Hidilyn Diaz
 VINCENZO PINTO Afp
PREGLED DANA U TOKIJU

Filipinci stigli do povijesnog zlata, favorizirani Talijan zaustavljen na putu do velike pobjede

Ruski gimnastičari uzeli su zlatnu medalju u momčadskom višeboju, Filipinka ispisala povijest.
Piše: HINAObjavljeno: 26. srpanj 2021. 16:18

Ka Long Cheung iz Hong Konga novi je olimpijski pobjednik u floretu, dok je Ruskinja Sofija Pozdniakova osvojila zlato u sablji na olimpijskim igrama u Tokiju.

Cheung je u finalu pobijedio branitelja naslova Talijana Danielea Garozza sa 15-11 ostvarivši najveći uspjeh u karijeri.

Garozzo je tijekom karijere osvojio olimpijsko zlato i tri zlata na svjetskim prvenstvima, no protiv Cheunga nije pronašao put do pobjede.

U susretu za broncu Čeh Alexander Choupenitch je pobijedio Japanca Takahira Shikinea sa 15-8,

U ženskoj konkurenciji na programu je bila sablja.

Zlato je osvojila Ruskinja Sofija Pozdniakova koja je u finalu pobijedila sunarodnjakinju i imenjakinju Velikaju sa 15-11.

Dvostruka svjetska i dvostruka europska prvakinja je tako svoju riznicu medalja obogatila i olimpijskim zlatom, dok je Velikaja osvojila i treće uzastopno olimpijsko srebro nakon što je gubila finala u Rio de Janeiru i Londonu.

Treća je bila Francuskinja Manon Brunet nakon pobjede 15-6 protiv Mađarice Anne Marton.


Gimnastičari Rusije novi su olimpijski pobjednici u momčadskom višeboju, a do zlatne medalje su došli s najmanjom razlikom u povijesti u odnosu na drugoplasirane Japance, od kojih su bili bolji za samo 103 tisućinke boda, dok je trećeplasirana reprezentacija Kine za Rusima zaostala samo 606 tisućinki.

O redoslijedu reprezentacija je odlučivala zadnja rotacija, na kojoj su Kinezi i Japanci bili na preči, a Rusi na tlu. Ruska reprezentacija je do zadnje sprave došla s ukupnim zbrojem bodova 219,868, Kinezi su bili drugi (219,228), a Japanci treći (218,597).

image
MARTIN BUREAU Afp

Iz nastupa u nastup ruska se prednost topila i o svemu se odlučivala posljednja trojica vježbača. Kinez Chaopan Lin je dobio 14.133, što nije bilo dovoljno da bi se Kina popela na vrh pobjedničkog postolja. Sjajnu je vježbu na preči izveo Daiki Hashimoto te s ocjenom 15.100 doveo Japance na prvo mjesto uoči posljednjeg ruskog vježbača na tlu.

Nikita Nagornji je izveo najbolje ocjenjenu vježbu na tlu momčadskog finala u višeboju, a njegovih 14,666 bodova bilo je dovoljno da Rusija prvi put nakon 25 godina osvoji zlato. Japanci su ostali 103 tisućinke daleko od obrane naslova osvojenog prije pet godina u Rio de Janeiru, kad su Rusi osvojili srebro, a Kinezi broncu kao i u Tokiju.


Filipinka Hidily Diaz osvojila je zlatnu medalju u dizanju utega u kategoriji do 55 kilograma osvojivši prvo olimpijsko zlato u povijesti svoje zemlje.

Filipinski sportaši su do Tokija osvojili deset olimpijskih medalja, međutim niti jedno zlato.

Na svojim četvrtim i vjerojatno posljednjim Olimpijskim igrama u povijest se upisala 30-godišnja Diaz koja je podigla ukupno 224 kg, što je olimpijski rekord.

Kineskinja Liao Qiuyun je uzela srebro sa 223 kg, a Kazahstanka Zulfija Činshanlo osvojila je broncu sa 213 kg.

Linker
19. travanj 2024 14:27