ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
VELIKA POBJEDA

Hrvatska odbojkaška reprezentacija nakon 6 godina na Europskom prvenstvu! ‘Ne mogu vam opisati osjećaje‘

Naša odbojkaška reprezentacija je u Nizozemskoj u pet setova svladala domaćina
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. svibanj 2021. 19:36

NIZOZEMSKA - HRVATSKA 2:3 (25:27, 23:25, 25:18, 26:24, 13:15)
APELDOORN - Dvorana Omnisport. Bez gledatelja. Suci: Collados i Kurtiss.


NIZOZEMSKA: Keemink 1, Ter Horst 4, Van der Ent, Dronkers, Jorna, Plak 11, Tuinstra 9, Ottevanger, Abdel-Aziz 2, Van Solkema, Ter Maat 23, Parkinson 6, Andringa 10, Wiltenburg. IZBORNIK: Roberto Piazza.
HRVATSKA: Žukovski 2, Bakonji, Mitrašinović 9, Raič 17, Sedlaček 8, Šarčević, Dukić 1, Šestan 17, Pervan, Marelić, Andrić 12, Mihalj, Zeljković 1, Nikačević 8. IZBORNIK: Emanuele Zanini.



Uspjeli su! Hrvatska muška odbojkaška vrsta nakon šest godina se vraća na Europsko prvenstvo, što će našim odbojkašima biti ukupno četvrta kontinentalna smotra od osamostaljenja.


- Prije svega bi čestitao suigračima, ali i svima doma, svima u Hrvatskoj koji su bili uz nas, koji su vjerovali da možemo ovo ostvariti, plasirati se na Euro - nakon utakmice će uzbuđen i sretan Timofej Žukovski uz nastavak.


- Ne mogu vam opisati osjećaje, ovo smo svi toliko dugo očekivali, nadali se tomu. radili smo mukotrpno za ovo i vjerujte, nećemo vas razočarati na Europskom prvenstvu. Maksimalno ćemo se pripremiti za taj turnir.


Naši bi se reprezentativci vjerojatno plasirali na Europsko prvenstvo čak i porazom 3-2, jer bi po svemu sudeći i tada bili među pet najbolje drugoplasiranih, ali o tomu je nakon pobjede nad jakom Nizozemskom deplasirano uopće i pričati. Izabranici izbornika Zaninija su odigrali sjajnu, a nadasve napornu, uzbudljivu i neizvjesnu utakmicu. Ova je pobjeda građena u više od dva sata igre (131 minutu). Da se u nizozemskom Apeldoornu, u posljednjem kolu kvalifikacija za EP sprema nešto veliko, naznačili su naši igrači nakon prva dva seta. Iznimno izjednačena, ali i vrhunski kvalitetna, te uz sve uz solidnu igru živaca. Uostalom, činjenica da je samo prvi set dobiven rezultatom 27:25 govori dovoljno.


Jedino nešto slabije razdoblje igre u našoj reprezentaciji bio je treći set koji je Oranje načelno lagano dobilo i u kojem su stalno imali solidnu prednost (8:4, 16:10, 21:14). No, u četvrtom setu smo se vratili silnoj borbi na mreži, izmjeni blokova, dobrih prijama i servisa s obje strane. Nizozemci su u ovom setu uglavnom bili u vodstvu, ali minimalnom tek. U jednom je trenutku tek Hrvatska kratko povela (9:8), da bi u završnici slijedila mala drama. Kod 20:20 slijedio je niz nedostatka ponekad sreće, ali i loših obrambenih reakcija, uslijed kojih su Nizozemci došli do četiri set lopte (24:20). No, kolika je jučer bila želja i htijenje s opcijom neodustajanja u naših igrača, pokazali su u sljedećim minutama kada su se uspjeli čudesno vratiti, izjednačiti (24:24), da bi tada ponovo i sreća pomalo bila nizozemskim saveznikom. Jedna je lopta odbijena od naše obrana otišla praktički na tribine.
U presudnom petom setu, najbolja hrvatska igra. Negdje na razini iz prva dva seta, ako ne i bolja. Najveći je dio bodova naša vrsta u tom setu ostvarila jednako kao i početkom utakmice, oštrom dijagonalom u prvom napadu. U kombinaciji s čvrstim blokom, dostatno za pobjedu i odlazak na EP.


Eurovolley će se odigrati od 1. do 19. rujna u Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Finskoj, a suparnike u skupini naši će reprezentativci doznati za dva tjedna kada će se održati ždrijeb u Helsinkiju.
D. Bauer

Linker
16. travanj 2024 05:10