ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
ZANIMLJIVA PROGNOZA

Hrvatska osvaja tri zlatne medalje na Oimpijskim igrama, a Sandra Perković uzima - broncu!?

Najviše medalja trebale bi, sedmi put zaredom, osvojiti Sjedinjene Američke Države - ukupno 96
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 21. srpanj 2021. 10:52

Tri zlata, srebro, pet bronci i 29. mjesto na konačnoj ljestvici medalja. To je olimpijski plijen s kojim bi se hrvatska delegacija za nešto manje od tri tjedna trebala vratiti iz Tokija, barem ako je suditi prema najnovijoj i posljednjoj velikoj prognozi statističkog servisa Gracenote.

Riječ je o godinama najsustavnijem predviđanju ishoda Olimpijskih igara, kako Ljetnih tako i Zimskih, koje je prije pet godina, uoči Rija, ispravno analiziralo da će Hrvatska ostvariti rekordan učinak. Tada su nas čak i malo podcijenili, gađajući sedam medalja, od čega tri zlatne, a završilo je, kao što znamo, s deset medalja i pet zlata.

Kamo sreće da se Gracenoteovi analitičari i ovaj put pokažu konzervativni kad je riječ o hrvatskim sportašima.

Baš kao i u prognozi objavljenoj 100 dana prije Igara, zlata se ponovno očekuju od Tina Srbića (preča), braće Sinković (dvojac bez kormilara) i muškog para u tenisu. Iako nije navedeno jesu li to Nikola Mekić i Mate Pavić ili Marin Čilić i Ivan Dodig, prilično je izvjesno da se radi o najboljem paru svijeta, osvajačima Wimbledona koji ove sezone imaju omjer pobjeda i poraza 48-5.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Favoritkinje

Najveća razlika u odnosu na prognozu iz travnja odnosi se na srebrne medalje koje su tada predviđane Sandri Perković i vaterpolskoj reprezentaciji, a sada Gracenote kao olimpijsku doprvakinju vidi samo judašicu Barbaru Matić. Aktualna svjetska prvakinja iz Budimpešte razveseliti nas može za točno tjedan dana kada će biti među glavnim favoritkinjama u kategoriji do 70 kilograma.

Dvostrukoj olimpijskoj prvakinji Sandra Perković ovaj se put prognozira brončana medalja, baš kao i vaterpolistima koji nastup u skupini otvaraju u nedjelju protiv Kazahstana. Preostale tri bronce Gracenote vidi oko vrata europske prvakinje Matee Jelić (taekwondo, 57 - 67 kg), gimnastičarke Ane Đerek (parter) i streljačice Snježane Pejčić kojoj bi to bila druga bronca nakon 13 godina i Pekinga.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Sveukupno, za Hrvatsku bi Igre u Japanu trebale biti druge najuspješnije od samostalnosti, odmah ispod Rija 2016. Ostvare li se procjene Gracenoteovih statističara, koji prognoze temelje na ostvarenim rezultatima, formi i konkurenciji u Tokiju, treći put zaredom završit ćemo u top 30 ljestvice medalja, što bi bio impresivan doseg. Ipak, Simon Gleave, čelni čovjek za sportsku analizu u tom servisu, još jednom podsjeća da će Igre u Tokiju biti nepredvidive kao nijedne dosad.

Najviše medalja SAD-u

Čak 80 posto kineskih sportaša, kojima se predviđa plasman u top 8 pojedinog sporta i discipline, primjerice, nema nijedan ostvareni službeni rezultat od početka pandemije, što će se sigurno reflektirati i na ishode.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Najviše medalja trebale bi, sedmi put zaredom, osvojiti Sjedinjene Američke Države - ukupno 96, od čega 40 zlatnih, 27 srebrnih i 29 brončanih. Slijede Kina s 33 zlata, Japan s 26 te olimpijski sportaši iz Rusije s 21 zlatnom medaljom. Kad je riječ o našim najbližim susjedima, Srbiji se predviđa za nijansu bolji učinak nego Hrvatskoj (3-2-5), Sloveniji 2-1-3, Crnoj Gori jedno zlato, a Mađarskoj 9-10-9 i plasman u Top 10.

Prognoza za Hrvatsku

Zlato Tin Srbić gimnastika, preča

Zlato V. Sinković/M. Sinković veslanje, dvojac bez kormilara

Zlato Hrvatska tenis, muški parovi

Srebro Barbara Matić judo, 70 kg

Bronca Sandra Perković atletika, disk

Bronca Ana Đerek gimnastika, parter

Bronca Snježana Pejčić streljaštvo, puška 50 m trostav

Bronca Matea Jelić taekwondo, 57-67 kg

Bronca Hrvatska vaterpolo

ZLATNE MEDALJE

Baš kao i u prognozi objavljenoj 100 dana prije Igara, zlata se ponovno očekuju od Tina Srbića (preča), braće Sinković (dvojac bez kormilara) i muškog para u tenisu

SREBRNE MEDALJE

Najveća razlika u odnosu na prognozu iz travnja odnosi se na srebrne medalje koje su tada predviđane Sandri i vaterpolskoj reprezentaciji, a sada Gracenote kao olimpijsku doprvakinju vidi samo judašicu Barbaru Matić

BRONČANE MEDALJE

Sandri se ovaj put prognozira bronca, kao i vaterpolistima. Preostale tri bronce Gracenote vidi oko vrata europske prvakinje Matee Jelić, streljačice Snježane Pejčić te vjerovali ili ne gimnastičarke Anei Đerek

Linker
12. kolovoz 2022 22:57