TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
SLAVLJE U SPLITU I KNINU

Detalj drame koji je mnogima promaknuo: Matei Jelić u ključnim trenucima pomogao i protivnički trener!?

Članovi Matejinog i Tonijevog kluba zajednički su navijali i gledali borbe svojih klupskih kolega
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. srpanj 2021. 18:13

Prije 21 godinnu zajedno sa dizačima utega gledali smo prijenos iz Sydneya kada je Nikolaj Pešalov osvojio olimpijsko zlato, a jučer se novim zlatom na Igrama okitila Matea Jelić, članica splitskog TK Marjana.
- Nitko kao Marjan iz Splita - orila se pjesma u splitskom caffeu Luna, odmah pored zgrade Slobodne Dalmacije.


Marjan nije park šuma, Marjan je teakwondo klub koji ima olimpijsku pobjednicu, 23-godišnju Mateu Jelić. Okupilo se u splitskom caffeu na cesti prema Poljudu 30-ak mlađahnih članova Marjana koji su žestoko bodrili svoju suborkinju Mateu na putu ka zlatu.

Grupa mala, ali odabrana. I glasna. Svratio je i poneki turist znatiželjnik kojeg su privukli slika i zvučna kulisa. Mladići i djevojke u crvenim dresovima koji su navijali netremice gledajući u TV ekran.
- Što se ovdje događa - upitao nas je postariji Nijemac na engleskom.


- Hrvatska se bori za zlato na Olimpic games u Tokiju -odgovorili smo.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix


Zadovoljan je Nijemac bio odgovorom, ali nije ga taekwondo dojmio kao sport. Više ga je zanimao Hajduk s pitanjem "kako najlakše doći do stadiona?". Pravo, samo pravo, kazali smo Nijemcu.


Ne čudi njegov interes, Hajduk je najpoznatiji u gradu, ali medalje nosi taekwondo. Nakon bronce Lucije Zaninović iz Londona, u jednom danu borci Marjana donijeli su u broncu i zlato na Olimpijskim igrama.
- Sustav financiranja sporta je takav da se uvijek ovisi o rezultatima. Imamo 76 svjetskih i europskih medalja, 34 seniorska medalje za klub. Zadnja olimpijska medalja bila je Lucije Zaninović 2012. u Londonu. Prije pet godina u Riju su naše predstavnce nesretno ostale bez medalje, a sada nam se to vratilo kroz Kanaeta i posebno Mateju Jelić. Prva muška medalja, prvo žensko zlato, sve iz Marjana - ponosno je kazao tajnik kluba, Sandro Deak.


Erupcija oduševljenja nastala je u splitskoj Luni već prilikom prve jasne naznake da bi zlato moglo u Split, a potpuni delirijum u trenutku kada je osvojila zlato spektakularnim preokretom.
- I kada je gubila znala sam da može preokrenuti - ispričala nam je Matejina najbolja prijateljica, također trofejna članicaTK Marjana, Bruna Vuletić.


- Možda joj je pomogao i britanski trener sa svojim traženjem pregleda snimke. Dobila je vrijeme za oporavak, da može u finišu još jače krenuti. Ali, kako je napeta bila treća runda. Baš za šampione, a Matea je potvrdila kakva je klasa, potvrdila je da je broj jedan u svijetu - kazala nam je Bruna Vuletić.


Redovno je Bruna bila u kontaktu s Matejom, kaže, osjećala je da je njena prijateljica spreman za velika djela. Otkrila nam je o čemu su razgovarale.
- Razgovarale smo, znala sam da je spremna. Kako? Posložena je u glavi, osjetila sam da može puno napraviti. Rekle smo jedna drugoj, idemo kao da smo zajedno, baš kao pred tri mjeseca kada smo u Parizu osvojile prvo mjesto. Tako se i dogodilo, Ponosna sam što je Matea uzela zlato, ponosan sam na trenere i naš klub - poručila je Bruna.


Kako će se proslaviti zlato kada se Matea vrati u Split?
- Uff, ne znam. Čeka Mateu slavlje u Splitu i u Kninu, morat će dobro rasporediti snage, ha, ha...


Što ćete joj reći kada se čujete nakon zlata?
- Još mi nije došlo do glave koliko je ovo veliki rezultat. Trenirali smo, pripremali se, ali treba prespavati i osjetiti svu veličinu rezultata. Onda ću znati što ću joj reći.


Što će za Mateu pripremiti njen TK Marjan, upitali smo tajnika Deaka. Kako će klub kapitalizirati olimpijsko zlato svoje borkinje?
- Pred dva mjeseca smo otvorili novi sportski dom gdje su bile zadnje pripreme za Olimpijske igre. Naš plan je upisati još djece, privući ih u taekwondo, a dobra je stvar što su naši prvaci iz različitih splitskih kvartova čime postižemo veću popularnost ovog sporta. Kada imaš 300 sparinga partnera, iz toga izađe 30 boraca između kojih se izbalansira kvaliteta za dvoje osvajača medalja. Dugo smo čekali novi veliki rezultat, a Mateji je zlato najveća nagrada, veće nema - kazao je Deak i otkrio zanimljiv detalj iz Mateine karijere.


- Kada je 2014. godine postala svjetska juniorska prvakinja, rekla nam je "moj cilj je zlato u Tokiju". Nakon sedam godina je dočekala ispunjenje svog cilja i sna.

Linker
24. travanj 2024 05:02