JAVIER SORIANO Afp
TO SE RIJETKO VIĐA

Jedan od najluđih preokreta u Tokiju: Evo kako je zlatna Hrvatica promijenila povijest u tri sekunde!

U tri sekunde je od provalije poraza došla do sasvim nadomak vrha! U tri sekunde - 6:0!
Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. srpanj 2021. 15:28

Da nam je netko prije koji dan, ma... prije koji sat rekao da bi nas toliko silno mogla uzbuditi, da bi toliko dramatična mogla biti završnica sporta u kojem nema lopte (budimo iskreni, do kraja otvoreni, bez muljanja), grohotom bi se nasmijali.

A onda su u Tokiju u taekwondo arenu ušle dvije sjajne sportašice, fenomenalne djevojke. Naša Matea Jelić, te Britanka Lauren Williams. Najbolje su Europljanke u kategoriji do 67, ali su zapravo i najbolje na Globusu. One su zadnje dvije europske prvakinje. Engleskinja iz Manchestera, Lauren Williams bila je zlatna u Europi u Kazanju 2018. i Bariju 2019. Ove je godine u Sofiji zlato osvojila cura iz Knina s adresom u Splitu, Matea Jelić. Djevojka koja je inače u glavnom bugarskom gradu, na europskom istoku do kontinentalnog zlata došla baš u srazu s Williams. Bilo je to u travnju. Tri mjeseca kasnije, ali na Dalekom istoku, olimpijsko zlato je opet oko Mateinog vrata, i opet preko Lauren. S tim da nije da se Lauren ne trudi pokupiti sve najbolje, pa tako s kolegama iz britanske vrste znaju i doći na pripreme u Split, u Marjan.

image
JAVIER SORIANO Afp

Olimpijsko tokijsko finale doista je bilo za anale. Ondje će i uči. Borba kolosalna. Toliko dinamična, izjednačena, sa stalnim obratima, ali niti jednog trenutka ne s prednošću većom od 2-3 boda.

U biti, lažemo... Bilo je jednom 6 i to u opasnom trenutku. U zadnjoj, trećoj rundi Williams je vodila 21-15, a do kraja samo 19 sekundi. To je "gusto". Matea je uspjela smanjiti na 21-18, ali koliko je ona smanjivala prednost, toliko su i curile sekunde. One su ovog puta radile u korist Engleskinje. Deset sekundi prije kraja. Još je uvijek 21-18, a onda...

image
JAVIER SORIANO Afp

"Sijeva" kao grom kninska noga, Matea je nožnim udarcem u glavu zaradila 3 boda, izjednačila na 21-21! Odlično, pa idemo i na "zlatni bod" onda. Laičko razmišljanje jer tako ne razmišlja pobjednica, olimpijska pobjednica. Sekundu kasnije udarcem rukom u tijelo prelazi u vodstvo, 22-21, a nove četiri sekunde do kraja (to je sada 7 sekundi do kraja borbe) novi udarac Mateje i sada je 24-21. U tri sekunde je od provalije poraza došla do sasvim nadomak vrha! U tri sekunde - 6:0!

Tri sekunde prije kraja još "podebljavanje", za 25-21, da bi sekundu prije sirene za kraj Williams smanjila tek kozmetike radi na konačnih 25-22. Kakvo finale! Kakva borba! Oprostite, ali lopta nam uopće nije nedostajala.

Linker
24. travanj 2024 02:06