo natjecanje - najavljuje parićar gusarske posade Željko Vlahović Miki, potiho se nadajući reprizi 2017. godine, s 20. maratona.

‘Prijetnje’ iz Zagreba i Bjelovara

Posljednjih su šest godina pri samom vrhu, po jedanput su bili pobjednici i doprvaci, dva puta brončani, a rezultati s pripremnih nastupa daju im za pravo da i ovoga puta budu među glavnim favoritima. Posebno impresivni bili su na Kupu Župe Bagalovići, kada su veslanjem podsjetili na Crne mambe iz 2014. godine i upisali zasad jedino zlato.

- Šest smo mjeseci vježbali tri puta tjedno, osjećamo se dobro i spremno za veliku borbu koja nas očekuje. Momčad je spoj mladosti i iskustva, a osnovni su cilj i želja plasman na pobjedničko postolje. Bit će zanimljivo i neizvjesno, vjerujem da ćemo biti pravi u subotu i to junački odraditi. Stablina i Gusari suparnici su vrijedni poštovanja, a trebat će ozbiljno pripaziti i na momčadi Zagreba te Argonaute i Šumare iz Bjelovara - naglašava Matko Volarević, lađar koji s Crnim putom potpisuje sve njihove uspjehe.

Linker
16. travanj 2024 07:22