DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
RIJEČ ZG GRADONAČELNIKA

‘Idući tjedan sjedamo s Dinamom po pitanju Maksimira, a pronašli smo nepravilnosti u financiranju Cibone‘

U petak navečer je Zagreb nagradio svoje najbolje sportaše u 2021. godini
Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. prosinac 2021. 11:18

U izboru Sportskog saveza Zagreba to su braća Sinković, lokosice, dinamovci, Tin Srbić i Lucija Lesjak, ali uz zasluženu čast i pljesak laureatima, apsolutno prva, najjača sportska vijest večeri su riječi gradonačelnika Zagreba - "Bu još penez' za sport".

U redu, nije se baš tako gradonačelnik Tomašević izrazio, zagrebačkim, purgerskim rječnikom. To je čisto naša, novinarova slobodna interpretacija, ali u jednom smo u pravu. Gradonačelnik jest obećao novac, još novca za sport u Zagrebu! Nakon solidne "galame" kako je sport u metropoli financijski zakinut. Nakon što je i Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Zagreba s govornice zavapio

- "...Ako će se nastaviti financijsko osiromašivanje Zagreba..."

Onda je još na scenu stupio i predsjednik države Zoran Milanović rekavši bez uvijanja.

- "... Znam da postoje problemi i dubioze, ali Zagreb je bogat grad. Ovo nije agitacija, ali tu ima jako puno novca..."

image

Tomislav Tomašević

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Jasno, mnogi će reći, lako je predsjedniku pričati kada on o novcu ne odlučuje, ne sastavlja proračun, niti za njega ne odgovara. To jest točno, ali kada Predsjednik Republike nešto veli, to također ima određenu težinu. Međutim, nije tu stala priča o novcu u sportu metropole u svečarskoj atmosferi. Sada je prvi puta i sam gradonačelnik rekao da će novca biti. Da će ga biti još. Citat je - "Mi ćemo biti partner sporta. Trudit ćemo se naći dodatna sredstva za klubove i saveze, još ove godine".

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Pod riječima "još ove godine", teško da gradonačelnik mislim na ovu kalendarsku koja je praktički već minula, već na sljedeću godinu, aktualnu sportsku sezonu. Iznio je gradonačelnik Tomašević i neke probleme.

- Infrastruktura je problem i projekti koji su me dočekali, koji su spremni, a tiču se održavanja sportske infrastrukture, iznose 300 milijuna kuna. Tu nisu uračunati ni maksimirski stadion, niti novi bazen u Španskom, niti Dom sportova koji sam 'traži' 100 milijuna kuna za uređenje, a na koje ne možemo računati iz EU jer po EU to nije vitalna infrastruktura.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Nakon ovakvih riječi, istupa na podiju, bilo je tako logično da smo po okončanju svečanosti prvi ipak 'opkolili' gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

- Potrudit ćemo se da sljedeće godine, u rebalansu proračuna osiguramo više novca za sportske saveze, a ono što će biti najveći izazov je sportska infrastruktura. Sljedeći ćemo tjedan imati razgovore s Upravom Dinama oko maksimirskog stadiona. S druge strane, moramo riješiti hitno Dom sportova jer je on još i oštećen nakon potresa. U razgovorima smo i s Ministarstvom turizma i sporta, za vidjeti na koji način možemo povući neke EU projekte, posebno za sportsku infrastrukturu. Jedan od prioriteta nam je svakako i bolje upravljanje, dakle da Ustanova za upravljanje sportskim objektima obavi znatnije promjene kako bi se sve bolje održavalo. Jako se dugo nije ulagalo u sportsku infrastrukturu Zagreba, pa se onda još dogodio i potres, te je tu nastala šteta.

Kakvi su vaši odnosi, odnosi Gradske uprave s novim čelništvom Sportskom saveza grada Zagreba?

- Imali smo prije koji dan jedan jako dobar sastanak. Imat ćemo ih i još, te sam to ovdje i istaknuo. Zato mi je i stalo doći na ovu svečanost, javno reći da mi je stalo. Razgovori koje vodimo su dobri, slažemo se u velikoj većini ciljeva. Slažemo se da se neke stvari koje dosad nisu bile najbolje, da se raščiste. S druge strane, cilj nam je isti da svaka kuna koja ode iz gradskog proračuna u zagrebački sport, da ona ode doista sportašima, trenerima i da se optimalnije iskoristi. Mi ćemo pak dati sve od sebe da unatoč ovoj financijskoj situaciji, tijekom godine osiguramo još veća novčana sredstva.

Gradonačelnikov stav glede stanja u Ciboni, a tu ne mislimo dakako na rezultate.

- Više puta sam javno govorio da Statut Cibone po meni nije najbolji, ali to je jedna druga priča. Ono što mislim da smo nažalost pronašli, jest nepravilnosti u financiranju, odnosno dvostruko financiranje. To je na kraju i nova Uprava Cibone priznala, njihova interna kontrola je potvrdila isto ono što je naša, gradska kontrola pronašla. To su stvari koje treba raščišćavati. Ne bih želio da zbog nekih loših primjera se baca ljaga na cijeli zagrebački sport - zasad će Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Linker
24. travanj 2024 10:04